Afrucat reclama poder retirar més préssecs i nectarines per recuperar preus

L'entitat considera que l'ampliació de la quota del reglament de mesures excepcionals hauria de ser d'entre 30 i 40 milions de quilos

El director general de l’Associació Professional de la fruita de Catalunya (Afrucat), Manel Simon, reclama un increment de la quota de retirada prevista en el reglament comunitari de mesures extraordinàries en “aquella quantitat que sigui suficient i redueixi l’alta pressió que estan patint els preus de la fruita de pinyol aquest estiu”. Així ho ha defensat Simón durant la reunió en què ha participat aquest dilluns amb els seus homòlegs italià, francès i grec per tal de coordinar la sol·licitud d’una reunió amb urgència amb la direcció general Agri de la Comissió Europea. Simon quantifica entre 30 i 40 milions de quilos el volum que caldria afegir a la quota i ha destacat la importància que aquesta fruita no es posi en circulació ja que “no hauria de sortir cap quilo de préssec i nectarina que no fos correctament remunerat”. Aquest dilluns, 31 de juliol, s’acaben els 9.500 milions de quilos corresponents a la quota de retirades del reglament de mesures extraordinàries. Aquesta quantitat ha estat utilitzada per Aragó, Múrcia i Catalunya, per aquest ordre, segons Afrucat.
El director general d’Afrucat ha destacat que, a la ja coneguda situació del veto rus que el sector agrari porta patint des de l’estiu de 2014, cal afegir “la barrera comercial” que ha establert la Unió Duanera Euroasiàtica (Armènia, Federació Russa, Bielorússia, Kazakhstan i Kirguizistan), incrementant les exigències fitosanitàries i incloent que els països productors han d’estar lliures de monilia per poder-hi enviar producte. Aquesta mesura “és una clara priorització del mercat turc front a l’europeu”, cosa que “ens està impedint arribar a Bielorússia, un dels països que més havia incrementat la seva importació en els darrers anys”, ha explicat Simon.