Marc Solsona: “El que queda de mandat serà per a projectes que estem treballant amb altres administracions”

Arribem a l’equador de la legislatura, una legislatura fortament marcada per la Covid-19. Com valora aquests dos primers anys de govern?

Els valoro com a complicats. Veníem d’una majoria absoluta en les darreres eleccions gràcies a l’acció de govern del mandat anterior. Vam començar aquest mandat amb la liquidació del 2019, que ens va sortir negativa fruit de la inversió i, per tant, encaràvem el 2020 amb sensació que havíem de donar el tomb al romanent negatiu que havíem tingut. Aleshores va arribar la pandèmia i es va ajuntar tot: el tancament en negatiu amb una necessitat de l’Ajuntament de donar resposta a tot el que comporta aquesta pandèmia. En aquest moment, vam començar a fer reunions per plantejar bonificacions, ajuts, inversions en via pública per lluitar contra la pandèmia… Han estat dos anys molt complicats, en què s’ha vist que l’Ajuntament de Mollerussa sap fer front a la gestió d’una crisi, com bé s’ha demostrat en els darrers anys. Hem de dir, però, que ha estat molt dur tant per la part emocional, com per la social i l’econòmica. Per tant, tot i que ha estat un període complicat, l’Ajuntament ha sabut donar resposta als problemes generats per la pandèmia.

La sotragada econòmica ha estat important i l’Ajuntament de Mollerussa ja tenia un deute important. Quina és la situació actual?

Com que no vam poder el tancament del 2019 en negatiu, vam haver de plantejar un pla de sanejament per mirar opcions de refinançament per poder posar-nos al dia amb el pagament a proveïdors. No es tracta d’un problema bancari, sinó de liquiditat, fruit de la inversió que vam fer en el seu moment. Un cop vam poder contractar una operació de crèdit d’1,5 milions d’euros, ens vam posar al dia en el pagament a proveïdors i vam poder tornar a estructurar l’acció municipal per fer política i gestió. Per tant, tot i que han estat anys complicats però ara ja veiem la llum perquè hem aprovat tot el que havíem d’aprovar. Per tant, estem en fase de solucionar la situació.

I la situació dels vilatans i vilatanes de Mollerussa a nivell econòmic, quina és?

Tenim uns Serveis Socials molt potents, amb els quals hem intentat donar resposta a les necessitats dels vilatans i vilatanes. He de dir que Mollerussa ha pogut capejar el temporal força bé. Tot i la crisi, Mollerussa està obrint comerços i activant l’economia i tenim uns bons indicadors que ens fan pensar en un futur prometedor. Quan va començar la pandèmia, el març de 2020, Mollerussa tenia un atur registrat del 10,65% i actualment estem a l’11,67%. Per tant, un cop passat el pic pandèmic, hem tingut un augment de l’atur registrat de 99 persones en termes relatius. Sí que és cert que hi ha hagut algun pic en algun mes però, malgrat la Covid, Mollerussa continua sent la capital de comarca amb menys taxa d’atur registrat. Per tant, continuem per sota de la mitjana catalana i també per sota de la mitjana de les capitals de comarca.

Què s’està fent des de l’Ajuntament per reactivar l’economia del municipi?

Hem col·laborat en campanyes comercials d’economia productiva, és a dir, hem ajudat als comerciants i, com a punt més fonamental hem elaborat un pla de reactivació econòmica, amb diverses taules de treball, on s’han plantejat 21 accions estratègiques. Aquest pla contempla també ajuts a establiments i empreses de la ciutat, igual que hem anul·lat la taxa de terrassa durant tot el 2021 per a bars i restaurants i hem congelat alguns impostos, com el de la brossa d’activitats comercials. En definitiva, hem plantejat mesures de sentit comú dintre de les nostres possibilitats com a ajuntament. El més important és que hem fet el pla de reactivació econòmica, consensuat per tot el municipi, amb tots els grups municipals, i això ens dona el full de ruta a seguir durant els propers dos anys en termes socials, econòmics i de reactivació i també en termes més estratègics de posicionament.

Quins són els projectes prioritaris per a la segona part de la legislatura?

Al setembre presentarem el que es diu Estratègia 2025, que englobarà un concepte: durant el meu primer mandat, vam haver de donar capacitat econòmica a l’Ajuntament per poder invertir; en el segon, vam invertir més de 9 milions d’euros en obres a la ciutat; en aquest tercer mandat, a més de gestionar la pandèmia i sortir al pas del pla d’inversions que havíem fet, recollirem tots aquells projectes que fa anys que estem treballant des de l’Ajuntament amb altres administracions, que seran projectes molt estratègics i molt grans. Per exemple, nosaltres ja hem impulsat les 15 hectàrees del nou polígon industrial, un posicionament per a captació d’empreses i ampliació de les actuals. A més, en termes d’infraestructura i d’acció social, tenim quatre projectes que presentarem aquesta tardor, que signem amb altres administracions. Per exemple, el tema que hem fet ara és una inversió de 5 milions d’euros per a l’Àrea Bàsica de la Policia Mollerussa-Les Borges, que també permetrà tota una sèrie de serveis i de formació de cara als agents. És una obra treballada i reivindicada durant molts anys i ara ja té calendari i pressupost i, per tant, serà una realitat. Com aquest projecte, en presentarem uns quants més que tenim en cartera.

Mollerussa serà l’única ciutat de tot l’Estat que testarà la implantació de papereres de reciclatge interactives. Com valora aquesta prova?

Nosaltres som ciutat smart lab, de laboratori de start city, i aquí es fan moltes proves pilot per veure com determinades tecnologies poden facilitar la vida dels ciutadans en un entorn real. Ara hem aconseguit fer una prova pilot amb 50 papereres smart. Són papereres amb diferents recipients per fer recollida selectiva, amb uns sensors d’emplenatge, carregades amb plaques solars, amb punts de càrrega de mòbil i altre tipus de connectivitat en els peus. D’aquesta manera, no es fa la recollida selectiva només a casa, sinó que també la pots fer a la via pública i, a més, dotem de punts de connectivitat a tota la ciutat.

Com encaren l’estiu tenint en compte la situació pandèmica actual?

Nosaltres vam fer una aposta molt important al juny amb la Fira de Sant Josep i va anar molt bé, no va tenir cap impacte en efectes de Covid. Hem de dir que Mollerussa no és un municipi turístic i, per tant, les restriccions no afecten actualment a una activitat important del municipi, però els indicadors estan molt alts i cal ser prudents. Per això fem molta pedagogia amb els ciutadans per a què sàpiguen que cal anar amb cura i que la pandèmia encara no s’ha acabat. Tenim tots els instruments per donar resposta si cal fer-ho i, evidentment, seguirem totes les mesures dictades per les diferents autoritats, però no deixarem de fer les coses que tenim previstes perquè, a nivell social, econòmic i emocional, la gent necessita fer coses.