Salut intensifica les anàlisis d’aigües residuals als pobles fructícoles de Lleida

La Conselleria de Salut de la Generalitat ha intensificat el control de la presència de coronavirus a les aigües residuals dels municipis del Baix Segre (Lleida) que tenen més concentració d’empreses d’hortofructicultura.

Les depuradores d’aigües residuals d’Aitona-Seròs, d’Alcarràs i de Torres de Segre, coincidint amb l’increment de població de la campanya de recollida de la fruita, analitzen setmanalment la presencial del virus des del maig fins a final d’agost o començament de setembre, ha informat la Conselleria aquest divendres en un comunicat.

El monitoratge d’aquestes aigües permet observar si hi ha presència del genoma del virus, perquè les persones infectades, tant les simptomàtiques com les asimptomàtiques, excreten el virus per mitjà de la femta.

Aquesta informació ajuda a predir l’increment d’incidència de la covid-19 a la zona o zones analitzades, perquè el genoma pot aparèixer a les aigües residuals abans que es donin els casos en la població.

“Disposar de dades setmanals que ens permeten conèixer com circula el virus a les aigües residuals de la zona fructícola on hi ha més concentració de persones és una eina de vigilància útil per preveure i avançar-se als possibles casos positius que es manifestaran posteriorment”, ha afirmat la sotsdirectora de Salut Pública a les regions sanitàries de Lleida i de l’Alt Pirineu i Aran, Mercè Bieto.