Piano al vestíbul del Santa Maria amb el 2n Ricard Viñes per a nens i joves

L’Hospital Universitari ha instal·lat un piano de cua, obert a professionals, pacients i tota la ciutadania, amb la iniciativa “Sent el Santa Maria!”, que forma part del programa del concurs internacional

El Concurs Internacional de Piano per a joves i nenes 2nd Ricard Viñes Kids and Youth ha incorporat al seu programa d’activitats la iniciativa “Sent el Santa Maria!”, amb la instal·lació d’un piano de cua a l’Hospital Universitari Santa Maria. L’acció consisteix en ubicar un piano al vestíbul del centre hospitalari amb l’objectiu d’apropar la música a la ciutadania. El piano estarà disponible per als professionals sanitaris, per als pacients i per als seus familiars. A més, el tocaran els participants del concurs, que venen d’arreu del món; pianistes com Lluís Payà, Carme Grassa, Toni Cabrera i Alfons Sarabia, així com alumnes d’algunes escoles de música de Lleida i del Pirineu.

El piano ha deixat sentir avui les primeres notes i romandrà instal·lat a l’hospital fins diumenge. L’acte d’obertura, aquest migdia, ha comptat amb l’assistència del regidor de la Paeria, Jaume Rutllant, qui ha destacat la vessant acústica i emocial de la proposta i la importància d’atansar la cultura a àmbits on habitualment no hi és present, perquè aporta i garanteix benestar als malalts i professionals.

L’organitzador del concurs, Jordi Benseny, ha expressat que “compartir amb l’ambient hospitalari els valors que promou el concurs, com l’altruisme i l’ajuda als malalts, és molt gratificant”. A més, ha remarcat l’elevada participació dels concursants, ja que més de la meitat dels inscrits s’han apuntat per tocar en aquest espai.

La responsable territorial de Qualitat, Laura Batalla, ha incidit en què la finalitat de la iniciativa és apropar la música a l’hospital i, a la vegada, obrir-lo a la ciutadania.

Per la seva part, el president del consell d’administració de Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), Joan Ramon Saura, acompanyat del gerent territori de l’ICS a Lleida, Alt Pirineu i Aran i gerent de GSS, Jordi Cortada, ha afegit que la sanitat perdria la part que la humanitza si només anés de la mà de qüestions tecnològiques i científiques.

L’acte d’obertura ha acabat amb l’actuació pianística de Pol Domènech, alumne del Conservatori Municipal i concursant de 12 anys del 2n Ricard Viñes Kids and Youth. També s’ha escoltat la peça musical interpretada per la infant de l’Escola de Música Pons Roselló, Mar López, acompanyada de la professora del Conservatori municipal, Clara Iglesias.

2nd Ricard Viñes Piano Kids and Youth

El concert inaugural del concurs internacional de piano per a joves i nens tindrà lloc demà a les 20 h al mateix Auditori Municipal Enric Granados. Anirà a càrrec de l’ucraïnès Dmytro Choni, que va emportar-se el 2n premi del concurs d’adults de l’any passat.

Les proves començaran divendres amb la III categoria, de fins a 17 anys. Es faran de les 09.30 h a les 16 h, amb 16 participants, que interpretaran un repertori variat, d’uns 30 minuts cadascun. L’endemà dissabte, de 10 h a 16, seguiran les proves de la II categoria, de fins a 14 anys, amb 16 participants inscrits que tocaran durant màxim 20 minuts. El diumenge, a les 11 h, es faran les proves de la I categoria, amb els més petits (de fins a 11 anys), amb repertoris de 12 minuts màxim (8 participants). L’accés a les provés és lliure.

El lliurament de premis està previst el diumenge a la tarda, a les 19 h, on els premiats de cada categoria faran una breu actuació (entrada gratuïta amb invitació).

L’Ajuntament de Lleida promou amb aquest premi els àmbits artístic, cultural i educatiu. L’organitza, a través de l’Auditori Municipal i el Conservatori i Escola de Música de Lleida, amb el patrocini de les empreses de la ciutat IFR Group i GLS Prefabricats i de les aportacions de Carme Grasa, qui va dirigir durant una llarga temporada el Conservatori Municipal, i Paquita Cortada, que mostren així la seva sensibilitat pels valors culturals i musicals. També hi col·labora l’Institut d’Estudis Ilerdencs i la Diputació de Lleida per impulsar aquest projecte, amb l’Hospital Universitari de Santa Maria, la Generalitat i Alink-Algerich Foundation. El concurs es podrà seguir en ‘‘streaming’’ per Lleida TV, que col·labora amb el concurs.