Talarn defensa que han aconseguit “consolidar” el canvi de model dels pressupostos de la Diputació de Lleida

El president espera suports als comptes i destaca que ja s'han aprovat per unanimitat els de l'IEI i Promoció Econòmica

El president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, considera que han aconseguit “consolidar” el canvi de model als pressupostos de l’ens després del projecte actual del primer any de mandat. Als comptes de 2021, l’equip de govern d’ERC i JxCat defensa seguir l’aposta per la transparència, equitat, l’autonomia municipal i l’eradicació dels ajuts discrecionals que havia promogut tant l’anterior presidència. El pressupost és de 137,3 MEUR, dels quals més de 12 estan destinats a “superar” els efectes de la pandèmia. En una entrevista a l’ACN, Talarn ha dit que espera suport dels grups de l’oposició i ha destacat com un bon indicador el fet que s’hagin votat per unanimitat els comptes de l’IEI i Promoció Econòmica.
Segons Talarn, al 2020 van fer tot un seguit de canvis, tant pel que fa a les partides com la manera com estaven vinculades en la forma d’arribar als municipis. Això va suposar, bàsicament, la fi de l’atorgament d’ajuts discrecionals en favor de la transparència i l’equitat que reforçar l’autonomia municipal. Un model que s’ha repetit al projecte de comptes per al 2021 i que segons Talarn està “consolidat” malgrat que la pandèmia de la covid-19 ha fet canviar el “focus d’atenció”. Per aquest motiu assegura que han afegit més diners per evitar la “caiguda d’activitats”.

Talarn ha defensat que les competències directes de la Diputació són els municipis i no el fet de donar ajuts directes, una missió que considera que correspon al Govern i a l’Estat. És per això que aposta per “dinamitzar el territori a través dels municipis, fent-los arribar el màxim de diners perquè siguin capaços de ser autònoms econòmicament parlant.

Amb els grups a l’oposició, PSC –UA, Cs i Comuns, el govern de la corporació ha començat a parlar per valorar les esmenes presentades als comptes. De totes maneres, Talarn recorda que el pressupost és “limitat” i que el romanent no es podrà incorporar fins després que s’aprovin. Per això alerta que “qualsevol moviment” pot suposar un “moviment de tot el pressupost”. Malgrat tot, Talarn destaca que aquesta setmana han aconseguit aprovar per unanimitat els 7,7 MEUR de pressupost de l’Institut d’Estudis Ilerdencs (IEI) i els 3,1 MEUR del Patronat de Promoció Econòmica. Un fet que segons el president “indica que des de l’oposició es veu bé el camí iniciat”.