El Museu de Lleida reformarà la sala gòtica que acollia peces de Sixena i farà millores a l’edifici

El paer en cap Miquel Pueyo destaca la voluntat de col·laboració i cooperació per a la cultura i el patrimoni de Lleida de les institucions membres del Consorci i assenyala que el Museu de Lleida viu “un canvi de paradigma”

El Plenari del Consorci del Museu de Lleida ha anunciat avui la futura reforma de la sala gòtica i la renovació de la climatització de l’edifici així com la millora de les façanes.

La consellera de Cultura de la Generalitat, Mariàngela Vilallonga, ha presidit la sessió, acompanyada del paer en cap, Miquel Pueyo, del bisbe de Lleida, Salvador Giménez, del president de la Diputació de Lleida, Joan Talarn, i del president del Consell Comarcal, David Masot.

En la roda de premsa posterior a la reunió, l’alcalde de Lleida ha destacat la renovació de gairebé totes les autoritats del plenari i ha subratllat que l’equipament viu un “canvi de paradigma” marcat per la plena confiança entre les institucions membres i on es trenca “amb la música tradicional” dels fets -el litigi, Sixena- que van marcar el Museu l’any 2017 enmig del context polític d’aquell curs.

El paer en cap ha expressat que al territori de Lleida “s’obren noves oportunitats”, sobretot en l’àmbit de la cultura i el patrimoni, per la coincidència dels governs de la Generalitat, la Paeria i la Diputació, “com mai havia passat fins ara”.

El Museu de Lleida destinarà el 2020 542.000 euros -amb aportacions de la Generalitat, la Diputació i la Paeria- per millorar l’equipament. Així, es renovarà la climatització amb una partida de 347.000 euros.

Una altra inversió, de 132.000 euros, permetrà reformar la sala gòtica del Museu, d’on es van retirar obres per executar la sentència provisional del trasllat de les peces d’art del Monestir de Sixena. En aquest punt, es col·locaran dos peces del fons del Museu que provenen dels retaules de Castelló de Farfanya.

Així mateix, també es reubicarà una sèrie de peces de la part funerària i es donarà un paper preeminent al Tron de Sixena, actualment, en exposició en un altre punt del Museu de Lleida.

El director del Museu de Lleida, Josep Giralt, ha explicat que també s’incorporarà el Retaule de Sant Bartomeu de Capella -obra del segle XV adquirida per l’empresari lleidatà Tatxo Benet- així com una de les taules de l’església de Sant Joan -cedida en dipòsit pel Museu Nacional d’Art de Catalunya- i la taula de Sant Blai del Gaió que es mostrava a l’església de Sant Llorenç de Lleida.

El Museu de Lleida dedicarà 62.000 euros a sanejar les façanes de la part oest de l’edifici.