Ros critica el “cinisme, mesquinesa i mala fe” de la moció de la Baula per recordar les víctimes del Bombardeig al Liceu Escolar

Retreu a la CUP la “supèrbia” d’aquesta moció que "pretén dir als ciutadans que Lleida no ha fet els deures en memòria històrica”

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, defineix com a “mesquina, cínica i de mala fe” la moció de la Baula, “una entitat de la òrbita CUP”, per recordar les víctimes del bombardeig del 1937 a Lleida. Critica que aquesta “pretén dir als ciutadans de Lleida que aquesta ciutat no ha fet els deures en memòria històrica, que només la CUP i les seves filials tenen sensibilitat en vers les tragèdies de la humanitat i que comenci a haver-hi dignitat a partir de la seva existència”.

El paer en cap ha criticat durament al grup municipal de la Crida per Lleida-CUP al considerar-los autors d’aquesta moció, “signada per la seva filial la Baula”. “Hi havia vida intel·ligent i solidària, guerres i paus, memòria històrica abans que existís la CUP”, diu Ros. Recorda que tant ell com la regidora Sara Mestres “vam lluitar contra el franquisme als anys 70 dintre del Partit Socialista Unificat de Catalunya (PSUC), quan fer-ho implicava el risc d’anar a la presó”. “No suporto veure que uns ‘niñatos’ superbs facin aquesta moció per transmetre a la ciutat que no s’havia fet res fins que ells van existir”, apunta Ros.

El passat 9 de setembre de 2006 es va inaugurar a l’Avinguda Blondel de Lleida una escultura d’Agustí Ortega que, sota el nom “Dignitat, memòria i vida”, pretén homenatjar el Liceu Escolar en el centenari de la seva fundació. Ros recorda que des d’aquell any, cada 2 de novembre s’homenatja, “i seguirem fent-ho”, les persones que van morir al Bombardeig i les seves famílies. Per aquesta raó, critica el “cinisme, mesquinesa i mala fe” de la moció, ja que “fa 12 anys que fem el que la CUP, amb la seva filial Baula, diu que s’ha de fer”.

Tot i els retrets a la moció, Ros afirma que hi votaran a favor, tot i que considera que les proposa “no es podran dur a terme”. La moció contempla que el 2 de novembre sonin les sirenes dels edificis oficials durant 3 minuts i que repiquin les campanes a la ciutat de Lleida en record a les víctimes de la tragèdia. Sobre aquestes propostes, el paer en cap explica que ni la Paeria ni demés edificis oficials tenen sirena i que, tot i que li sembla bé que repiquin les campanes, hauria de ser la CUP qui ho demanin al bisbe i als rectors de les parròquies.

Aquesta moció es debatrà al Ple de la Paeria del mes de juliol, que se celebrarà aquest divendres, el darrer abans de l’estiu i que tanca un curs polític que es reprèn tradicionalment l’11 de setembre.