El 4t Saló de l’Esport i Turisme de Muntanya de Lleida oferirà un total de 25 activitats

El certamen, que creix en nombre d'expositors, tindrà lloc el 25 i el 26 de març

La 4a edició del Saló de l’Esport i del Turisme Actiu i de Muntanya (STM) tindrà lloc el 25 i el 26 de març al Pavelló 3 de Fira de Lleida amb la presència de 70 expositors directes (10 més que en l’edició anterior) i 25 activitats paral·leles, entre jornades tècniques, conferències, tallers, curses i activitats exteriors i demostracions. Entre aquestes, destaquen la 15a Fira del Llibre, Turisme i Esports de Muntanya, que comptarà amb la participació de 7 editorials, la Ciutat de Lleida-STM MTB Ultramarathon i la Cursa i la Caminada de la Boira STM. A més, el saló coincidirà enguany amb les fires Petitàlia i Mascota’m, aprofitant que els tres certàmens compten amb un públic familiar amb l’objectiu d’atreure un major nombre de visitants. L’encarregat d’inaugurar enguany el Saló de l’Esport i del Turisme Actiu i de Muntanya serà el conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.

Durant l’acte de presentació de la 4a edició del STM, l’alcalde de Lleida i president del Patronat de Fira de Lleida, Àngel Ros, ha posat de relleu que aquesta fira “pretén arribar al màxim de gent que fa turisme familiar i de qualitat vinculat amb els espais naturals i els esports d’aventura, un turisme emergent i molt important a les nostres terres”. El president de la Cambra de Comerç i Indústria de Lleida, Joan Simó, ha remarcat que aquesta fira mostra la gran oferta de turisme actiu que es pot trobar a les comarques del Pirineu i del Pla de Lleida.

El cap del servei d’Empresa i Coneixement, Jaume Dalmau, ha posat de relleu que el saló se centra en el turisme “actiu”, que implica una simbiosi amb el territori i la gent de muntanya i ha anunciat que la Generalitat tindrà un estand des d’on promocionarà el turisme de muntanya i els esports relacionats amb la natura. Pr la seva banda, Juan Antonio Serrano, organitzador del STM, ha destacat que enguany s’ha fet coincidir a Fira de Lleida el Saló de l’Esport i del Turisme Actiu i de Muntanya amb les fires Petitàlia i Mascota’m, “perquè totes tres compten amb un públic familiar i això farà augmentar el nombre de visitants”. Serrano ha posat l’accent en la presència com a expositors de la Xarxa de Parcs Nacionals, Paradores de Turismo i l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya.

Fira del Llibre, Turisme i Esports de Muntanya
La 15a Fira del Llibre, Turisme i Esports de Muntanya comptarà amb la participació de 7 editorials. El seu organitzador, Francesc Sanahuja, ha detallat que els objectius principals de l’esdeveniment són promocionar al màxim la fira per ampliar el número d’expositors i “arribar a ser un referent en l’àmbit de la cultura excursionista, el turisme i els esports a nivell d’Europa”.

El futur i els riscos per al medi ambient de les curses i les marxes de muntanya serà un dels temes estrelles de la 3a Jornada Tècnica ‘Esdeveniments Esportius al Medi Ambient. Curses i marxes per muntanya: Perspectives de futur’, activitat organitzada el dissabte 25 de març per Fira de Lleida, INEFC-Lleida i la Universitat de Lleida, que pretén fer un diagnòstic de l’evolució d’aquestes activitats en els darrers 10 anys, posant en relleu les problemàtiques potencials i les possibles solucions. Aquestes jornades volen ser un fòrum de reflexió i se centraran en aspectes organitzatius i de gestió, concretament en la necessitat de plantejar de forma sostenible les curses i marxes de muntanya que es desenvolupen en espais naturals i protegits.

El Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici serà el protagonista de les tres conferències de la tarda de dissabte. La Xarxa de Parcs Nacionals organitza la conferència ‘Els senders centenaris de la Xarxa de Parcs Nacionals’, amb la presència de la directora del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, Mercè Aniz, entre d’altres. L’Associació de Guies Interpretadors del parc durà a terme la conferència ‘Camins vius’, i també explicarà les seves principals línies de treball durant la xerrada ‘Freeman i la interpretació en els Parcs Nacionals; l’exemple d’Aigüestortes’. Per últim, la Fundació La Manreana organitza el diumenge 26 la conferència ‘Infants i cavalls: Un aprenentatge vivencial a la natura’, mentre la Federació Aragonesa de Muntanyisme, presentarà el Projecte Aneto segur.

Quant a les activitats esportives, el dissabte 25 es desenvoluparà la Ciutat de Lleida-STM MTB Ultramarathon, una prova de BTT de 124,5 quilòmetres i 2.000 metres de desnivell positiu, que transcorre pel Segrià i les Garrigues, i que és la primera prova del circuit de l’Open d’Espanya d’aquesta categoria. El mateix dissabte a la tarda tindrà lloc la Cursa de la Boira STM Infantil i el diumenge 26 al matí, la Cursa de la Boira STM i la Caminada Popular STM, amb un recorregut planer per la ciutat de Lleida de 10,44 quilòmetres.

Activitats diverses
Cal destacar també el mini circuit de bicicletes BMX per a infants i adults instal·lat per Bikepark Vilasana, el rocòdrom de la Federació d’Entitats Excursionsites de Catalunya i les dues exhibicions sobre la moto del pilot de trial lleidatà Marcel Justribó, el dissabte i el diumenge, a la tarda. El Grup de Rescat i Intervenció de Muntanya de la Guàrdia Civil muntarà dues cordes fixes per fer-hi demostracions de progressió i exposarà material divers del Servei de Muntanya i del Seprona. De la seva banda, els Mossos d’Esquadra-Unitat de Muntanya instal·laran una tirolina i exposaran material, un vehicle i una moto de neu. També es podrà gaudir de l’espai gastronòmic de l’Institut per al Desenvolupament i la Promoció de l’Alt Pirineu i Aran (IDAPA).

Els visitants del saló podran participar en les dues activitats promogudes per la Federació Catalana de Pesca Esportiva i Càsting. D’una banda, podran aprendre a llançar esquers sense punxes amb canyes de tot tipus, i d’altra, les persones interessades podran anar a pescar al riu Segre i fer pràctiques de pesca sense mort de la mà de monitors i pescadors voluntaris.

Altrament, l’empresa Artquatic els oferirà a tots els visitants del STM un bateig de busseig gratuït; la Fundació Pere Tarrés sortejarà dues estades de cap de setmana en els seus albergs de Lleida, i MónNatura farà un descompte del 10% a la gent que contracti un programa de cap de setmana ‘Viu la Natura’ durant els dies de la fira. A més, la Ruta del Cister sortejarà estades al càmping Serra de Prades, a l’Hotel Balneari Rocallaura -amb un circuit termal inclòs- i a l’Hotel Class Valls; un dinar al restaurant Rocallauracafé, guies de senderisme i entrades a diversos museus i monuments de l’Alt Camp.

L’acte d’inauguració de la 4a edició del Saló de l’Esport i del Turisme Actiu i de Muntanya tindrà lloc el dissabte 25 de març al matí i estarà presidit pel conseller de Territori i Sostenibilitat, Josep Rull.