Lleida

Repunt de la població de perdius després d’anys d’escassetat

La Federació de Caça de Lleida ha constatat un repunt de la població de perdius roges al medi natural després d’anys de retrocés de l’espècie. En concret, xifra en un 30% l’increment d’exemplars als vedats del Segrià, l’Urgell i la Noguera. Els caçadors ho atribueixen sobretot a la calor i la sequera de l’estiu, unes condicions meteorològiques que afavoreixen la proliferació d’aquesta au, una de les més preuades de la caça menor. En tot cas, la població d’aquestes aus al conjunt del país ha baixat respecte dècades enrere i cada any es fan repoblaments amb exemplars de granja. Aquest diumenge la centenària fira de la Perdiu de Vilanova de Meià (Noguera) s’ha convertit de nou en un punt de de trobada per a criadors i aficionats amb una quarantena de parades d’aviram i un concurs per premiar les millors aus exposades.
La inauguració l’havia de presidir la consellera d’Agricultura destituïda Meritxell Serret, actualment a Bèlgica. L’ajuntament no ha volgut substituir-la per cap altra autoritat i s’ha optat per llegir un manifest per condemnar l’aplicació de l’article 155 a Catalunya i per reclamar la llibertat dels dirigents polítics i socials empresonats.

Un “bon any” per a la caça de la perdiu

La temporada de caça menor que inclou la perdiu va començar el 8 d’octubre i s’allarga fins el 7 de gener. Les darreres campanyes han estat marcades per l’escassetat d’exemplars però a hores d’ara els caçadors auguren un “bon any” perquè “la perdiu ha criat bastant bé, hi ha més densitat del que és habitual i s’espera que hi hagi un nombre alt de captures”, segons ha explicat un dels directius de la Federació de Lleida, Eduard Martínez, que també ha fet de jurat de la Fira de la Perdiu de Vilanova. Els vedats més afavorits han estat els del Segrià, l’Urgell i la Noguera.

Segons Martínez, a banda de les condicions meteorològiques favorables, un altre factor que ha ajudat és que els pollets han nascut més tard, quan molts camps de blat i ordi ja estaven segats (des del juny fins a l’agost). Això ha evitat que els nius acabessin destruïts per les màquines recol·lectores, un dels principals perills que han d’afrontar les perdius.

Sigui com sigui, per evitar que la població d’aquesta espècie vagi disminuint és fonamental fer repoblaments amb exemplars de granja. Martínez ha destacat que la cria s’ha anat perfeccionant i actualment “els exemplars que s’alliberen són cinegèticament molt purs, això fa que les aus salvatges no tinguin tanta pressió i crien molt més bé”.

Hi ha explotacions que reprodueixen l’hàbitat de la perdiu en una zona controlada perquè les cries puguin aprendre la vida al bosc però de forma controlada. Per tant, crien les perdius en semillibertat i adaptant-les al màxim possible a la vida de les perdius autòctones perquè puguin reincorporar-se després al medi natural.

Fira centenària que atrau unes 12.000 persones

Amb la perdiu roja com a reclam, Vilanova de Meià preserva una tradició firal que es remunta al segle XIV, quan el rei Pere III de Catalunya va concedir el privilegi de fer fira per Sant Martí. A les parades d’aviram també s’hi podien trobar faisans, guatlles, canaris o galls dindi, entre d’altres. Paral·lelament, als carrers de la població s’hi han instal·lat més de cent expositors de productes relacionats amb el camp i la caça, d’aliments i artesania.

L’alcalde, Xavier Terré, ha assegurat que “el temps ha acompanyat i es mantindrà la xifra de 12.000 visitants dels darrers anys”. A més, ha afegit que els expositors d’ocells també s’han mostrat satisfets del volum de vendes, tant d’exemplars que es convertiran en mascotes com per fer repoblacions. D’altra banda, Terré ha explicat que l’acte oficial d’inauguració que havia d’encapçalar la consellera Serret s’ha substituït per la lectura d’un manifest on l’ajuntament ha exposat el seu malestar per l’actuació del govern espanyol a Catalunya.

A banda de la part expositiva, aquest any el certamen ha recuperat el concurs de cuina de perdiu amb una aposta pels productes de proximitat, ja que els participants han hagut d’utilitzar un mínim de 3 productes de la Vall de Meià per elaborar la recepta. El programa d’activitats complementàries ha inclòs també tallers de ceràmica per a infants i joves.

Redacció

La Ciutat és un diari de proximitat que cobreix tota l'actualitat local de les poblacions de Barcelona, Tarragona, Lleida, Terres de l'Ebre, Baix Gaià, Baix Penedès i Reus.

Missatges recents

Final feliç per l’Ajax, un gos que havia caigut per un barranc de 10 metres

Els Bombers de la Generalitat han dut a terme aquest matí un operatiu de rescat per salvar l’Ajax, un gos…

2 minuts fa

Escaldes-Engordany guanyarà 132 places d’aparcament

La construcció de tres noves torres a la zona del Clot d'Emprivat d'Escaldes-Engordany permetrà al comú escaldenc poder guanyar una…

13 minuts fa

Un okupa hauria explotat intencionadament el domicili que havia d’abandonar a Mollet del Vallès

Una forta explosió registrada aquest passat dimecres al vespre en un habitatge a Mollet del Vallès, ha posat en alerta…

25 minuts fa

Neix el Club FEHT, la gran aliança per impulsar el turisme de la Costa Daurada i l’Ebre

La Federació Empresarial d'Hostaleria i Turisme de Tarragona i l'Ebre ha creat el Club FEHT, un espai obert a empreses,…

44 minuts fa

Una víctima mortal i un ferit crític en un xoc frontal a la C-62

Una dona ha mort i un home ha resultat ferit crític en un xoc frontal entre dos turismes que ha…

1 hora fa

Adeu a un símbol històric: Esborren l’equació de Fabra i Coats

Una petita però significativa part de la memòria industrial de Sant Andreu ha desaparegut recentment. Durant unes obres de rehabilitació…

1 hora fa

Esta web utiliza cookies.