Fa tot just quatre anys, comprar oli d’oliva verge extra sortia de mitjana per 3 euros el litre aproximadament. Avui aquest preu sembla una cosa inversemblant, un record llunyà. Comprar aquest mateix oli és, actualment, tres vegades més car (el preu de mitjana del AOVE és de 9.16€), i en algunes marques prèmium s’ha quadruplicat i ja s’acosta als 13 euros el litre. Segons l’última estadística de l’INE, el preu de l’oli d’oliva refinat es va disparar aquest agost un 52,5 % respecte al mateix mes de 2022, la seva màxima pujada interanual en 21 anys. L’or líquid fa honor al seu nom. La sequera i les altes temperatures van arruïnar la collita d’olives de l’any passat a Catalunya i la resta de l’Estat i les previsions per aquest any tampoc són bones perquè la situació s’ha agreujat.
Enguany, la campanya de l’oli estarà marcada per la sequera, l’augment dels preus i una previsió de producció que no és gaire esperançadora. La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) preveu una collita de 5.500 tones d’oli d’oliva a Lleida, una xifra on a Catalunya s’eleva a 20.000 tones i avisen que serà una campanya “escassa” i que això pot acabar comportant que moltes cooperatives es plantegin novament si és convenient obrir el molí.
Per segon any consecutiu, es tractaria d’una campanya inferior a la mitjana de les 32.000 tones, encara que la producció augmentaria un 30% en relació a l’any passat, quan es va assolir la pitjor producció en 20 anys i només es va arribar a les 15.150 tones d’oli. Si ens fixem en demarcacions, de les 20.000 tones que es preveu collir, 5.500 correspondrien a Lleida, l’única demarcació on baixaria.
És per això que molts municipis del territori lleidatà mantenen i potencien la promoció de les seves fires i jornades relacionades amb aquest producte tan característic de Ponent. Un exemple molt clar, és la celebració aquest passat diumenge de la 26a edició de la Fira de l’Oli Verd de Maials, que va reunir 14.000 visitants i va vendre 15.000 litres d’oli. Una xifra que es valora molt positivament, sobretot tenint en compte que la collita d’olives ha estat condicionada negativament per la sequera, tot i que gràcies al reg de suport i a les bones temperatures de les darreres setmanes s’han pogut minimitzar els danys. Una altra de les fires més conegudes al territori, i una de les més grans, és la Fira de l’Oli Qualitat Verga Extra de les Borges Blanques, que enguany tindrà lloc del 19 al 21 de gener, amb la gran novetat que la fira s’obre a la resta de productors de Catalunya de qualsevol varietat i Denominació d’Origen, de manera que s’hi podrà trobar altres varietats d’oli a banda de l’arbequina.
L’or líquid segueix fent honor al seu nom, o fins i tot s’ha potenciat amb l’encariment per les males collites a causa de la sequera. Una situació crítica per a la majoria, però que per d’altres és la forma de donar-li el valor que té. Fins i tot, els Mossos d’Esquadra han intensificat les tasques de prevenció de robatoris en camps d’oliveres i centres productes després que s’hagi triplicat el preu de l’oli a granel. Una acció que s’emmarca en una campanya anual, especialment als molins i cooperatives que xafen oliva de la comarca de les Garrigues i algunes zones del Segrià Sud. D’aquesta manera, la policia recomana incrementar les mesures de seguretat, com el reforç de portes i llocs d’accés, així com la instal·lació de càmeres de videovigilància i connexions centrals d’alarma. A principis de mes els Mossos van intervenir 108 litres d’oli d’oliva sense etiqueta valorats en mil euros en un establiment agroalimentari de Mollerussa.