El Comú de Lleida demana a Larrosa que normalitzi la situació fiscal de Lleida

El grup municipal traslladarà al govern de la Paeria un plec de mesures en relació a les ordenances fiscals, com ara rebaixa de l’IBI a un 4% i que els grans propietaris paguin més

El grup municipal del Comú de Lleida proposarà a l’alcalde, Fèlix Larrosa, una trobada per tal de traslladar-li diverses mesures referents a les ordenances fiscals per tal de “normalitzar la situació fiscal de la ciutat”. Aquestes propostes contemplen la pujada de l’IBI als immobles residencials de més valor de grans propietaris, “una possibilitat legal de finançament que durant dècades s’ha ignorat a Lleida”, i que ha suposat beneficiós “només per als grans propietaris, generant un ofec per al petit i mitjà empresari i per a la població en general”.

Des del Comú de Lleida, Sergi Talamonte i Marina Pifarré, expliquen que fan aquest recull de mesures “per defensar l’interès de la gent” amb l’esperança que aquestes s’incloguin dintre les ordenances fiscals de l’equip de govern de la Paeria. Afirmen que “Lleida és l’única ciutat de més de 100.000 habitants, juntament amb Santa Coloma, que està ignorant les possibilitats que dóna la Llei d’Hisendes locals per un IBI progressiu”. Aquesta metodologia aplicada a l’IBI faria que els grans propietaris i, en definitiva, qui més té abonaria una impost major a les arques municipals.

En relació a l’Impost de Béns Immobles a l’àmbit urbà, l’agrupació exigirà “l’aplicació del tipus diferencials al valors cadastrals no residencials més alts” per tal que la fiscalitat municipal fos més equilibrada, un fet que “permetria una rebaixa substancial de l’IBI que grava als valors residencials”. Apunten que aquesta és la dinàmica que la majoria del municipis catalans estan aplicant en l’àmbit de les ordenances fiscals. “En el cas de Lleida, tenim un dels IBI més elevats de totes les capitals de província”, diu el regidor. Segons ell, la solució passa per “aplicar mesures que contempla la llei d’hisendes locals”, la qual permet “gravar amb uns tipus diferencials el 10% dels valors cadastrals més elevats no residencials”. Aquesta afavoriria una rebaixa de l’IBI dels valors cadastrals i comportaria “l’augment en més de mig milió d’euros la recaptació municipal per l’IBI”. Considera “ineficaces” les ajudes al IBI a les rendes més baixes “atès que més del 90% de la partida ha quedat sense adjudicar”. En aquest sentit, proposen “intensificar la campanya de difusió institucional de les ajudes del IBI a les rendes més baixes”.

D’altra banda, l’agrupació explica que els impostos referents a l’IBI rústic es veuran afectades aquest any “a causa del gran augment dels valors cadastrals de les edificacions rústiques indispensables per l’activitat agrària”. “Durant tot aquest any s’ha produït un fort augment dels valors cadastrals d’aquestes edificacions i encara no hem vist cap petició de bonificació que per aquests casos preveien les ordenances fiscals”, afirma el Comú. En aquest sentit, denuncien que el termini per sol·licitar aquestes bonificacions finalitzava el passat 31 de març “i que era necessari aprovar-les en ple per majoria simple”. Consideren que aquests fets “posen en evidència la ineficàcia o la inexistència de la comunicació municipal per donar a conèixer aquestes ajudes”. Per aquesta raó, valoren la possibilitat de compensar “la forta càrrega impositiva que patiran les explotacions agràries aquest any per l’augment de l’IBI”.

Finalment, des del Comú de Lleida recorden que fa anys que reclamen l’aplicació una taxa municipal “que permeti l’aprofitament del sòl, subsòl i vol de tot el domini públic municipal”. En aquest sentit, reclamen de nou l’estudi i els informes tècnics de valoracions dels diferents elements que han de conformar les tarifes de la taxa per l’aprofitament del sòl públic, les quals afirmen que encara no han rebut per part dels responsables de la Paeria. “L’aplicació d’aquesta taxa és una oportunitat única per poder augmentar els ingressos municipals per reequilibrar les finances municipals sense gravar les butxaques de les famílies o empreses locals del nostre municipi”, sentencia el grup municipal.