S’il·lumina de blau la façana de la Paeria pel Dia Mundial de l’Aigua

Avatar photo

La Paeria i Aqualia impulsen la difusió entre els escolars i col·lectius la importància d’una correcta gestió en el cicle integral de l’aigua

La façana de la Paeria i el Pont Vell s’han il·luminat aquest vespre de color blau amb motiu del Dia Mundial de l’Aigua. Aquesta acció se suma a les activitats organitzades pel Museu de l’Aigua de Lleida per aquest dissabte, per posar en relleu la importància que té l’aigua, un element essencial per al desenvolupament sostenible. La ciutat mostra així la seva sensibilitat vers la iniciativa, que s’estén arreu del món i que enguany té com a lema de la campanya “Per què gastar aigua?”.

El 22 de març va ser declarat per la UNESCO Dia Mundial de l’Aigua. Cada edició se centra en temes d’actualitat d’àmbit mundial sobre els reptes de l’aigua i aquest 2017 es dedica al tractament de les aigües residuals i als reptes del sanejament per promoure la reducció i la reutilització de les aigües residuals. Sota el mandat dels Objectius de Desenvolupament Sostenible, es pretén millorar les condicions de les persones i del medi ambient, amb propostes i exemples pràctics per a una millor gestió de les aigües residuals, la seva regeneració i el seu ús per a l’agricultura, la indústria i les ciutats.

Dissabte el Museu de l’Aigua donarà a conèixer amb diferents propostes els usos històrics de l’aigua, que han llegat un conjunt d’espais patrimonials que formen part de l’equipament. Al matí farà visites guiades als Pous de Gel i al Dipòsit del Pla de l’Aigua i a la tarda farà una gimcana familiar al campament de la Canadiense. Les activitats són gratuïtes. Per a més informació i inscripcions: tel. 973 211 992 / [email protected]

Lleida ha gestionat històricament l’aigua, amb la xarxa de regadius històrics, el Canal de Pinyana, el subministrament d’aigua potable a la ciutat (amb el Dipòsit del Pla de l’Aigua i les fonts monumentals com a exponent), l’ús de l’aigua com a font d’energia (a l’antic molí fariner de Sant Anastasi i amb el canal i la central hidroelèctrica de Seròs) i com a eix vertebrador dels espais naturals de la Mitjana i el Camí del Riu.

Alumnes de l’escola Santa Anna visiten la depuradora de Lleida
L’Ajuntament de Lleida i l’empresa Aqualia han obert les portes de la depuradora de Lleida als escolars de 2n d’ESO de l’escola Santa Anna coincidint amb el Dia Mundial de l’Aigua, que enguany està dedicat al tractament i la reutilització de les aigües residuals.

Durant la visita, els alumnes han rebut explicacions del funcionament de la planta i de la resta d’instal·lacions necessàries per prestar el servei de depuració a la ciutat, i han conegut les conseqüències del mal ús que sovint fem del sistema de clavegueram amb l’aportació indeguda al sistema de plàstics, fustes, olis i burilles, tovalloletes entre d’altres. A la depuradora de Lleida es tracten de mitjana uns 60.000 m3/dia. Amb la depuració de l’aigua s’aconsegueix la reutilització i devolució al medi natural d’aquest bé en condicions òptimes i sense fer malbé l’ecosistema de la zona. L’aigua tractada va a parar al riu Segre, completant així el cicle de l’aigua.

A més, els fangs resultants del procés de depuració, un cop digerits, són deshidratats i aplicats com a adob en agricultura en tractar-se d’un compost ric en matèria orgànica que afavoreix els sòls. En el procés de digestió s’obté un subproducte, el biogàs, que s’utilitza com a combustible d’un motor de cogeneració per produir el 25% de la energia elèctrica consumida en el procés global de depuració.

Amb aquesta iniciativa, aqualia i la Paeria posen de manifest la seva voluntat i compromís per difondre entre els ciutadans el luxe que suposa gaudir d’un bé tan preuat i el treball que hi ha al darrera per portar-lo a totes les llars i tornar-lo al medi natural en òptimes condicions després del seu ús.

Les visites de les escoles i col·lectius estan incloses en el programa d’educació ambiental “Lleida en viu”, de la Regidoria de l’Hàbitat Rural i Urbà i la Sostenibilitat, que promou visites pedagògiques i d’interpretació mediambiental a diferents espais de la ciutat, com el Parc de la Mitjana, l’abocador comarcal de Residus Sòlids Urbans, els aiguamolls de Rufea, els jardins dels Camps Elisis i el Centre d’Acollida d’Animals de Companyia.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Avancen els tràmits per al trasllat de les presons Model i de Trinitat Vella

Notícia següent

La cultura marca l’agenda del cap de setmana a Lleida

Notícies relacionades