Lleida manté viva la seva memòria amb un nou homenatge a les víctimes del bombardeig del Liceu Escolar

Avatar photo

El paer en cap, Miquel Pueyo, destaca la importància de conservar el record i de comprometre's "a treballar per un món pacífic, solidari i de respecte mutu, on l'educació sigui una eina de concòrdia, per reduir les desigualtats" i el diàleg, la base per resoldre els conflictes

L’Ajuntament de Lleida ha recordat avui amb un nou homenatge les víctimes del bombardeig del Liceu Escolar el 2 de novembre de l’any 1937, durant la Guerra Civil, quan avions feixistes italians van matar més de 250 persones a la ciutat i van acabar amb una institució pionera en l’educació, inscrita en el moviment de l’Escola Nova Catalana.

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, ha presidit l’acte institucional d’ofrena floral davant l’escultura “Memòria, dignitat i vida” de l’avinguda de Blondel, situada davant d’on hi havia l’escola. L’historiador de l’art Oriol Bosch ha fet un relat històric sobre els fets succeïts el 1937 i el fort impacte que va suposar aquell cruel atac sobre tots els lleidatans i lleidatanes.

Pueyo ha destacat la importància de la memòria d’uns fets històrics que han marcat la ciutat, i també la transcendència d’aquella escola pionera, que van impulsar Frederic Godàs i Victorina Vila. “Lamentem uns fets, els recordem, els situem en el seu marc i context, homenatgem una tasca pedagògica esplendorosa com la del Liceu Escolar i recordem aquells i aquelles que van perdre la vida en tràgiques circumstàncies. Però, sobretot, som aquí per dir que de cara al futur estem compromesos per treballar per un món pacífic, solidari, de respecte mutu i també per un país i per una ciutat on l’educació sigui, com ho va ser en l’ideal del Liceu Escolar, una eina de concòrdia, per reduir les desigualtats”, ha afirmat el paer en cap, qui ha instat a aprendre la lliçó dels anys 30 per tal de resoldre els conflictes i tensions de l’actualitat a base de diàleg.

La commemoració ha comptat amb la participació de diversos supervivents dels bombardejos de fa 82 anys i de representants de la família del pedagog Frederic Godàs, fundador del centre. El paer en cap els hi ha volgut agrair el seu testimoni vital, mentre que la regidora de Drets Civils, Sandra Castro, ha assenyalat que “l’atrocitat feixista no la podrem oblidar mai”. “Malauradament, l’actualitat ens recorda dia a dia que el feixisme segueix ben viu. Per això no podem deixar honorar els nostres morts i mortes, els nostres supervivents i mantenir sempre aquest record ben viu”, ha afegit la regidora.

En nom dels exalumnes, ha parlat Manel Sampedro Pintó, qui ha recordat la barbàrie d’aquell dia, que ha descrit com “un assassinat”, i ha agraït que la Paeria ho recordi cada any i homenatgi a les persones que van patir-ho.

Dues representants del Plenari dels infants i adolescents del Consell Nacional dels infants i adolescents de Catalunya, Marina Cabanillas i Dana Pifarré, s’han sumat també en aquest sentit homenatge i han fet sentir la seva veu per reclamar que fets com aquells no tornin a succeir mai més.

L’acte, que també ha comptat amb una nodrida representació de membres de la corporació municipal, ha conclòs amb breu actuació musical a càrrec de Blai Bernadó, alumne del Conservatori Municipal, que ha interpretat “El cant dels ocells” de Pau Casals.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Noves pràctiques lingüístiques als comerços de Vila-seca

Notícia següent

Els Mossos d’Esquadra detenen tres homes per un delicte de robatori amb força a Tarragona

Notícies relacionades