Diumenge, 20 d'abril de 2025
És notícia

Soriguera programa una jornada sobre les dones amb càncer al món rural

Avatar photo
Se celebrarà aquest dissabte, 9 de març, a la Plaça Mare de Déu de Medina, a Vilamur, i amb transport públic gratuït des de Sort
FOTO: Daniel Hurtado / Presentació de la I Jornada Dona i Càncer al Món Rural

La sala de premsa del Palau de la Diputació de Lleida ha acollit aquest matí la presentació de la I Jornada ‘Dona i càncer. La vulnerabilitat de la dona envers el càncer al món rural’ que se celebrarà el pròxim 9 de març a la Sala d’Actes de l’Ajuntament de Soriguera, més concretament a la Plaça Mare de Déu de Medina, a Vilamur.

A Catalunya apareixen entorn de 38.000 nous casos de càncer cada any, segons dades del Pla director d’oncologia del Departament de Salut.

La incidència de càncer a Catalunya de l’any 2022 constata que els homes són qui més pateixen la malaltia, amb 21.285 casos. S’estima que 1 de cada 2 homes i 1 de cada 3 dones tindrà un càncer en algun moment de la seva vida.

FOTO: Daniel Hurtado / D’esquerra a dreta: Iolanda Más, Sandra Marco, Josep Ramón Fondevilla i Sisco Maranges

La diputada d’Igualat i Cooperació Internacional, Sandra Marco, ha presentat la jornada i ha dit que “les dones afrontem molts cops la cruel realitat de la malaltiad’una manera diferent, i segurament més desprotegides que els homes, ja que existeixen elements específics de gènere, sigui de sexualitat o per l’estètica mateixa. Per això, són importants aquestes jornades a Soriguera per analitzar detingudament aquesta realitat, i ben segur ajudar als professionals de la medicina a tenir-les també en compte”.

L’alcalde de Soriguera i diputat, Josep Ramón Fondevilla ha exposat les dificultats amb què es troben moltes dones que pateixen aquesta malaltia en territori de muntanya, i ha agraït especialment la col·laboració de l’Ajuntament de Soriguera amb l’Associació contra el càncer al Pallars Sobirà i a Lleida, que “sense elles no hauria estat possible aquesta jornada”.

En aquest sentit, l’alcalde de Soriguera ha explicat que “volem donar visibilitat a aquelles dones del territori que es troben en una situació de vulnerabilitat amb una malaltia com el càncer, i que comporta unes cures que impliquen haver de fer 150 km d’anada i altres 150 de tornada, quan el nostre hospital de refèrencia és l’Arnau de Vilanova de Lleida”.

Fondevilla ha afirmat que “se’n parla poc i caldria parlar més del càncer, que en el cas de les dones els tractaments comporten, moltes vegades, estigmes estètics que costa superar. Si això afegim que cada vegada que s’hagi de fer un tractament s’hagi de fer 300 km, podem qualificar la situació com un altre tipus de violència”. 

Quant a la jornada d’aquest dissabte 9 de març, arrancarà a partir de les 9:00 hores amb la recepció de les autoritats i les participants, per a  les 10:15, amb una durada d’una hora, se celebrarà la conferència sobre salut sexual/reproductiva i càncer, a càrrec de la Dra. Marisa Pon, cirurgiana i màster en Patologia Mamària i membre de la Junta Provincial de l’Associació Contra el Càncer a Lleida.

A les 11:30 hi haurà la conferència Dona, gènere i ruralitat, amb la presència de la Dra. Carme Campoy, fisioterapeuta, màster en Sexologia i Doctora en Antropologia Mèdica, així com vicedegana de la Facultat d’Infermeria i Fisioteràpia de la Universitat de Lleida.

Una hora després, a les 12:30 hores, se celebrarà la Taula rodona amb la participació de la Dra. Miriam Sant, Metgessa del CAP de Sort; Anna Castells, treballadora social; i els testimonis de la Marta Guillem, Anna M. Boneta i Dolors Ruiz, que parlaran de com es viu i es veu el tractament de la malaltia a les seves contrades i que poden fer per millorar-ho.

La jornada finalitzarà amb una cloenda musical a càrrec de la Coral de Sort “Els Bilonguins”.

D’altra banda, el president de l’Associació Contra el Càncer de Lleida, Sisco Maranges, ha volgut donar importància a un acte que fa territori i que arriba a nuclis allunyats. “De vegades costa fer coses per poca gent, però aquests actes serveixen per retrobar-se, fer activitat física i intercanviar opinions sobre la malaltia. La majoria de les persones que venen són dones, i això també s’ha de ficar en valor. La soledat és una altra de les malalties que hi ha i ja la tenim damunt, i aquest tipus de jornades serveixen per a tot”.

A banda, Maranges ha explicat que després d’aquesta jornada es vol fer una exposició que s’inaugurarà el 15 d’octubre i que serà una continuació d’aquesta jornada amb l’objectiu de donar més visibilitat al món rural.

Per la seva part, la membre de la junta provincial i presidenta de l’Associació Contra el Càncer al Pallars Sobirà, Iolanda Más, ha explicat que aquesta jornada “serveix per descentralitzar i per arribar a tothom. No ens hem de frustrar i persistir perquè val la pena fer aquestes coses, tot i que siguin quatre gats. El Pallars Sobirà és una de les poques comarques de Catalunya que encara no tenim hospital. Per això fem aquestes activitats descentralitzades, per compensar tot allò que sí que es pot fer fora de les capitals perquè es pugui fer al món rural”.

Les inscripcions a la I Jornada Dona i Càncer al Món Rural ja estan obertes, amb places limitades, a través de l’Ajuntament de Soriguera (973620609).

“Allà dalt, per temes de població, quan fem activitats d’aquestes, si som 20 persones ja està bé. La capacitat de la sala és d’unes 60 persones o més i actualment portem una trententa d’inscrits“, ha dit Iolanda Mas.

A més, per totes aquelles persones que no disponguin de transport per arribar a Vilamur, se proporcionarà un tranposrt gratuït des de la parada de taxis de Sort, amb sortida a les 9:30 hores i amb reserva prèvia.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

La marxadora terrassenca Cristina Montesinos, classificada als Jocs Olímpics

Notícia següent

El Triangle Sacre, la promoció del patrimoni religiós d’Olot

Notícies relacionades