El PSC i En Comú Podem votaran en contra dels pressupostos de la Diputació

0
99
Imatge dels diputats del PSC a la Diputació de Lleida, Fèlix Larrosa i Agustí Jiménez, el 20 de febrer del 2020. ACN

Els grups del PSC i d’En Comú Podem (ECP) a la Diputació de Lleida han anunciat que en el Ple d’aquest divendres votaran en contra del pressupost per al 2020 plantejat pel govern d’ERC i JxCat. Els socialistes el veuen “poc ambiciós” i consideren que “demostra que el govern no té clar quin ha de ser el seu paper en el territori”. A més, el PSC assegura que “incorpora un seguit de partides ‘fake’ per quedar bé però que no s’executen i no serveixen per a res”. Els comuns lamenten que el projecte de pressupost “no inclogui ni una sola partida” destinada a donar suport econòmic als municipis en l’ampliació del parc públic d’habitatge i que no destini suficients recursos per elaborar un pla de transició ecològica per a la demarcació.

El PSC ha presentat diverses esmenes als comptes que “tenen com a objectiu millorar aquests pressupostos” amb partides per tal que “la Diputació lideri la planificació territorial en infraestructures i la lluita contra el despoblament”, segons ha dit el portaveu de la formació, Fèlix Larrosa. Una d’aquestes fa referència al Pla Director d’Infraestructures Viàries de les Terres de Lleida, Pirineu i Aran, proposat pel PSC i aprovat en ple, ja que “el pressupost preveu una partida per a obres concretes però no per a la diagnosi que requereix el Pla i que ha de permetre que en els propers anys s’avanci en les necessitats territorials pel que fa a comunicacions”.

Així mateix, Larrosa ha demanat una partida per a la millora de camins de l’Horta de Lleida i per a la modernització de la institució i ha destacat la necessitat d’una altra partida per posar en marxa, amb el Patronat de Turisme i el de Promoció Econòmica, “un concurs internacional d’idees per a la lluita contra el despoblament”.

En aquest sentit, el PSC i Unitat d’Aran presentaran al Ple una moció “per fer front a la despoblació, l’envelliment i la manca d’oportunitats al medi rural”. El text insta la Generalitat a posar en marxa una comissió interdepertamental i interinstitucional, elaborar una diagnosi en els municipis de menys de 6.000 habitants, estudiar fórmules que millorin el finançament de les competències bàsiques dels ajuntaments o desenvolupar una estratègia de mobilitat. A més, la moció reprova que la Generalitat no hagi demanat els ajuts d’urgència que va oferir el govern de l’Estat pels focs de Ribera d’Ebre i les Garrigues.

En Comú Podem també ha anunciat el seu vot contrari al pressupost 2020 de l’equip de govern en considerar que els recursos que hi destina “no són suficients per elaborar un pla de transició ecològica per a tota la demarcació”. A més, lamenta que els comptes no incloguin “ni una sola partida destinada a donar suport econòmic als municipis en l’ampliació del parc públic d’habitatge”, tal com havien reclamat els comuns. Tot i això, la formació valora la incorporació d’una partida per oferir eines als municipis en mecanismes de participació ciutadana.

D’altra banda, ECP rebutja l’increment del 40% en la retribució a òrgans de govern i personal directiu, malgrat que des del govern es justifiqui amb el fet que la corporació preveu treure convocatòries de selecció per cobrir places de personal vacants. Els comuns també critiquen la retallada del 7% en transport escolar i menjadors no obligatoris, això com “partides milionàries en turisme i en carreteres que no es detallen de forma específica”.

FER UN COMENTARI