La Paeria clou el cicle de cinema solidari Cinemón 2019 amb un balanç altament positiu

La recuperació de l’espai de la plaça entre l’IEI i el Pati de les Comèdies, així com les activitats educatives de tarda, claus de l’èxit de la catorzena edició

El Cinemón ha tornat a la seva ubicació inicial a la plaça de l'IEI i el Pati de les Comèdies. Foto: Cedida

La Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes de l’Ajuntament de Lleida ha clos el cicle de cinema solidari Cinemón 2019, que s’ha celebrat aquest cap de setmana a la ciutat, amb un balanç altament positiu.

El retorn a la ubicació dels seus inicis, a la plaça entre l’Institut d’Estudis Ilerdencs i el Pati de les Comèdies com a centre de les activitats, ha estat una de les claus de l’èxit de la catorzena edició de cinema solidari a l’aire lliure, ja que s’ha recuperat un aforament què en els darrers anys havia estat itinerant en altres indrets de la ciutat.

Al mateix temps, el fet que aquest espai de cinema i curtmetratges s’hagi complementat amb altres activitats d’educació per al desenvolupament, com ha estat enguany el treball sobre persones refugiades, i que col·lectius migrants de la ciutat, com el grup nigerià Imose Edo i l’associació Magrebeida, també hagin col·laborat amb una exhibició de balls, música i gastronomia, han estat altres claus de l’èxit del Cinemón 2019.

Aquesta col·laboració ha permès crear un ambient intercultural i de coneixement, que ha tingut molt bona rebuda entre els assistents per la diversitat de les activitats, segons els organitzadors. Amb la recuperació de les activitats de tarda, Cinemón va més enllà que ser un cicle de cinema i curtmetratges, per aspirar a ser punt de trobada i d’intercanvi cultural.

Activitats per a persones refugiades

La temàtica del Cinemón 2019, dedicada a les persones refugiades, ha permès els participants comprovar com són les tendes d’ACNUR, el comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats, i els quids d’emergència que es troben les persones desplaçades, quan arriben a un camp de refugiats, per suplir les seves necessitats bàsiques.

A més de la col·locació d’una tenda al Pati de les Comèdies, Catalunya amb ACNUR ha facilitat els assistents la possibilitat de viure en realitat virtual, per mitjà d’unes ulleres especials, com és el viatge que fan els refugiats sirians, des que són desplaçats per la guerra, fins que arriben als camps de les NNUU i la seva quotidianitat.

També s’ha valorat positivament la tria del material audiovisual que s’ha escollit per aquesta edició, tant els llargmetratges com els documentals ‘El loco del desierto’ i ‘La nina bonita’. Una prova d’això és el fet que hi ha hagut moments de les projeccions que s’han ocupat totes les cadires de la plaça.

En l’actualitat, hi ha més de 70 milions de refugiats/es i desplaçats que pateixen la pobresa, la fam, la manca d’aigua i la desigualtat en primera persona. Donada la seva situació, les persones que han de deixar tot enrere a causa de la guerra, de la violència, desastres naturals, persecucions religioses, ètniques, homòfobes o de gènere són molt més vulnerables, d’aquí la iniciativa de la Paeria en mantenir iniciatives que ajudin a conscienciar la ciutadania d’aquesta realitat.

En aquesta catorzena edició de Cinemón, s’ha ofert la possibilitat de passar una bona estona durant dos nits d’estiu, gaudint de llargmetratges i curtmetratges, entorn la problemàtica de les persones refugiades i els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS). Aquesta és la línia de treball per la qual aposta la Regidoria d’Educació, Cooperació, Drets Civils i Feminismes a l’hora d’enfocar el conjunt de les seves activitats.