El PDeCAT insta la Paeria a retirar la simbologia franquista que queda a la ciutat

La formació denuncia que torna ser visible l'escut amb l'àliga franquista que presideix l'antic edifici de Capitania a l'actual Parc Científic de Gardeny

El grup municipal del PDeCAT a l’Ajuntament de Lleida ha presentat una proposta de resolució a la Comissió Informativa de Polítiques de la Gestió i Promoció de la ciutat i la Sostenibilitat d’aquest mes de març en què insta l’equip de govern a retirar les plaques franquistes que encara hi ha en alguns edificis de la ciutat, un any després de la polèmica que va servir perquè finalment es traguessin 265 d’aquests símbols de l’antic Ministeri de l’Habitatge que contenen el jou i les fletxes de la Falange. Actualment, segons el col·lectiu ‘Acaba amb la placa’ encara resten 37 plaques en façanes de la capital del Segrià. D’altra banda, el PDeCAT denuncia que des de fa uns dies torna a ser visible l’escut amb l’àliga franquista que presideix l’antic edifici de Capitania a l’actual Parc Científic i Tecnològic de Gardeny després que s’hagi esquinçat la tela que el mantenia ocult des de fa un temps. El grup municipal demana “una actuació urgent per eliminar aquest símbol o, com a mínim, tornar-lo a deixar ocult”.

El PDeCAT considera que la Paeria, “que és competent per promoure la retirada de les plaques” franquistes d’habitatges de la ciutat, hauria d’haver comunicat la necessitat de treure-les abans del pròxim 30 de març a les comunitats de propietaris on encara n’hi ha, ja que a partir d’aquell dia entra en vigor la Llei 5/2017 d’acompanyament dels pressupostos que, en el seu article 125, modifica la Llei 18/2007 del dret a l’habitatge. Concretament, el punt E considera una falta lleu “no retirar les plaques col·locades en habitatges que han deixat de tenir qualificació d’habitatges amb protecció oficial”. “Incomplir aquesta disposició pot comportar multes de fins a 9.000 euros”, segons remarquen dels del grup demòcrata a l’Ajuntament de Lleida.

En concret, la proposta de resolució que ha presentat la formació demana que s’actualitzi el cens de símbols franquistes del municipi, que s’informi les comunitats de propietaris de l’obligació de retirar les plaques i que la Paeria les tregui d’ofici abans de l’1 d’abril, llevat que la propietat no indiqui explícitament el contrari.