Paeria i Govern signaran l’acord per fer l’alberg per a temporers i sense sostre a Pardinyes

Pueyo demana a Salut intensificar els cribratges i el ritme de vacunació, coincidint amb la campanya de la fruita

temps lectura-Temps de lectura: 3 minuts
L’Ajuntament de Lleida i la Generalitat signaran després de Setmana Santa el conveni per construir l’alberg per a temporers i sense sostre a Pardinyes, coincidint amb la visita del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies en funcions, Chakir el Homrani. Amb aquest acord, el Govern transferirà a la Paeria 4 MEUR perquè l’equipament pugui estar llest per a la campanya de la fruita 2022. En una entrevista a l’ACN, l’alcalde Miquel Pueyo demana “que no es focalitzi i no es converteixi una vegada més la ciutat en l’esca del pecat”, tal com va succeir durant la darrera campanya de la fruita. Així mateix, Pueyo demana que l’agroalimentari sigui considerat sector essencial i intensificar els cribratges i el ritme de vacunació al territori.
Pueyo recorda que la campanya de la fruita suposa l’arribada d’unes 30.000 persones a la plana de Lleida, un volum que suposa prop d’un 10% de la població que hi viu habitualment. Tot i això, a l’entorn d’un 45% d’aquestes arriben al territori sense papers i, per tant, no poden treballar a la fruita.

L’alcalde de Lleida remarca que aquesta situació es repeteix cada estiu des de fa més de vint anys i lamenta que, fins ara, “l’Ajuntament de Lleida no s’havia decidit a construir un equipament que permeti acollir temporalment algunes d’aquestes persones quan venen”. En aquest sentit, explica que l’actual govern municipal ha decidit posar fil a l’agulla a aquesta situació amb la construcció d’un equipament comunitari al barri de Pardinyes perquè pugui acollir entre unes 100 i 150 persones temporeres o sense sostre. La voluntat és que pugui estar enllestit cap a finals d’aquest any.

Miquel Pueyo explica a l’ACN que després de Setmana Santa, coincidint amb la visita del conseller Chakir El Hormani a Lleida, la Paeria i Treball, Afers Socials i Famílies signaran l’acord per al finançament d’aquest equipament comunitari. Amb aquest conveni, la Generalitat transferirà 4 milions d’euros a l’Ajuntament de Lleida per construir l’alberg. A la vegada, també destinarà un ajut de 450.000 euros a la Paeria per finançar, en part, la gestió de la campanya de la fruita d’aquest any.

L’atenció als temporers que arribaran aquest estiu a Lleida es continuarà centralitzant als pavellons de Fira de Lleida, on s’ubicarà de nou l’oficina única d’orientació social i laboral. L’alcalde també diu que han parlat amb els Agents de la Propietat Immobiliària (API) i amb l’Empresa Municipal d’Urbanisme, que ha alliberat alguns habitatges per llogar-los a temporers. Així mateix, gràcies al conveni entre Salut i la Paeria, l’Hotel Nastasi podrà acollir fins a una setantena de persones que hagin d’aïllar-se i no tinguin un lloc adequat per fer-ho.

Pueyo torna a apel·lar als diferents els agents territorials (ajuntaments, consells comarcals, Generalitat i Estat) perquè participin en la gestió d’aquest gran moviment de persones. “La Paeria com a capital d’aquesta regió fruitera assumirà la seva part de responsabilitat, amb els recursos i les possibilitats que té, però se’ns dubte no serà suficient si tots els altres agents no fan també la seva part”, assenyala.

L’alcalde reconeix que l’arribada de moltes persones sense papers suposa una problemàtica perquè “no podran treballar i, per tant es converteixen en una presència visible especialment en el Centre Històric”. “Lleida com a capital de la regió fruitera fa tot el que pot i més però el volum de persones i el fet que gairebé la meitat no puguin treballar no ens posa les coses fàcils”, afirma.

Pueyo demana que “no convertir una vegada més Lleida en l’esca del pecat”

Pueyo assenyala que, malgrat que hagin empitjorat en els darrers dies, les dades epidemiològiques a la capital del Segrià són similars a altres ciutats com pot ser el cas de Sabadell i, fins i tot, estan per sota d’altres com ara Mollerussa o Vielha. En aquest sentit, demana que “no es focalitzi i no es converteixi una vegada més la ciutat en l’esca del pecat”, tal com va succeir durant la campanya de la fruita de l’any passat. “Les imatges de Lleida durant la Setmana Santa contrasten amb altres que podem estar veient en determinades localitats de la costa”, remarca.

L’alcalde de Lleida reclama a l’Estat que el sector agroalimentari sigui considerat essencial a l’hora d’administrar les vacunes contra la covid-19. En aquest sentit, considera que caldria prioritzar la vacunació a temporers, treballadors habituals i a empresaris del sector de la fruita.

Pueyp també demana al Departament de Salut “una major implicació pel que fa a la realització de cribratges i, en la mesura que sigui possible, un increment del ritme de vacunació”. A la vegada, des de l’Ajuntament de Lleida, amb els recursos de què disposen, reforçaran les mesures de prevenció de cara a la ciutadania, recordant la importància de portar mascareta, respectar la distància de seguretat i la higiene.