Lleida és reconquerida per les tropes mores i es converteix en Medina Larida

La desfilada de gala de la Festa de Moros i Cristians ha aplegat milers de lleidatans pels carrers de la ciutat

0
196

Les tropes mores encapçalades pel caid Musa han reconquerit aquest vespre la Seu Vella als cristians, capitanejats pel comte dels Urgellencs. A partir d’avui i durant un any, Ilerda portarà el nom de Medina Larida mentre regni a la ciutat el bàndol moro.

Els Banu-Hud, els Al·leridís i els Musa han assetjat Lleida i han atacat les tropes dels Anglesola, els Pallaresos i els Urgellencs. Lliurats en una cruenta batalla dialèctica, les tropes mores s’han fet seva la ciutat que durant el darrer any ha estat de domini cristià.

El Pont Llevadís de la Seu Vella ha estat l’escenari on s’ha escenificat la lluita de la Festa de Moros i Cristians, que ha vingut precedida d’una gran desfilada pels carrers del centre de la ciutat.

Lleida s’ha bolcat un any més en la Festa amb una gran resposta de públic, omplint els carrers en tots els trams de la desfilada de gala i assistint a l’espectacle final. Enguany l’escenografia de la batalla ha estat a càrrec de Ramon Caballol, mentre que la dramatúrgia ha estat ideada i escrita per l’actor Eduard Muntada.

El paer en cap, Fèlix Larrosa i la tinent d’alcalde i regidora de Cultura, Montse Parra, han pujat a la Seu Vella a saludar les diferents comparses abans que iniciessin la desfilada. Després, acompanyats de diversos membres de la Corporació Municipal, ha vist el seguici des del Palau de la Paeria.

L’escenificació de les lluites entre moros i cristians, a la qual també hi ha assistit l’alcalde, és singular a Lleida perquè la victòria s’alterna de manera que un any guanyen els moros i el següent els cristians.

Les sis comparses, tres cada bàndol que han desfilat aquesta tarda, anaven acompanyades de sis bandes de música: Ilerband-Banda de carrer de Lleida, la Banda Simfònica Unió Musical de Lleida; la Banda Municipal Ciudad de Fraga; la Banda de la Unión Musical de Villanueva de Gállego; l’Associació Musical Ciutat de Benicarló, i la Unió Musical San Diego de Lloc Nou d’en Fenollet. Precisament, aquest matí s’ha fet l’Entrada infantil i el concurs de bandes, que han guanyat la Banda Simfònica Unió Musical de Lleida.

La batalla entre les hostes mores i cristianes ha finalitzat amb un castell de focs a la Seu Vella.

FER UN COMENTARI