La Paeria incrementa el pressupost municipal un 2’4% i preveu invertir 13,1 MEUR al 2019

L'equip de govern preveuen la creació d’una borsa d'habitatge jove, una oficina per captar inversions, el centre de persones sense llar i un recurs per a víctimes de violència masclista, entre altres

El paer en cap, Fèlix Larrosa, i la tinent d'alcalde, Montse Mínguez, presenten els pressupostos municipals del 2019 - Foto Miquel de Santiago

El paer en cap, Fèlix Larrosa, i la tinent d’alcalde, Montse Mínguez, han presentat el projecte de pressupostos municipals del 2019 sota el títol “Lleida, la ciutat de les oportunitats”. Aquests plantegen la inversió d’uns 13’1 milions d’euros l’any vinent del total de 168’7 milions d’euros que conforma el pressupost municipal, el qual s’ha fins incrementat un 2’4% respecte l’exercici actual i, segons l’equip de govern, la partida permetrà estalviar uns 2 milions d’euros. Larrosa desgrana els nous pressupostos en 4 eixos principals, els quals prioritzen els serveis socials, l’habitatge, la “Revolució Verda” i la dinamització econòmica de la ciutat.

Al 2019, el pressupost s’incrementarà uns 2’4% respecte el d’aquest 2018 i arribarà als 168.737.956,23 euros. En percentatges, l’anàlisi de la despesa d’aquestes noves partides dedicarien un 24’6% a l’àmbit de la Cohesió Social, Educació i Ocupació, un 20’4% als Serveis per a la ciutat, un 16’2% a Urbanisme i Via Pública i, finalment, el 13’4% restant a la Seguretat, Civisme i Règim Interior. “L’objectiu principal és el benestar de les persones, en especial dels col·lectius més febles, i avançar en la modernització i competitivitat de la ciutat, la segona capital de Catalunya”, diu Larrosa. Entre les diverses actuacions previstes, el paer en cap en destaca la creació d’una borsa d’habitatge per als joves, la d’un recurs per a dones víctimes de violència masclista, l’inici de la primera fase del centre per a persones sense llar o la implantació d’un oficina per captar inversors gestionada per GlobaLleida. Totes aquestes propostes incloses en els pressupostos de l’equip de govern de la Paeria es debatran en els propers dies i es negociaran amb els diferents grups polítics del consistori abans de sotmetre el conjunt a l’aprovació del Ple.

Respecte les inversions, la tinent d’alcalde, Montse Mínguez, ha destacat com a novetats la posada en marxa d’un nou recurs per a dones víctimes de violència masclista, l’ampliació del planter de la Guàrdia Urbana amb 12 nous agents i la implantació d’un Borsa d’Habitatge per a Joves. Altrament, Mínguez valora el “profund perfil social” d’aquest projecte pressupostari considerant que aquest manté totes les bonificacions i que durant aquesta mandat l’IBI s’ha reduït fins a un 3%, així com el 40% dels valors cadastrals. També hi destaca la reducció del deute per part de l’Ajuntament, el qual preveu xifrar en 9’3 milions d’euros al 2019.

Tal com explica Larrosa, el projecte de pressupostos municipals per al 2019 marca com a eixos principals el benestar de les persones, els serveis de la ciutat, la “Revolució Verda” i la dinamització econòmica de Lleida i el foment de l’emprenedoria. En aquest sentit, afirma que l’estalvi assolit de 2 milions d’euros per la gestió econòmica de la Paeria “reforça la vocació d’inversió” del seu govern.

El benestar de les persones és considera “primordial” per al paer en cap, tot afirmant que el seu equip de govern “progressista atén els col·lectius més febles”. En aquesta línia, introdueix com a novetat la creació d’un nou recurs per a dones víctimes de la violència masclista que estarà obert les 24 hores del dia i l’entrada en funcionament del servei del Centre per a Persones sense Llar, situat a l’antic convent de les Josefines.

L’habitatge per a joves també suposa un àmbit destacat en el projecte pressupostari, i és que aquest contempla l’apertura d’una nova Oficina d’Habitatge per a Joves dirigida als qui busquin l’emancipació. La Paeria ja compta amb una sèrie d’habitatges disponibles i inclosos a les diversos promocions que s’oferiran al jovent. En aquest punt, Larrosa ha reclamat a la Generalitat de Catalunya “més competències per als ajuntaments” per tal de “poder emprendre les necessàries polítiques d’habitatge contundents”. Considera que les “traves i limitacions” existent en aquest camp impedeixen aplicar polítiques d’habitatge.

Lleida seguirà nodrint-se amb l’anomenada “Revolució Verda” gràcies a la incorporació de nous autobusos híbrids, a la instal·lació d’un nou bosc urbà al barri dels Magraners o amb l’impuls de la “Smart City”. Larrosa apunta que també “s’està avançant en aspectes de reciclatge” i que l’Horta experimentarà “millores” en aquest camp. El paer en cap afirma que “les decisions que prenem les agrairan els nostres nets i netes”, tot apuntant que aquestes “ens procuraran un millor present i futur”.

La ciutat també viurà diverses millores urbanes, per exemple, amb la continuació del Pla de Barris de Noguerola i Avinguda del Segre. Aquest Pla contempla l’inici de les obres del nou Museu d’Art de Lleida -antic Museu Morera-, la renovació urbana del carrer de Sant Ruf i de les places de l’Auditori i de Ramon Berenguer IV, així com la remodelació de la bàscula de l’Avinguda del Segre. Aquest punt també contempla la redacció del Pla de Muralles, “on totes les construccions i vestigis tenen la consideració de Bé Cultural d’Interès Nacional”.

L’equip de govern de la Paeria confia la dinamització econòmica i empresarial de la ciutat a la posada en marxa de la nova Oficina de Captació d’Inversions Locals de Lleida, gestió de la qual se’n farà càrrec Globalleida. En aquest sentit, Montse Mínguez explica que les micro-empreses de gestió cultural “rebran un impuls per a la seva internacionalització”.

Respecte la gestió de la despesa del pressupost municipal, la Paeria fixarà unes línies mestres orientatives tenint en compte “el perfil social i d’impuls econòmic per adaptar els nous comptes a la voluntat política” de l’equip de govern. Aquestes pautes pretenen “que cap infant es quedi sense la possibilitat de fer esport” a través d’activitats a entitats amb conveni signat amb la Paeria, “destinar l’aportació de la Paeria a GlobaLleida perquè aquest constitueixi l’Oficina de Captació d’Inversions”, “convocar subvencions que impliquin fomentar la indústria cultural lleidatana i garantir la corresponent aportació de la Generalitat als Centres Oberts i serveis d’intervenció socioeducativa”. Larrosa puntualitza que d’aquesta manera es pretén “evitar que es produeixi la situació de manca de finançament que s’ha donat en el cas de les Escoles Bressol Municipals”.

Finalment, les bonificacions i ajudes a famílies es congelaran per setè any consecutiu, segons explica la tinent d’alcalde, Montse Mínguez. La regidora afegeix que els impostos i taxes municipals tampoc es veuran incrementades i que enguany l’Ajuntament de Lleida “ha destinat 1’5 milions d’euros a bonificacions, és a dir, a ajudes a famílies per pagar els tributs locals”. Destaca que “l’import dels impostos de la Paeria representen sols el 2% del total de tributs que una família mitjana paga al cap de l’any”.