Lleida, a punt per rebre els Reis Mags d’Orient

Seixanta infants participaran en la comitiva que acompanyarà Ses Majestats en la cavalcada

Els Reis Mags arribaran a Lleida, a bord de la locomotora Ie-ie, aquest diumenge, a dos quarts de sis de la tarda, a l’estació de ferrocarril. Tot seguit, la cavalcada sortirà a les 6, des de la plaça Ramon Berenguer IV, i recorrerà els carrers del centre urbà fins a arribar a l’Ajuntament de Lleida, on el paer en cap lliurarà a Melcior, Gaspar i Baltasar les claus per accedir a les llars de tota la ciutat.

Al voltant de 500 persones i 12 carrosses integraran la comitiva dels Reis Mags, que repartirà 2 tones de caramels entre el públic. Seran dolços aptes per a celíacs i lliures d’al·lèrgens que, en la seva majoria, es repartiran a mà.

La cavalcada recorrerà 2 quilòmetres amb l’itinerari següent: plaça Ramon Berenguer IV, rambla Ferran, av. Francesc Macià, av. Blondel, av. Madrid, plaça Espanya i av. Blondel, fins a davant de l’Ajuntament. La recepció als infants es realitzarà al Pati del Palau de la Paeria.

El seguici dels Mags d’Orient inclourà grups de música i animació així com diferents col·lectius culturals de Lleida: Ministrers de Lleida, Cia. Zum Zum, Cia Xirriquiteula, Gegants, lo Marraco, Cia Xip Xap, Cia SAC Espectacles, Cia Baldufa, Talia Teatre, Cia El Sidral, Armats de la Sang, Castellers de Lleida, Campi qui Pugui, La Banda Retocada, La Maquinista Dixie Band, Ilerband, els Cavallets, Cap-grossos, la colla de grallers Els Carreters, Camarlenc i el Grup Carrer Cavallers (pastorets, grallers i percussió).

Una de les novetats de la cavalcada d’enguany ha estat el sorteig públic per seleccionar els 60 infants que acompanyaran els Reis Mags en el seu seguici per Lleida.

Al voltant de 100 professionals de cossos de seguretat i altres serveis (sanitaris, bombers…) vetllaran per la protecció de la ciutadania en un dels esdeveniments que concentren més públic del calendari festiu de la ciutat.

El Centre de Coordinació Operativa de Catalunya, del Departament d’Interior de la Generalitat, ha fet públic uns consells de seguretat per a cavalcades i actes amb afluència massiva de públic infantil. (Vegeu document adjunt)

Públic amb cadira de rodes i llengua de signes

L’Ajuntament de Lleida habilitarà tres espais inclusius en el recorregut de la cavalcada per a persones amb cadira de rodes o mobilitat reduïda. Els punts, senyalitzats amb tanques, estaran situats: a la rambla de Ferran, a l’altura dels números 33-37; a l’av. de Blondel, entre els números 38-44, i a l’av. de Madrid, 32-36.

Així mateix, els Reis d’Orient disposaran d’un servei d’intèrpret de llengua de signes a l’hora de fer els parlaments per tal que tota la ciutadania pugui tenir accés als seus missatges.

Afectacions de trànsit

La Guàrdia Urbana de Lleida ha previst canvis en la regulació del trànsit a la ciutat durant la tarda del 5 de gener per garantir la seguretat del recorregut de la cavalcada i, a la vegada, mantenir la fluïdesa del pas de vehicles pels carrers de Lleida amb itineraris alternatius.

Les actuacions específiques per a la cavalcada s’iniciaran a les 4 de la tarda amb el desviament del trànsit de la plaça Ramon Berenguer IV. Els punts de tall seran les cruïlles d’Anselm Clavé amb Comtes d’Urgell, Príncep de Viana amb Comtes d’Urgell i Victorià Muñoz amb Camí de Granyena. Posteriorment, es desviarà el trànsit del Pont Vell i la plaça Agelet i Garriga. En aquest cas, es realitzaran talls al pas de vehicles als següents punts: av. Garrigues amb carrer Agustins, av. Madrid, des de la plaça Espanya en sentit Agelet i Garriga i l’av. del Segre des de Roger de Llúria.

També es desviarà el trànsit del Pont de la Universitat i de la plaça Espanya i es faran talls de trànsit en les cruïlles av. València amb av. de l’Estudi General, av. Alcalde Areny amb República del Paraguai, av. Madrid amb República del Paraguai i c. Acadèmia amb av. Catalunya.

El pas de la cavalcada de Reis afectarà l’Estació d’Autobusos entre les 6 de la tarda i les 9 del vespre, en què no podrà entrar ni sortir cap autocar. Per garantir el servei, s’habilitarà un estacionament provisional dels autocars de les línies afectades a l’av. Madrid (des de la parròquia de Sant Ignasi de Loiola fins al c. República del Paraguai), on els usuaris podran accedir als autocars.

En el cas de l’arribada d’autocars, es permetrà la descàrrega de viatgers a l’av. Joana Raspall. Aquestes maniobres se supeditaran a la seguretat del públic present a la plaça Espanya.

Com és habitual, la Cavalcada afectarà també els tres ponts centrals de la ciutat. La circulació en l’eix que conformen els carrers Anselm Clavé i Príncep de Viana amb el Pont de Príncep de Viana i Victorià Muñoz està previst que es restableixi al voltant de les 7 de la tarda. En el cas del Pont Vell i el Pont de la Universitat, no s’obriran al trànsit rodat fins que totes les vies quedin lliures de carrosses, un cop finalitzada la cavalcada.

Recomanacions per a la circulació

La Guàrdia Urbana recomana utilitzar el Pont dels Instituts i el de Pardinyes per travessar el riu i accedir al barri de Cappont o al centre de la ciutat. Pel que fa als veïns de la zona de Noguerola, podran entrar i sortir per l’av. del Segre (sector Pardinyes). Mentre duri la cavalcada, la connexió entre el barri de Pardinyes i el centre de la ciutat no es podrà per l’av. del Segre, s’haurà de circular pel carrer Comtes d’Urgell i l’av. Prat de la Riba.

Pel que fa al transport públic, els autobusos que circulen per l’itinerari de la cavalcada seran desviats i quedaran anul·lades de la seva ubicació natural les parades de Taxi de la plaça Berenguer IV i de l’av. Blondel, que es traslladaran temporalment a zones pròximes (av. Príncep de Viana i av. Catalunya, respectivament).

També, com és habitual, el pas de la cavalcada de reis modificarà puntualment el funcionament dels pàrquings soterrats de la plaça Sant Joan i el de l’av. Madrid.