Boya assegura que davant Llarena no renunciarà “ni una coma” al programa electoral de la CUP ni al referèndum de l’1-O

Diu que si entra a presó "només en sortirà quan tinguem la República" i, si fos així, reclama una "reacció política" amb una "estratègia conjunta" de les formacions i de tots els independentistes

L’exdiputada de la CUP, Mireia Boya, ha dit que dimecres declararà davant del magistrat del Tribunal Suprem, Pablo Llarena, i ha assegurat que “anirà de cara” i no renunciarà ni “una coma” al programa electoral amb que la formació anticapitalista es va presentar al 27-S i al fet que l’1-O “vam fer un referèndum i el vam guanyar”. Boya ha manifestat que “no serveix de res adjurar de la ideologia pròpia per evitar la presó” i ha afirmat que tota la causa per la qual està sent investigada pels delictes de rebel·lió i sedició es basa en un atestat de la Guàrdia Civil “parcial i interessat, que crea un relat que no es correspon amb la realitat perquè no hi va haver violència”. En cas que acabés entrant a presó, situació que ha qualificat com “el pitjor dels escenaris”, s’ha mostrat convençuda que només en sortirà “quan tinguem la República”, tot reclamant que ara toca implementar-la. Davant aquesta possibilitat, ha reclamat una “reacció política” que passi per una “estratègia conjunta i coordinada” dels partits i de tots els independentistes. Així mateix, no ha concretat si respondrà a les preguntes de la fiscalia.

Mireia Boya ha explicat que aprofitarà la declaració de dimecres al Suprem per defensar davant de Llarena que “vam fer un referèndum i vam guanyar-lo” i, en aquest sentit, ha fet una crida a reivindicar l’1-O “perquè no ho fem prou”. Per això i, després de l’experiència dels ‘Jordis’, d’Oriol Junqueras i de Joaquim Forn, la cupaire ha assegurat que anirà “de cara” i no renunciarà davant el magistrat del Suprem al programa electoral de la CUP ni a la “voluntat democràtica” de l’1 d’octubre perquè “si volen que sigui un judici polític, ho serà” i, “si cal, arribarem a instàncies internacionals”, ha assenyalat. En aquest sentit, Boya ha explicat que aprofitarà que “la justícia estigui polititzada”, fet que considera “el taló d’Aquiles de l’estat espanyol”.

En una roda de premsa a Lleida i acompanyada pel seu advocat, Carles López, i per diputats i altres representants de la CUP, Boya ha defensat que la causa “política” per la qual se la investiga i per la qual està citada dimecres a declarar al Tribunal Suprem està basada únicament en un atestat de la Guàrdia Civil “parcial i interessat”, que ha qualificat de “literatura pura” i que, segons la cupaire, “crea un relat que no es correspon amb la realitat perquè no hi va haver violència”. “La única violència que hi va haver va ser la que va exercir la Guàrdia Civil i la Policia Nacional contra la gent que estava als col·legis electorals i, fins i tot, amb el llançament de pilotes de goma”, ha sentenciat.

Boya considera “totalment desproporcionades” les penes de fins a 30 anys de presó a les quals s’enfronta per un delicte de rebel·lió, de la mateixa manera que Anna Gabriel o altres polítics independentistes, per “defensar el dret a l’autodeterminació dels pobles” i, en aquest sentit, per voler aplicar un programa electoral “legal” amb el qual la CUP va concórrer el 27-S, igualment que per sortir al carrer i manifestar-se. “Se’ns jutja per com pensem, pel que podem fer en un futur i amb penes desproporciondes”, això és el “dret penal de l’enemic”, ha remarcat.

Preguntada per si acatarà la Constitució, Mireia Boya ha dit que defensarà al Suprem el compromís amb la gent que el 27-S va votar el programa electoral de la CUP per “construir la república catalana i avançar en drets socials”, aspectes en els quals la formació seguirà treballant aquesta legislatura, segons la manifestat l’exdiputada. Així mateix, no ha concretat si respondrà a les preguntes de la fiscalia.

En cas que Llarena acabes decretant el seu ingrés provisional a presó, casuística que Boya considera “el pitjor dels escenaris”, ha reclamat una “reacció política” que passi per l’articulació d’una estratègia “conjunta i coordinada” per part de les forces independentistes i de “tothom que va anar a votar l’1-O”. Davant aquesta situació, la cupaire s’ha mostrat convençuda que només sortirà de presó “quan tinguem República”, la qual “cal construir perquè la vam guanyar”, ha defensat.

Finalment, Boya ha expressat el suport i la solidaritat que està rebent. En aquest sentit, des de la formació també han explicat una delegació de representants de la CUP acompanyarà dimecres l’exdiputada a Madrid quan vagi a declarar al Suprem.

La diputada Natàlia Sánchez ha traslladat tot el suport de la CUP a la tasca desenvolupada per Boya, així com per la resta de diputats de la formació al Parlament en l’anterior legislatura. Des del partit anticapitalista no han volgut parlar sobre la citació per a la qual està citada el 21 de febrer també al Suprem Anna Gabriel i han explicat que convocaran una roda de premsa per donar a conèixer l’estratègia de defensa que, en el seu cas, seguirà Gabriel. Fins aleshores, Vidal Aragonès ha demanat “respecte” davant les informacions que s’estan publicant en relació amb l’exdiputada de Sallent.