Tot a punt per a la 13a edició del Gran Recapte d’Aliments del 19 al 27 de novembre

-Es manté el sistema de donacions adaptat a la Covid-19, directament a les caixes dels establiments, i s'amplien els punts col·laboradors amb una APP adreçada als petits comerços

El Gran Recapte del Banc dels Aliments arriba aquest mes de novembre a la 13a edició amb la voluntat de continuar col·laborant amb la situació d’emergència alimentària que pateixen moltes famílies. Durant l’any 2020 van augmentar un 40% els usuaris del Banc dels Aliments i l’any 2021, segons han explicat els seus responsables, l’increment se situa al voltant del 25% i es preveu que al final d’any s’arribarà a 30.000 famílies ateses.

L’organització d’aquest any segueix el model de l’any passat, marcat per les restriccions de la Covid. Els ciutadans i ciutadanes podran fer donacions econòmiques a les caixes dels establiments i el cap de setmana del 19 i 20 de novembre hi haurà presència de voluntaris per recordar la ciutadania que hi poden participar. Una novetat important d’aquesta edició és la incorporació de petits comerços a la xarxa d’establiments que podran rebre donacions. Es farà per mitjà d’una APP i permetrà que aquests diners es destinin a l’entorn més proper a aquests establiments de la ciutat de diferents pobles.

El director tècnic del Banc d’Aliments, Oriol Berenguer ha explicat que l’emergència alimentària, tot i la millora de la situació Covid, no ha finalitzat: “Aquest gran recapte és segurament el més important que hem viscut mai pels nivells de persones que estan accedint a aquest recurs d’aliments, perquè l’administració pública ha fet molta despesa en el darrer any i mig per parar els efectes de la Covid i perquè la recuperació econòmica és molt incerta… És molt important aquest gran recapte. Hem passat pàgina i hem pensat que superat l’emergència social i no és així, continuem en la mateixa situació de provisionalitat. Per tant, és el més rellevant que hem viscut mai i fem una crida excepcional a la participació”.

Berenguer ha recordat que amb la pandèmia l’augment d’usuaris va ser d’un 40% i es va arribar a pics de més de 30.000 persones. L’any 2020 vam arribar a atendre 29.193 persones. Aquest any la previsió és que l’increment serà d’un 25% i arribarem a les 30.000.

L’alcalde Miquel Pueyo ha refermat el compromís de l’Ajuntament de Lleida amb les famílies més vulnerables i amb la tasca que desenvolupa el Banc dels Aliments. L’alcalde ha explicat que pel 2022 es preveu una subvenció nominativa de 20.000 euros destinada a l’entitat i ha recordat que des dels serveis socials de la Paeria s’han atorgat, des de principis d’any, 260 ajuts a famílies en concepte d’alimentació per un import de més de 68.000 euros. L’increment de la demanda que ha enregistrat l’ajuntament des de l’inici de la pandèmia, per diverses vies i canals, gira al voltant d’un 40% aproximadament”.

El Paer en cap ha destacat també la tasca que desenvolupen els voluntaris, que permeten limitar l’impacte negatiu de la injustícia i desigualtat.

També participat en la presentació del Gran Recapte Joan Talarn, president de la Diputació de Lleida David Masot, president Consell Comarcal Segrià i Antoni Fo, president del Banc d’Aliments de Lleida.