La Paeria impulsa una exposició fotogràfica sobre la memòria del camp nazi de Mauthausen

Avatar photo

La mostra, inaugurada avui i que es pot veure a la Biblioteca Pública fins al 28 de febrer, recull les instantànies conservades pels interns del camp i vol sensibilitzar la ciutadania pel respecte dels drets humans i per evitar que fets tan tràgics com aquest tornin a repetir-se

L’Ajuntament de Lleida, en col·laboració amb l’associació Amical de Mauthausen, organitza a partir d’avui a la Biblioteca Pública de Lleida l’exposició “Imágenes y memòria de Mauthausen”, que mostra l’horror de l’Holocaust a partir de les fotografies que es conserven d’aquest camp de concentració situat en territori austríac. El paer en cap, Fèlix Larrosa, ha assistit a l’acte inaugural, en què s’ha fet una visita a la mostra, conduïda pel representant del Comitè Internacional de Mauthausen, Josep San Martín.

El tinent d’alcalde Joan Gómez ha assenyalat que és important sensibilitzar la ciutadania sobre fets històrics com aquest, perquè coneguin què va passar, i ha apuntat que s’han de conèixer els motius que van desencadenar els fets, per evitar repetir-los. El delegat de la Generalitat, Ramon Farré, i el mateix San Martín, també han participat en l’acte, amb la directora de la Biblioteca, Antònia Capdevila.

Aquesta acció forma part del treball pel foment de la Cultura de Pau, la recuperació de la Memòria Democràtica i la sensibilització ciutadana pel respecte pels drets humans que du a terme la regidoria de Drets Civils en col·laboració amb entitats de la societat civil i altres institucions per tal d’evitar que fets tan dramàtics com aquests tornin a succeir. Ha estat possible gràcies al conveni signat amb l’Amical pel projecte Buchenwald-Mauthausen, que té com a objectiu donar a conèixer la deportació als camps de concentració nazis i, especialment la dels republicans espanyols, a l’àmbit pedagògic dels Instituts de Secundària de Lleida.

L’exposició, que és la més gran de què disposa l’Amical de Mauthusen, consta de 30 plafons de grans dimensions que ompliran el tot claustre de la Biblioteca, que cedeix el departament de Cultura de la Generalitat, ja que donada la seva envergadura necessita un espai mínim de 250 metres quadrats. S’ha pogut veure per diverses ciutats d’Espanya com Barcelona, Madrid i València, i serà la primera vegada que es podrà veure a Lleida. Es podrà contemplar des d’avui fins al 28 de febrer.

Es tracta d’una mostra fotogràfica organitzada sota la iniciativa del Ministeri d’Interior austríac, l’Amicale de Mauthausen francesa i l’Amical de Mauthausen espanyola amb la col·laboració del Comitè Internacional de Mauthausen, i que té l’objectiu de donar a conèixer al gran públic les imatges que documenten la realitat d’aquest camp de concentració i d’algun camp exterior, per tal de mantenir viva la memòria dels milers de deportats als camps del Tercer Reich.

L’exposició està formada per un conjunt de fotografies del camp de concentració de Mauthausen fetes pels nazis i mostra imatges dels presoners del camp realitzant diverses tasques. Aquestes fotografies tenien un clar component de propaganda.

Es van poder conservar gràcies a l’existència d’una xarxa interna clandestina de deportats que va poder guardar i amagar diversos negatius que estaven destinats a ser destruïts, i que van ser extrets de manera secreta del camp gràcies al grup de joves que formaven part del Komando Poschacher. Treballaven a l’exterior del camp, treien els rodets amagats entre la seva roba i els anaven deixant en mans de la senyora Ana Pointer, que els va amagar al mur de pedres del seu habitatge. Els mateixos presoners les van recuperar d’allí un cop alliberat el camp.

Una part d’aquest material es va fer servir en el procés de Nuremberg contra alguns dels principals jerarques nazis. Una de les persones més destacades del salvament d’aquest material fotogràfic va ser el català Francesc Boix, que treballava al taller de fotografia de Mauthausen, i que més tard, va ser testimoni del judici. Ell mateix va fotografiar l’alliberament del camp, el dia 5 de maig de 1945.

Visites guiades per a alumnes de Secundària

Una de les activitats que es faran amb motiu de l’exposició, fruit també del conveni de la Paeria amb l’Amical, són les visites guiades a l’exposició amb alumnat de Batxillerat dels cinc instituts que formen part del grup de memòria del Centre de Recursos Pedagògics del Segrià i treballen a l’aula sobre la deportació. Aquest treball pedagògic amb l’alumnat de secundària té com a objectiu fomentar els valors i el coneixement de la història recent en les generacions més joves.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior
Notícia següent

Josep Maria Lloret: “Hem de generar activitats per poder moure el turisme i, per tant, el comerç”

Notícies relacionades