Moció conjunta de suport al pla de xoc per a l’atenció de persones temporeres i per una Lleida justa

La presenten conjuntament ERC, Junts per Catalunya Lleida i el Comú

0
161

Els grups municipals d’Esquerra Republicana de Catalunya-Acord Municipal, Junts per Catalunya i el Comú de Lleida –tots tres al govern d’entesa de la Paeria- presentaran al proper ple una moció de suport al pla de xoc per a l’atenció de persones temporeres que el govern municipal ha posat en marxa a contrarellotge i per a l’inici de la planificació de la campanya de la fruita per al proper estiu.

En primer lloc, la moció vol manifestar i fer arribar un agraïment institucional al personal de la Paeria que ha fet possible en un temps rècord la posada en funcionament dels servei d’emergència social a la campanya d’atenció a les persones temporeres. En concret, els tres grups volen agrair la tasca i la professionalitat dels treballadors i treballadores de la regidoria pels drets socials, d’esports, d’urbanisme, de la guàrdia urbana i de protecció civil. Així mateix, volen fer extensiu aquest agraïment a la societat civil veïnal de Lleida, especialment a les associacions de veïns de Cappont i de Balàfia, a l’associació Dona Balàfia, als comerciants de Balàfia, als representants de l’Horta de Lleida i a la Federació de Veïns per la seva resposta, actuació, col·laboració i complicitat

En segon lloc, els tres grups municipals proposen iniciar els treballs de disseny i de planificació de la campanya de temporers 2020 amb els departaments implicats de la Generalitat de Catalunya, la Diputació de Lleida i municipis del Segrià, així com amb totes les entitats implicades (CCOO, UGT, Plataforma per la fruita amb justícia social, Jericó, Creu Roja, Caritas, Unió de Pagesos, ASAJA, Associació Antisida de Lleida, Arrels…).

ERC, JuntsxCat i el Comú afirmen que Lleida ha de ser capital de drets i, per tant, el respecte als drets humans són la base ètica i moral al voltant de la qual es pretén construir l’ordre geopolític de la societat moderna que volen per a Lleida. En aquest sentit, una de les prioritats del govern d’entesa és fer de Lleida una ciutat per a les persones, propera, justa, amb cohesió social.

Els tres grups critiquen que el govern socialista no va preveure cap tipus d’atenció per a aquest estiu dirigit a les persones que venen de fora a treballar a la campanya de la fruita –malgrat que és una situació que es repeteix des de fa més de 20 anys- i asseguren que l’omissió d’intervenció i de prestació de servei pot ser considerada una forma de violència i, fins i tot, un tipus de discriminació.

Cal recordar que, ja abans de la investidura de Miquel Pueyo com a alcalde de Lleida, Esquerra va demanar que la Paeria tramités la sol·licitud de 5 plans d’ocupació subvencionats al 100% pel Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). Amb aquests recursos s’ha pogut obrir una oficina única d’assessorament i acompanyament al Centre Cívic del Centre Històric, a l’Ereta, des d’on s’està fent un procés tècnic rigorós en l’avaluació de la situació d’aquests usuaris. Això ha permès fer un cribratge selectiu de les persones que venen a Lleida per a treballar en la campanya de la fruita dolça i d’aquelles que es troben al carrer en situació d’especial vulnerabilitat, sense sostre. D’altra banda, s’ha habilitat –primer al pavelló de l’Antorxa i després al pavelló Agnès Gregori- un servei de dutxes, consigna i pernoctació per a les persones que es deriven de l’oficina única.

ERC, JuntsxCat i el Comú també posen en valor la voluntat i la implicació expressades la setmana passada per la Consellera d’Agricultura, el Conseller de Treball, Afers Socials i Famílies i el Vicepresident de la Generalitat, Pere Aragonés, en l’abordatge d’aquesta situació recurrent cada any i que Lleida, com a capital de la indústria agroalimentària de Catalunya, no pot eludir. Així, també es compta amb la col·laboració de la Diputació de Lleida, la qual per enguany ja comptava amb una partida pressupostària específica, malgrat no s’havia tingut en compte per l’anterior govern de la Paeria.

FER UN COMENTARI