Sanitat rep la petició de Salut de passar Lleida a la fase 2

El Ministeri de Salvador Illa estudiarà la documentació tècnica enviada per la Generalitat

Imatge d'arxiu de la terrassa d'un bar de la plaça Sant Joan. ACN

El ministre de Sanitat, Salvador Illa, ja ha rebut la petició de la Generalitat perquè la regió sanitària de Lleida passi a la fase 2 de la desescalada el proper dilluns, així com tota la regió metropolitana de Barcelona. També estudia la petició de passar a fase 3 de les regions sanitàries de l’Alt Pirineu i Aran, Terres de l’Ebre i Camp de Tarragona. La petició la traslladat la Conselleria de Salut al Ministeri aquest dijous a la tarda en una reunió bilateral telemàtica.

Salut ja va plantejar dilluns la proposta per Lleida, però condicionada a l’evolució de l’epidèmia. Passats uns dies, la conselleria ha constatat una baixada en la incidència de casos, que ha passat de 38,4 per cada 100.000 habitants del 21 al 27 de maig, a 25,4 del 28 de maig al 3 de juny. A més, les cadenes de transmissió estan identificades i es fa el seguiment del 100% dels contactes. Tot i això, fonts de Salut remarquen a l’ACN que cal extremar la vigilància en tres zones concretes: Lleida ciutat, el Baix Segrià i la Segarra.

Després que un augment de casos descartés el pas de Lleida a la fase 2 l’1 de juny, dilluns la conselleria ja va informar que l’evolució era bona i que es considerava que la regió estava en condicions per passar a la fase 2 de desescalada. Tot i això, ho va condicionar a la progressió dels indicadors epidemiològics dels següents dies.

Uns dies després, l’evolució dels indicadors segueix sent positiva i, per això, Salut proposarà al Ministeri de Sanitat que la regió de Lleida passi a la fase 2 dilluns 8 de juny. Segons les dades dels últims dies, la incidència ha baixat. Entre el 28 de maig i el 3 de juny s’ha situat en 25,4 per cada 100.000 habitants, quan del 21 al 27 de maig era del 38,4 per cada 100.000 habitants.

A més, les mateixes fonts han indicat a l’ACN que les cadenes dels nous casos estan identificades i que s’està fent el seguiment del 100% dels contactes. Tot i això, continuen apareixen alguns casos, motiu pel qual des de Salut es remarca la necessitat de seguir la vigilància.

En les tres zones d’especial vigilància de Lleida, on Salut hi seguirà posant el focus, demana extremar les precaucions i considera que cal seguir reforçant les mesures per al control de l’epidèmia. L’objectiu és seguir amb plans d’acció que ja s’han posat en marxa en àmbits concrets, com ara al sector dels escorxadors o amb els temporers que s’han desplaçat a aquestes zones per treballar a la campanya de la fruita.