Obertura de la jornada FERRMED Lleida 2017 que es fa aquest dijous a la Llotja

En la jornada FERRMED Lleida 2017, que es fa avui a la Llotja, el paer en cap ha afirmat que el corredor ferroviari mediterrani i la seva connexió a Lleida i a l'Eix de l'Ebre és el principal factor de competitivitat del sector agroalimentari del país

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha participat en l’obertura de la jornada FERRMED Lleida 2017 que es fa aquest dijous a la Llotja amb representants d’Europa, del Govern espanyol, dels Governs català, navarrès i basc de diverses autoritats portuàries. “L’Eix de l’Ebre, nexe d’unió entre els corredors Mediterrani i Atlàntic” és l’eix de la jornada, organitzada com a espai de debat per posar en valor les sinèrgies que poden derivar-se de la interconnexió entre aquests tres corredors per al desenvolupament socioeconòmic del territori, on es concentra una part important de l’activitat industrial i logística de l’Estat espanyol. Ros ha insistit en la importància estratègica del Corredor Mediterrani per a l’economia catalana i espanyola. “El corredor ferroviari mediterrani i la seva connexió a Lleida i a l’eix de l’Ebre és el principal factor de competitivitat del sector agroalimentari del país”, ha assegurat.

El paer en cap ha assenyalat que “les grans inversions en ferrocarril i en canals de reg han canviat els models econòmics i els agraris i ramaders al llarg de la història”. En aquest sentit, ha explicat que els grans salts a Lleida van produir-se amb l’arribada del tren el 1860, fet que va canviar el mercat dels cereals. Amb l’Alta Velocitat, el 2003, Lleida es va situar a l’economia del coneixement. De la mateixa manera, Ros ha indicat que “el Corredor Ferroviari ens ha de situar de forma més eficient en l’economia global”.

En el seu parlament, Ros ha explicat que les grans obres de canals de reg, com els canals de Navarra i d’Aragó, i a Lleida els d’Aragó i Catalunya, el de Pinyana, el d’Urgell o el Segarra-Garrigues han permès els canvis varietals i de concentració agrària que necessitava l’agricultura competitiva actual. Lleida és un nucli de comunicacions i punt logístic important. Per això, ha insistit que “avui el Corredor Ferroviari Mediterrani és una idea-força en la qual ja s’està treballant i que representarà el gran salt de l’agroindústria en el segle de la globalització”.

A l’acte d’obertura, hi ha assistit el president de la Diputació de Lleida, Joan Reñé; el president de FERRMED, Joan Amorós; l’eurodiputat Ramon Tremosa; el secretari Infraestructures i Mobilitat de la Generalitat, Ricard Font; el vicepresident Desenvolupament Econòmic Govern Navarra, Manuel Ayerdi, o el viceconseller de Transports del Govern Basc, Antonio Aiz, i el president de la Cambra de Comerç de Lleida. Durant la jornada, entre altres, també estaran presents Pawel Stelmaszczyk, de la Comissió Europea; el secretari d’Estat d’Infraestructures, Transport i Habitatge del Ministeri de Foment, Julio Gómez Pomar, i el conseller de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat, Josep Rull. La Jornada comptarà amb especialistes i responsables de les principals terminals logístiques dels eixos Mediterrani i Atlàntic, així com dels ports situats al Mediterrani i el Cantàbric.