Fruita amb Justícia Social demana denuncia la mala gestió de l’acollida de temporers

L'entitat demana la dimissió del tinent d'alcalde Xavier Rodamilans

La plataforma Fruita amb Justícia Social fa un balanç “molt crític” de la gestió d’aquesta campanya agrària i de l’acollida dels temporers per part de l’Ajuntament de Lleida i reclama la dimissió del tinent d’alcalde Xavier Rodamilans. La plataforma considera “inaudit” que “sigui el govern de la Paeria qui decideixi quan tanca els, ja de per si minsos, serveis que destina als temporers en plena campanya, sense tenir en compte els ritmes de collita i la duració real d’aquesta, deixant sense atenció a centenars de persones”. En aquest sentit, des de Fruita amb Justícia Social demanen a l’Ajuntament que mantingui els serveis i recursos que ofereixen entitats socials al pavelló 3 de Fira de Lleida (dutxes, guarda-roba, perruqueria i entrepans) i que obri l’equipament a les nits perquè els temporers que dormen cal carrer hi puguin pernoctar “fins a finalitzar realment la campanya”.

Fruita amb Justícia Social exigeix la dimissió del tinent d’alcalde i regidor de Polítiques per als drets de les persones, Xavier Rodamilans, per “la nefasta gestió que ha fet de l’atenció a les persones durant la campanya de la fruita” i “per la seva negativa i incapacitat de fer front a situacions d’emergència”. La plataforma defensa que els treballadors temporers “mereixen que es garanteixin els seus drets” i assegura que “la ciutadania de Lleida s’avergonyeix del tracte que Paeria dona a aquestes persones”.

Així mateix, l’entitat valora “molt negativament” les actuacions fetes pel govern municipal del PSC, a qui acusa de “racisme institucional contra les persones treballadores immigrants”. Des de la plataforma sostenen que “la Paeria s’ha limitat a fer un registre de les persones que s’han apropat al pavelló 3 de Fira de Lleida” i “ha estat incapaç fins i tot de garantir les quatre nits de pernoctació per aquelles que cerquen feina, tal com s’havia compromès, ja que no tenien llits disponibles per oferir i la majoria dormen al carrer”. Fruita amb Justícia Social recorda que la resta de serveis els ofereixen entitats del tercer sector, en la majoria dels casos a través de persones voluntàries.

La plataforma assegura que durant l’agost ha arribat a comptabilitzar fins a 230 temporers dormint al carrer a la capital del Segrià, que “han hagut d’afrontar situacions greus com les pluges i pedregades que han malmès els matalassos i cartons que utilitzen per descansar sobre l’asfalt”, davant “la negativa de la Paeria a respondre als avisos d’emergència climatològica” efectuats per la plataforma durant de l’estiu, tot reclamant que l’obertura a les nits del pavelló 3.

Fruita amb Justícia Social assenyala que “no és una situació sobrevinguda, sinó la constant de cada campanya agrària”, tot i que assegura que aquest estiu “ha tocat fons amb la negativa d’oferir llits d’emergència a l’alberg Jericó”, fet que la plataforma atribueix a la negativa de la Paeria a signar el decret de sobre aforament, cosa que hauria permès incrementar les places d’allotjament a l’alberg.

Aquest dilluns és el darrer de funcionament de l’oficina única d’atenció a les persones temporeres, ubicada enguany al pavelló 3 de Fira de Lleida, tot i que els serveis que presta de dutxes, d’alimentació, de consigna, de bugaderia i de rober se seguiran oferint fins el dimecres 22, en cas que la Paeria no acabés decidint prolongar-los uns dies més. En aquest sentit, la plataforma Fruita amb Justícia Social critica que el govern de la Paeria decideixi tancar els serveis que destina als temporers, quan encara queda per recollir una quantitat important de fruita, sobretot, de poma i pera.