La fiscalia investiga el sistema anti-cigonyes instal·lat a la catedral nova de Lleida

Bisbat, Administració i ecologistes arriben a principi d'acord per fer compatible la continuïtat d'aquests animals al temple amb la preservació de l'edifici

La fiscalia de Lleida ha obert diligències d’investigació per tal d’indagar si el sistema anti-cigonyes instal·lat a la catedral nova de Lleida per evitar la nidificació d’aquests animals podria ocasionar algun prejudici sobre aquesta espècie protegida, segons ha pogut confirmar l’ACN de fonts judicials. Des de l’entitat ecologista Ipcena han apuntat que aquesta investigació se centraria concretament en el mecanisme giratori instal·lat a les cúpules i altres parts del sostre del temple. D’altra banda, en una reunió celebrada aquest dimecres a Lleida entre Bisbat, Administració i ecologistes, les diferents parts van assolir un principi d’acord per tal de consensuar una solució que permeti fer compatible la continuïtat de les cigonyes a la catedral amb la preservació de l’edifici. La voluntat és mantenir els nius a l’edifici durant l’actual època de cria i, quan aquesta finalitzi, buscar una altra ubicació al mateix temple on traslladar-los com podrien ser els contraforts.
La reunió va comptar amb la participació de representants del Bisbat de Lleida, dels departaments de Territori i Cultura, de l’Ajuntament de Lleida, d’Ipcena i SEO/Birdlife i de l’empresa Cigüeña Stop, contractada pel Capítol de la Catedral. Durant la trobada es va assolir un principi d’acord en què totes les parts van acordar el reconeixement i valor del patrimoni històric de la catedral –edifici catalogat com a BCIN- i, al mateix temps, del patrimoni ambiental que representen les cigonyes amb l’objectiu de fer compatibles ambdós.

Segons han explicat des d’Ipcena, els diferents agents implicats van reconèixer que els nius de les cigonyes de la façana principal de la catedral “no ofereixen garanties de seguretat ni per les persones ni per les pròpies cigonyes”, per estar situats principalment en les cantonades de les cornises, per la qual cosa “es fa necessari obrir nous espais alternatius per a la seva nidificació en el mateix edifici, essent l’alternativa més viable i possible l’alliberació dels contraforts”, segons es desprèn de l’informe d’un arquitecte encarregat per Ipcena. Tot i això, caldrà abans que els tècnics de les diferents parts avalin aquesta possibilitat i constatin que no hi ha risc per la pedra del contraforts, ni per a les persones ni tampoc per a les cigonyes.

De moment i mentre duri el període de cria de l’espècie, el Bisbat mantindrà les xarxes instal·lades a les cúpules i als contraforts del temple amb els talls i obertures que s’hi van fer per tal que les cigonyes puguin fer els seus nius, segons han explicat des d’Ipcena.

La reunió d’aquest dimecres, celebrada als serveis territorials de Territori i Sostenibilitat a Lleida, es va dur a terme arran de la polèmica suscitada en les darreres setmanes arran de la instal·lació per part del Capítol de la Catedral de Lleida de sistemes anti-cigonyes al temple per evitar que aquests animals hi puguin nidificar i preservar així l’edifici i la seguretat de les persones davant el risc de possibles despreniments.

Els ecologistes, per la seva banda, defensen la presència de les cigonyes a la catedral i demanen la retirada d’aquests sistemes instal·lats, especialment després que diverses cigonyes s’hi hagin quedat atrapades. En aquest sentit, Ipcena porta recollides més de 19.000 signatures sol·licitant la returada d’aquests sistemes anti-cigonya de la catedral nova de Lleida, així com els instal·lats en altres esglésies lleidatanes.