Rescaten una cigonya atrapada en un sistema anti-nius a la Catedral Nova

Sis cigonyes han quedat ja atrapades a diferents esglésies de la ciutat des que es van instal·lar aquestes xarxes

Un camió escala dels Bombers ha hagut d’actuar aquest dilluns al matí a la Catedral Nova de Lleida per tal de rescatar una cigonya que havia quedat atrapada a l’interior de la xarxa protectora que hi ha als contraforts de l’edifici. L’alarma ha estat donada pels ecologistes de l’entitat Ipcena que han alertat que en menys d’una setmana des de la col·locació d’aquestes malles per protegir l’estat de degradació de l’edifici ja han quedat atrapades sis cigonyes en diferents esglésies de la ciutat. Una d’elles, a l’església de Santa Maria de Gardeny, va resultar morta. El secretari general de l’entitat, Joan Vázquez, ha dit que presentaran una nova denúncia perquè es retirin les xarxes dels contraforts i ha qualificat ”d’autèntica vergonya i manca de professionalitat” la situació que s’està donant a la ciutat amb la polèmica de les cigonyes. És per això que ha instat al bisbe Salvador Jiménez a que doni explicacions i busqui consens.

Passades les deu del matí d’aquest dilluns un veí ha donat l’alerta que hi havia tres cigonyes atrapades en dos dels contraforts de la Catedral Nova de Lleida. Havien aconseguit entrar al davall de la xarxa que precisament s’ha col·locat per tal que no hi facin el niu, però com que els animals estan en època de nidificació i fins ara els feien aquí, han decidit tornar-hi per provar-ho. La xarxa tot just es va acabar de posar la setmana passada per part d’una empresa especialitzades i ha generat una polèmica a tres bandes entre el Capítol de la Catedral, el Departament de Territori i Sostenibilitat i els ecologistes amb denuncies i querelles creuades.

Passades de les onze de matí han arribat els Bombers amb el camió escala i han desplegat la cistella on hi anava un tècnic de la Generalitat acompanyat d’un bomber que han inspeccionat un dels contraforts on hi havia una cigonya atrapada. Quan s’hi ha atansat l’animal s’ha espantat i aleshores s’ha quedat enganxat a la xarxa pel coll de manera que la seva vida corria perill. Tot seguit dos bombers han pujat novament amb l’escala al contrafort i han aconseguit alliberar l’animal de la xarxa i l’han baixat uns metres on l’han deixat anar perquè no presentava ferides al coll.

Les altres dos cigonyes atrapades a l’altre contrafort de la catedral no han estat alliberades perquè la seva vida no corria perill tot i que els ecologistes d’Ipcena en faran un seguiment les properes hores ja que no està previst que els tècnics de l’empresa que van col·locar les xarxes puguin desplaçar-se a Lleida fins demà dimarts. Joan Vàzquez ha lamentat que ”se suposa que l’empresa és professional” i les xarxes ”no protegeixen la part més fràgil” de la catedral i l’únic que fan és evitar que les cigonyes hi puguin criar. Els animals ja tenien aquest dilluns entre 4 i 5 nius nous en construcció.

Ipcena interposarà una nova denuncia per aquest incident i demana al bisbat de Lleida que tregui aquestes xarxes, que no serveixen, i si no vol que ho faci de manera subsidiària amb l’Administració. Vàzquez ha recordat que en menys d’una setmana una cigonya va quedar atrapada i va morir a l’església de Gardeny, i dos més van quedar atrapades a l’església de Sant Martí.