Dijous, 18 d'abril de 2024
És notícia

Miquel Pueyo, alcalde de Lleida: “Volem acabar el mandat amb el recurs habitacional digne que requereixen els temporers”

Avatar photo

Els pressupostos aprovats per aquest 2021 contemplen fer una gran inversió en tecnologia afegint més punts wifi i 5G a la ciutat. Quins seran els primers nous punts de la ciutat que gaudiran d’aquest avanç tecnològic?
Pel que fa als punts wifi, de moment en tenim 18 en diferents equipaments, amb la previsió d’incrementar-los enguany en espais que es definiran. Vam començar per centres cívics i oficines d’atenció i seguirem amb instal·lacions d’àmbits com cultura, esport, educació, etc…
I, d’altra banda, seguim treballant en el projecte Lleida ON, dins l’Àrea 5G de Terres de Ponent. És una proposta impulsada pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat, i dins de l’Estratègia 5G de Catalunya, en aliança amb la Paeria, Mobile World Capital Barcelona, i2CAT, la Cambra de Comerç, la Diputació i Telefónica.
El projecte es basa en el desplegament comercial de la xarxa 5G de Telefónica a la ciutat de Lleida i la instal·lació d’una infraestructura específica indoor per a l’impuls d’aquesta tecnologia a la Cambra de Comerç. Aquesta infraestructura singular se situa en la seu de la Cambra i donarà cobertura a la pròpia institució, a l’estació de l’AVE i a ubicacions contigües, com ara el Centre de Convencions. L’impacte de la iniciativa tindrà incidència en el teixit econòmic i social de la zona, fomentant la innovació i la dinamització econòmica.
És un deure per a les institucions lleidatanes posar-nos d’acord per aprofitar aquesta revolució tecnològica. El nostre projecte és crear les condicions per atraure inversions, treball de qualitat i població.

A més, els pressupostos compten amb una inversió per a recollir la brossa porta a porta, quins beneficis presenta aquest tipus de recol·lecció de brossa per als ciutadans?
La implantació progressiva del porta a porta és una aposta important per a la ciutat, que posarà Lleida al capdavant de les ciutats catalanes en recollida selectiva, a més de complir amb les noves normes europees, estatals i catalanes.
Amb aquest sistema, es crearan nous llocs de treball directes i se’n fomentaran d’indirectes, a més de la creació de nous sectors. S’avançarà en el tractament de residus, amb la reducció i de les emissions de gasos d’efecte hivernacle, i es contribuirà a la preservació dels recursos naturals.

Els efectes de la Covid-19 s’han fet notar als comerços lleidatans. La Zona Alta i l’Eix comercial han vist baixar moltes persianes que se sumen a les que ja no estaven obertes pels alts preus del lloguer. Heu pensat algun pla per donar suport al petit comerç i reactivar l’economia d’aquestes zones?
Una iniciativa recent i força satisfactòria han estat els vals de 10 euros per comprar en el petit i mitjà comerç i la restauració local amb els quals la Paeria va obsequiar els seus treballadors i treballadores durant les festes nadalenques. Això ha generat un impacte als establiments de Lleida de 27.992,73 euros, xifra que multiplica per 2,57 la quantitat aportada per l’Ajuntament de Lleida.
Aquest projecte va sorgir de les propostes de la Mesa Transversal i s’emmarca dins de les accions de suport a l’economia local que ha impulsat la Paeria en l’últim any per tal de pal·liar els efectes de la crisi econòmica i social provocada per la pandèmia. Entre d’altres, s’hi inclouen els ajuts al teixit empresarial 2020-COVID 19 impulsats per la regidoria de Promoció Econòmica i Emprenedoria, la gestió dels ajuts de la Generalitat a través del Consell Comarcal, la posada en marxa de l’espai web Compra a Lleida que segueix en marxa, l’ajornament i flexibilització del pagament de taxes i tributs i la suspensió del cobrament de la de terrasses i mercats ambulants, que estarà vigent fins al 30 d’abril d’enguany. Continuarem donant suport a aquest sector.  

L’Ajuntament va plantejar una pujada progressiva de la taxa de les escoles bressol municipals. Pensant en la situació actual i la crisi econòmica que ha portat a moltes famílies la Covid-19, com ha quedat aquest tema?
En el seu moment, el Ple va aprovar totes les taxes excepte la 2.11 que és la referent a Educació, per tal d’estudiar i atendre les propostes de les famílies. Hem treballat molt aquest tema. Després d’una sèrie de reunions amb usuàries i usuaris, hem elaborat una nova proposta amb canvis significatius que incorpora peticions que ens van fer les famílies referents a l’horari, el menjador, les acollides…

Lleida arrossega el problema dels temporers des de fa anys, però l’any passat es va fer més palpable arran de la covid. S’estan plantejant solucions de cara a la nova campanya de la fruita?
Hi estem treballant i, en breu, explicarem en quin punt ens trobem. La campanya de la fruita és un fenomen laboral i sociològic que implica milers de persones que es desplacen sense papers i amb possibilitats de treballar limitades. El que hem fet en la primera reunió que hem tingut va ser demanar al delegat del Govern la creació d’un mapa de recursos (llocs per aïllar positius o contactes, fer proves…). Lleida assumirà la part que correspongui com a capital d’una gran regió fruitera. L’any passat va prestar un total de 12.000 pernoctacions. A més, ja puc avançar que acabarem el mandat amb el recurs habitacional digne que requereix el col·lectiu i que fins ara havia estat l’eterna assignatura pendent de la ciutat. 

Està previst que per aquest any l’hospital Arnau de Vilanova compti amb un nou edifici annex. Tot i això, es va fer públic que no es contractaria més personal, malgrat que en la situació que estem el personal que hi ha està saturat. Quin és el plantejament que es fa des de la Paeria per poder donar una bona atenció als usuaris?
És un equipament que depèn del Departament de Salut de la Generalitat. L’edifici serà un espai auxiliar de l’hospital Arnau de Vilanova, s’ha inaugurat aquesta setmana i durant un temps servirà per accions destinades a Covid-19 com recepció de casos o cribratge. En una segona fase, serà un bon espai per a les consultes externes de l’hospital. 

L’autovia A-2 fa molt temps que presenta desperfectes en el seu asfalt. En concret, la sortida de Pardinyes està plena de clots i s’ha d’anar molt amb compte amb els vehicles. Des del consistori s’estan prenent mesures o s’ha iniciat una conversa per arreglar aquest problema?
És la nostra obligació reclamar a les administracions competents el manteniment de les carreteres que donen accés a la ciutat. És un aspecte clau. Sobre el cas concret que em preguntes, documentem els desperfectes i ho trametem al Ministeri però no es competència nostra actuar-hi. Fins i tot, la carretera a la qual accedeix és de la Generalitat.

L’Ajuntament té molt clar que l’estació d’autobusos de Lleida necessita tenir unes millors instal.lacions. Si tot va com es té pensat, per a quan estaria llesta aquesta nova estació?
Les deficients condicions de l’actual estació d’autobusos perjudiquen una ciutat que és la segona capital de Catalunya i que, com a tal, ha de tenir un sistema de comunicacions i unes infraestructures de mobilitat plenament encaixades en el segle XXI. El projecte de l’estació d’autobusos als Docs és, doncs, urgent i treballem perquè el final de la concessió de l’actual estació, que es compleix el 2022, s’enllaci amb el mínim “gap” possible amb l’entrada en servei de la nova.  

Fa temps que els ciutadans de Lleida es queixen del poc enllumenat que hi ha als carrers. Fa poc vau millorar l’enllumenat de 64 punts de la ciutat, teniu pensat seguir així? En cas afirmatiu, quins punts serien els pròxims en gaudir d’aquesta millora?
La voluntat del Govern de la Paeria és continuar millorant els serveis com és l’enllumenat de la ciutat. Aquestes mesures sempre estan subjectes de la disponibilitat pressupostària. Seguim treballant per reforçar les zones que es troben en pitjors condicions i que requereixen actuacions més immediates.

Des de l’Ajuntament s’ha aprovat per primera vegada un pla de polítiques LGTBIQ+. Quin impacte preveu que tinguin aquestes accions en la societat lleidatana?
Indiscutiblement, és un salt qualitatiu en el reconeixement de les persones d’aquest col·lectiu. El nou Pla impulsarà l’eradicació de conductes LGTBIfòbiques, sensibilitzarà la ciutadania, farà més visible el col·lectiu i promourà la no discriminació en els àmbits administratiu, laboral, educatiu, esportiu, en la salut i el benestar personal, l’oci i la seguretat ciutadana.
El document que s’ha elaborat és transversal i interseccional, per tant, ens implica a totes i a tots i transcendeix aquest mandat municipal. Volíem que tothom pogués aportar-hi i tots el sentíssim una mica nostre i crec que ho hem aconseguit. Estic molt satisfet perquè les polítiques LGTBIQ+ implica històries darrere les quals hi ha hagut molt dolor i dignitat trepitjada. Assumim un compromís i una aposta per la igualtat de drets i el dret a la felicitat de les persones.  

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Tarragona ja acumula 1.030 morts per coronavirus

Notícia següent

A L’Hospitalet s’inicia la vacunació a les persones amb dependència i al personal docent

Notícies relacionades