Lleida presenta la candidatura de la Seu Vella a Patrimoni Mundial de la Unesco

Dijous exposaran el projecte en una reunió bilateral amb l'equip del ministeri de Cultura perquè l'avaluïn

Pla mitjà de l'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, amb una imatge de la Seu Vella al fons, a la presentació de la candidatura a patrimoni de la Unesco a Madrid, el 12 de març de 2019

L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ha presentat aquest dimarts a Madrid la candidatura del Turó de la Seu Vella a Patrimoni Mundial de la Unesco en un dinar informatiu al qual ha assistit la ministra de Política Territorial i Funció Pública, Meritxell Batet. El paer en cap ha explicat que és un projecte a llarg termini: “Està pensat no per a l’any que ve o per aquí a dos anys. És un projecte que està pensat en l’horitzó del 2030”, ha dit Larrosa. Dijous exposaran la candidatura en una reunió bilateral amb l’equip del ministeri de Cultura perquè l’avaluïn i els diguin si el que han fet fins ara va pel bon camí. El batlle de la capital del Segrià ha explicat que encara hauran de “caminar molts metres i molts quilòmetres per arribar al punt” al qual volen arribar. És a dir, rebre el vistiplau del consell estatal de patrimoni perquè enviï la candidatura a París.
El dossier de la candidatura perquè el Turó de la Seu Vella de Lleida pugui aspirar a la declaració de Patrimoni Mundial de la Unesco va ser presentat al gener. Consta de 964 pàgines i per primera vegada el projecte es presenta en la categoria de ‘conjunt monumental’ enlloc de ‘paisatge cultural’, com s’havia intentat anteriorment sense èxit. La conselleria de Cultura va rebre aquell mateix mes el document i va garantir el suport de la Generalitat, que l’ha de presentar al consell estatal de patrimoni abans que sigui conduïda cap a París. L’òrgan, format per representants del ministeri i de totes les autonomies, decideix quina candidatura espanyola es presenta cada any, només una per país.

El ministre de Cultura, José Guirao, va avançar durant una visita a Lleida que la Seu Vella no podria ser candidata espanyola a Patrimoni Mundial, com a molt aviat, fins a l’any 2023 perquè ja estan decidides totes les candidatures fins aleshores. Tanmateix, va afirmar que el Turó de la Seu Vella reuneix tots els valors necessaris. Larrosa ha situat la possibilitat d’anar a París uns anys més tard.

Actualment, la Seu Vella està a la llista indicativa de l’Estat després d’anys de feina perquè la candidatura fos una realitat amb l’important impuls de l’associació ciutadana ‘Els Amics de la Seu Vella’. El director del Consorci del Turó de la Seu Vella, Joan Baigol, ha dit que la reunió de dijous és un “primer pas important” per demostrar al ministeri que han complert amb el que els deien als informes intermedis.

Projecte “clau” per a la ciutat

Larrosa ha defensat el valor arquitectònic i cultural del Turó de la Seu Vella i del projecte, que ha considerat “clau” per “transformar la ciutat” i “elevar l’orgull” de Lleida amb el seu patrimoni. “Ens ha permès avançar en un nou planejament urbanístic” i amb un ordenament del paisatge “pensant en el conjunt monumental”, ha dit l’alcalde. La ministra Batet ha lloat la Seu Vella i ha dit que és un monument que “esglaia”. La ministra també ha posat en valor que la candidatura ha estat “impulsada pels ciutadans de Lleida”. Batet ha donat suport a la candidatura, encara que sigui “un procés més llarg del que voldríem”. “Estic convençuda que la seva acceptació suposarà un enriquiment” per a la ciutat, ha afirmat.