Un farmacèutic desenvolupa un test ràpid que detecta la sèpsia en dues hores

L'empresa Loop Diagnostics ja ha fet un assaig pilot a Bellvitge i espera entrar al mercat espanyol a finals d'any

temps lectura-Temps de lectura: 2 minuts
Fotografía del test ràpid de Loop Diagnòstics

L’empresa emergent Loop Diagnostics, cofundada per un jove farmacèutic de Fondarella (Pla d’Urgell), ha desenvolupat un test ràpid que permet identificar la sèpsia en dues hores a partir de la primera hora que una bactèria entra a la sang. Són nou menys del que es tarda actualment a diagnosticar aquesta resposta del cos davant d’una infecció, el que es tradueix en una menor mortalitat.

El projecte ja ha estat testat en una prova pilot a l’Hospital de Bellvitge i ara es troba en fase d’industrialització i de passar els processos regulatoris, per els quals requereixen de fons privats. La previsió és que el test pugui sortir al mercat espanyol a finals de 2021 i, un any més tard, als Estats Units.

La sèpsia és una resposta inflamatòria greu del cos com a resposta a una infecció bacteriana -en un 80% dels casos-, vírica o fúngica. Es pot produir per una infecció a qualsevol part del cos, principalment als pulmons, vies urinàries, l’intestí i la pelvis, i pot atacar els òrgans i fins i tot causar a mort si no es diagnostica en una fase primerenca.

Tot i això, la seva detecció encara és complexa ja que els símptomes són semblants al produïts per altres malalties i perquè les eines que s’utilitzen per localitzar les bactèries tarden, com a mínim, 12 hores, quan aquestes ja s’han estès pel sistema circulatori.

Així, una detecció ràpida es tradueix en una menor mortalitat. En concret, un dels fundadors de Loop Diagnostics, Eduard Guerrero, explica que si la sèpsia es detecta dins les primeres sis hores la mortalitat és inferior al 10%, ja que el tractament d’antibiòtics intravenosos és més efectiu durant aquest període. Passat aquest temps el risc de mortalitat augmenta entre un 30% i un 70% i els pacients han de passar una mitja de dues setmanes ingressats al centre hospitalari.