Aprovada per unanimitat la moció d’ERC-Avancem per demanar la millora de la seguretat a la N-240

Els regidors han plantat al ple la votació de les plaques i medalles com a protesta

El ple de la Paeria ha aprovat per unanimitat la moció d’ERC-Avancem i la plataforma RescAP-2 que demana millores en la seguretat de la N-240. En concret, el text insta a demanar al Ministeri de Foment la no renovació de la concessió de l’autopista i a la Generalitat que durant aquest dos anys i mig que falten per al venciment obligui els camions a desviar-se de l’N-240 a la AP-2 entre les Borges Blanques i Lleida-Soses amb una bonificació.

ERC-Avancem ha cedit el seu torn de paraula a Salvador Noguera, de la Plataforma RescAP-2, qui ha defensat que “l’alliberament de l’AP-2 entre Montblant i Lleida/Soses és una opció econòmica que reduiria la sinistralitat a la N-240″.

El president ERC-Avancem, Carles Vega, recorda que l’N-240 es troba prop del límit de la seva càrrega de trànsit i ha tingut molts accidents de trànsit, mentre que el tram de l’AP-2 que transcorre en paral·lel suporta un trànsit cinc cops inferior a la seva capacitat.
A la moció també es demana que, mentre el Ministeri de Foment no tingui els resultats d’un estudi encarregat per millorar la seguretat de l’N-240 -previstos per al juny de 2020- executi les mesures més urgents i ja pressupostades per millorar la seguretat de la via, com són les rotondes de Juneda. I que es facin nous accessos a Juneda/Castelldans i Artesa de Lleida/Puigvert.

El ple també ha aprovat les mocions de l’Associació de Veïns de Cappont sobre educació al barri; la del Cos de Bombers de la Generalitat per sol·licitar la millora de les condicions laborals; una moció per declarar Lleida antifeixista i en favor de la convivència en la diversitat; i una altra en defensa dels drets digital. En canvi, el PSC, C’s i PP han tombat una moció per la defensa i la conservació del bosquet del carrer Palauet de la Bordeta.

Reconeixement de crèdit

Pel que fa als expedients econòmics del ple, ERC-Avancem s’ha abstingut a la modificació de crèdit i ha votat en contra del reconeixement de crèdit de prop de 700.000 euros de factures pendents del 2018. Els dos expedients s’han aprovat.

Carles Vega ha denunciat que “l’equip de govern fa aquest reconeixement per la mala execució del pressupost, que s’ha vist que estava mal formulat” i que “abans d’unes eleccions deixen les arques municipals sense un cèntim al Fons de Contingència per fer front a caigudes imprevistes d’ingressos o increments inesperats de la despesa.”

A més, Vega ha recordat que “la Sindicatura de Comptes va avisar que fer modificacions de crèdit habitualment és irregular i el govern del PSC torna a fer-ho: 1’7 milions de contingència per despesa previsible i 700.000 euros del romanent per pagar factures pendents del 2018.”

Medalles i plaques

D’altra banda, els regidors i regidora republicans han abandonat el saló de plens com a protesta i no han votat la concessió de 24 plaques i medalles.

El grup ha denunciat des de l’inici cel mandat que cada any hi ha un elevat nombre de concessions per la Festa Major i reclama que es fixin criteris objectius per revaloritzar aquests reconeixements. Cal recordar que l’any 2018 la Paeria va gastar a les Festes de maig gairebé 16.000 euros en 47 medalles i plaques i al 2017 es van concedir prop de 80 reconeixements.

Precs i preguntes

El grup municipal d’ERC-Avancem ha fet un prec demanant a l’alcalde –com a patró de Fira de Lleida- que veti la presència de les Forces Armades a la Fira de Formació i Treball, que tindrà lloc al recinte firal els dies 25 i 26 d’abril. Esquerra s’oposa a la presència d’un estand de l’exèrcit al saló perquè aquest cos armat té com a finalitat la captació i no la formació de futurs treballadors i perquè es contradiu amb la cultura de la pau que ha de presidir l’educació a Catalunya.

D’altra banda, el grup republicà ha preguntat a l’alcalde quan es donaran a conèixer els resultats de les analítiques d’aigua potable a l’EMD de Sucs, tal com es va aprovar en la moció per a la renovació de les connexions d’aigua potable sanejament i de pluja, aprovada el 5 d’octubre del 2018.