Divendres, 19 d'abril de 2024
És notícia

Pueyo reclama la implicació de l’Estat i Generalitat en la gestió dels temporers que arriben a Lleida

L'alcalde insta el govern espanyol a estudiar la regularització de les persones migrades perquè puguin treballar

L’alcalde de Lleida, Miquel Pueyo, enviarà aquest dijous sengles cartes adreçades, per una banda, a la delegada de l’Estat a Catalunya, Teresa Cunillera, i, per l’altra, al delegat del Govern a Lleida, Ramon Farré, per tal de demanar a ambdues administracions “ajuda i col·laboració” en la gestió de l’atenció als temporers arribats a Lleida per treballar a la campanya de la fruita. El text, que ha estat consensuat amb els grups d’ERC, PSC, JxCat i Comú de Lleida, demana també a les dues administracions “que s’impliquin en la recuperació del bon nom del sector agrícola i de la reputació de les Terres de Lleida en general”. Pueyo també demana a l’Estat la regularització de les persones migrades perquè puguin treballar a la fruita.
La proposta de remetre una petició d’ajuda a l’Estat per a la campanya de la fruita, centrada a plantejar la regularització de les persones migrades, va sorgir de l’alcalde Miquel Pueyo, que així ho va proposar a tots els grups municipals en l’última comissió per a les polítiques de gestió de la seguretat i civisme.

La iniciativa va rebre el suport dels tres grups que conformen el govern municipal (ERC, JxCat i Comú de Lleida), mentre que el PSC va demanar per sumar-s’hi que s’enviés també una segona carta a la Generalitat per demanar-li que assumís també les seves responsabilitats en la gestió de la campanya agrària a Lleida. Aquesta esmena del PSC ha estat acceptada per l’equip de govern, de manera que les dues cartes, que comparteixen un plantejament general conjunt, compten amb la signatura del paer en cap i dels portaveus dels grups d’ERC, PSC, Junts per Catalunya i el Comú de Lleida. Els grups de Ciutadans i el PP van declinar sumar-se a la proposta.

El document reclama aquesta “ajuda i col·laboració” de les administracions, davant la situació en la qual es troba la ciutat de Lleida, com a capital de la fruita dolça, cada estiu amb l’arribada de milers de temporers que s’hi desplacen per treballar al camp. Malgrat que l’Ajuntament de Lleida posa en marxa un dispositiu d’atenció social bàsica, acolliment d’emergència i seguiment laboral, “la ciutat es troba any rere any havent d’acollir persones que arriben a Lleida sense la documentació necessària per poder treballar i sense recursos, abocats a la pobresa”, remarquen des de la Paeria.

Per aquests motius, la carta reclama “entomar i liderar” des del conjunt de les administracions públiques el “repte” de regularitzar la situació d’aquestes persones i valora com a positives mesures excepcionals pel que fa als tràmits d’estrangeria -com han fet països com Portugal i Itàlia-, les pròrrogues de les autoritzacions de residència -ja aprovades- i, especialment, la regularització “urgent i extraordinària” de les persones sense autorització administrativa. Això permetria, afegeix, “evitar l’absolut desemparament i indefensió d’aquestes persones i possibilitaria el seu accés a les prestacions socials i laborals, a banda de facilitar el seu accés al mercat de treball formal, reforçant així la mà d’obra en sectors estratègics”.

Per aquests motius, Pueyo i els portaveus dels quatre grups municipals signants insten al govern de l’Estat a estudiar “la necessitat d’endegar un procés de regularització de les persones migrades, basat en les circumstàncies d’especial necessitat previstes en la legislació aplicable en matèria d’estrangeria”, perquè “se’ls reconegui la seva condició d’imprescindibles dins el teixit de recuperació social i econòmica i perquè rebin els drets socials, sanitaris i laborals pertinents a tota persona treballadora”.

A més, la missiva trasllada a la Generalitat la necessitat d’entomar la “responsabilitat” que té, d’acord amb les seves competències, “per encarar una solució estructural per tal de poder atendre dignament les necessitats de les explotacions agràries i les de seguretat i salut dels treballadors del sector”. Aquesta solució estructural, reclama el text, haurà d’estar consensuada amb totes les institucions, entitats i organitzacions socials concernides del territori, incloses les administracions locals; ser gestionada per l’Administració pública; i estar prou dotada de personal i recursos econòmics, en particular pel que fa als allotjaments en explotacions agrícoles.

Paral·lelament, Pueyo reclama a totes dues administracions, Estat i Generalitat, que “s’impliquin en la recuperació del bon nom del sector agrícola i de la reputació de les Terres de Lleida en general”, per “poder afrontar conjuntament la campanya del 2021 amb totes les garanties socials, ocupacionals i sanitàries”.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El regidor de Vila-seca Josep Forasté rellevarà Pau Ricomà com a diputat d’Esquerra Republicana a la Diputació de Tarragona

Notícia següent

Una bona higiene buco-dental pot reduir les probabilitats de transmetre el virus

Notícies relacionades