Els joves de Lleida s’acullen a sessions educatives per evitar el consum de drogues

L’objectiu és prevenir i detectar precoçment casos de consum de drogues i facilitar una adequada orientació a joves i famílies

L’Ajuntament de Lleida ha atès 509 joves de la ciutat des que es va iniciar, de manera pionera, el programa de mesures educatives com alternativa a la sanció econòmica per tinença de drogues a la via pública. La iniciativa compleix 10 anys de funcionament a Lleida i va sorgir fruit d’un conveni entre la Guàrdia Urbana, els Mossos d’Esquadra i la Regidoria de Benestar Social. El tinent d’alcalde Xavier Rodamilans ha destacat que el programa va ser innovador a Catalunya i que l’objectiu és prevenir i detectar precoçment casos de consum de drogues i facilitar i acompanyar, tants els joves com les seves famílies, amb una adequada orientació. Rodamilans ha explicat que amb aquests joves s’ha fet una tasca de canalització de situacions de consum i abús de drogues, millorant les pautes de comunicació familiar i la percepció del risc. S’ha de tenir en compte que en alguns casos, el programa ha permès la detecció de situacions de problema psico-social amb la possibilitat d’iniciar un treball a més llarg termini.

Aquest programa de la Paeria ha atès 509 joves des que es va posar en marxa el 2008, essent una iniciativa pionera. 

Durant els primers 6 mesos d’enguany 27 s’han acollit a les sessions educatives. Aquest protocol pretén oferir una resposta educativa com alternativa a la sanció econòmica que suposa la infracció de l’article 36.16 de la LO 4/2015 (de consum o tinença de drogues il·legals a la via pública).

El programa està adreçat a joves menors d’edat, d’entre 13 i 17 anys, no reincidents. Principalment es tracta de joves que no tenen un patró addictiu a substàncies, sinó que el seu consum és experimental i està molt lligat a l’etapa adolescent com a part d’un ritual de pas.

El protocol s’activa quan els agents de Guàrdia Urbana o dels Mossos d’Esquadra troben el cas d’alguna persona menor d’edat amb tinença o consum d’alguna droga il·legal a la via pública. Primer es localitza la seva família i se’ls ofereixen les mesures educatives com alternativa a la sanció econòmica. Aquesta primera trobada és molt important, ja que és el moment de més impacte per a la família i el/la menor.

En cas que el/la menor i la família accedeixin a participar del programa, signen un document on hi ha les dades de contacte dels professionals de la Unitat Tècnica de Promoció de la Salut de l’Ajuntament de Lleida, que són les persones encarregades de fer el seguiment del programa, amb qui han de contactar en un termini de 15 dies.

Les mesures alternatives consisteixen concretament en una sèrie de sessions d’orientació psicològica individual/familiar encaminades a valorar els riscos que té cada jove en relació al seu consum de drogues i, alhora, assessorar sobre les estratègies per minimitzar aquests riscos i/o abandonar el consum. Aquestes sessions es realitzen a Palma- Centres de Recursos Juvenils.

COMPARTIR
Article anteriorComença la Festa Major de La Geltrú
Article següentAtropellament mortal a Calafell
La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.