Àngel Ros deixa l’alcaldia de Lleida per ser ambaixador espanyol a Andorra

El Consell de Ministres aprovarà el seu nomenament aquest divendres, quan Ros deixarà el càrrec després de catorze anys al capdavant de la Paeria

Segons avança el diari Segre, l’alcalde de Lleida, Àngel Ros, deixarà de ser-ho aquest divendres, després de catorze anys al capdavant de la Paeria, per assumir les funcions de nou de ambaixador d’Espanya a Andorra. Durant el dia d’ahir, Afers Exteriors va fer arribar al govern andorrà la petició de plàcet, el qual serà concedit avui, i aquest divendres el Consell de Ministres aprovarà el seu nomenament.

Sembla ser que el pes de la família ha estat determinant en la decisió de Ros, ja que aquest compta amb el suport del PSC i del seu primer secretari, Miquel Iceta, per optar a la reelecció a les properes eleccions municipals. “Si el meu partit m’ho permet i la meva família em recolza, em tornaré a presentar a les eleccions del 2019”, afirmava Ros el passat mes d’abril del 2017. Aquesta sortida hauria estat facilitada gràcies, en primer terme, a l’èxit de la moció de censura que va catapultar Pedro Sánchez a la presidència del govern espanyol i, d’altra banda, a l’estreta relació de Ros amb el també lleidatà Josep Borrell i la resta de la cúpula del partit socialista.

Ros ocuparà el càrrec a l’ambaixada espanyola a Andorra desprès que l’anterior titular Manuel Montobbio de Balanzó fos nomenat ambaixador d’Espanya al Consell d’Europa amb seu a Estrasburg, malgrat que s’havia anunciat el nomenament de l’actual titular a Irlanda.

D’aquesta manera, l’Ajuntament de Lleida haurà de celebrar dos nous plens, els quals serviran per formalitzar la renúncia de Ros i per nomenar un nou alcalde. Es preveu que un dels dos tinents d’alcalde actuals, Fèlix Larrosa o Montse Mínguez, es posin al capdavant del consistori fins al final del mandat, tal i com ja estan fent durant aquest mes d’agost, exercint d’alcaldes accidentals durant les vacances d’estiu de Ros.

El PSC, sense candidat oficial a poc menys d’un any per a les eleccions municipal

La dimissió de Ros com a paer en cap i el seu nou càrrec a l’ambaixada espanyola a Andorra obren un nou escenari en el qual queden vacants tant l’alcaldia de Lleida com la candidatura socialista municipal de cara a les eleccions del 2019. Des del diari Segre apunten que, “encara que Ros mai s’ha volgut pronunciar sobre el possible successor, tot indica que el partit aposta pel segon tinent d’alcalde, Fèlix Larrosa, que a més és el primer secretari de l’agrupació local”. En aquest sentit, fonts del partit expliquen al mitjà que “Iceta reunirà els dos candidats i que el més previsible és que Mínguez renunciï a l’alcaldia per deixar que sigui Larrosa el que l’ocupi i li serveixi per donar-se a conèixer com a candidat”.

La renúncia de Ros hauria de presentar-se abans d’aquest dissabte per tal que el nomenament fos publicat al BOE el mateix cap de setmana. D’aquesta manera, la primera tinenta d’alcalde Montse Mínguez es posaria al capdavant de la Paeria com a alcaldessa en funcions fins que, en un termini de deu dies, es convoqui un altre ple per elegir el nou alcalde, tal com marca la normativa.