Miquel Pueyo: “La ciutadania haurà de decidir entre els valors republicans o tornar enrere amb el continuisme del PSC”

Avatar photo

Es posa fi a un mandat inusual a Lleida. Per un costat, la pandèmia i la crisi inflacionària ha afectat de ple les previsions de totes les institucions. D’altra banda, la confecció d’un govern encapçalat per Esquerra representava un canvi de paradigma a la ciutat de la terra ferma, després d’un llarg cicle de socialisme. El Pla de l’Estació, l’ECMU o el polígon de Torreblanca – Quatre Pilans són algunes de les accions de què presumeixen republicans i juntaires. Entrevistem el Paer en Cap i alcaldable per ERC, Miquel Pueyo, per conèixer les seves sensacions a les portes d’encetar la campanya per les municipals del 28M, on espera revalidar la victòria.

 

Tanquem el mandat municipal. Quin grau de compliment dels objectius marcats ha assolit el govern?
Vam fer un Pla d’Acció Municipal que vam haver de retocar en profunditat a causa de la pandèmia. Segons l’última revisió, hem pogut complir aproximadament un 80% del Pla adaptat.

 

Què li ha quedat al tinter?
Dins d’aquest 80% hi ha una sèrie d’obres com poden ser la nova estació d’autobusos o el nou pavelló de la Fira de Lleida que es construiran entre 2023 i 2025. Ja hi ha un pressupost i un projecte. Per tant, es faran. És veritat que hi ha àmbits diversos en què haguéssim pogut anar una mica més enllà. Però, tenint en compte les circumstàncies i el canvi de paradigma, estic raonablement satisfet.

 

Parla de projectes que s’han de veure efectius el pròxim mandat. Suposo que quatre anys es queden curts per a poder fer efectiu alguns canvis que tenien previstos i que ja estan planejats com també el Palau de Vidre. Li preocupa que aquestes circumstàncies puguin no fer tan visible l’empremta del seu govern a la ciutat?
Quatre anys són pocs per desplegar un canvi com el que prometíem. Vuit anys és un període mínim per produir un canvi en profunditat, però suposo que arribem a aquesta mateixa conclusió molts alcaldes i alcaldesses.

 

 

Al febrer van aprovar la modificació del Pla General d’Ordenació Urbana per desbloquejar el Pla de l’Estació. Quins són els pròxims passos?
En aquest moment, s’està acabant de preparar la proposta de plecs per fer la licitació. Mentrestant, es farà la informació pública i tot va segons els terminis previstos. Era un tema que teníem encallat des del 2003-2004 i estic satisfet d’haver-lo reprès i posat en marxa.

 

És una de les fites més destacades de l’actual govern?
És un pla que compta amb un grau de suport molt elevat perquè planteja una demostració clara del que nosaltres considerem que cal que passi en matèria de comerç. Estem parlant d’una àrea comercial vinculada al mateix eix comercial i construïda en trama urbana. Entre altres projectes de grans àrees comercials a l’exterior de la ciutat i aquest, que pretén aprofitar espais i sinergies amb l’eix comercial; podríem dir que aquest és una de les demostracions més palpables del nostre punt de vista sobre el comerç.

 

Aquest 2023 s’ha efectuat l’enderroc de les sitges de Pardinyes. L’ECMU corre perill per algunes crítiques o tot avançarà com està previst?
L’acollida dels temporers a l’estiu a Lleida és un tema crònic. Fa 25 o 30 anys que aquestes persones s’instal·laven al carrer com podien i els governs anteriors no tenien una solució, més aviat preferien passar de puntetes. Des del 2019 hem assumit una estructura d’acolliment provisional, però creiem que aquesta provisionalitat no és acceptable. Vam aconseguir un ajut molt important per la construcció d’aquest ECMU, que s’acabarà durant aquest any. És un equipament de què hem parlat amb tothom, l’hem reajustat i mogut de lloc, però l’essència del projecte no variarà i avança com havia de fer.

 

 

A principis d’any va declarar per la querella de Torre Sales. Quines sensacions té sobre aquest procés judicial?
L’empresa que promou Torre Salses va decidir presentar una denúncia per prevaricació contra el primer tinent d’alcalde i contra mi i 3 demandes davant del Tribunal de cuentas contra el primer tinent, la segona tinent i contra mi. La finalitat són bàsicament tres: primer, intentar intimidar-me a mi i a la meva família; en segon lloc, apartar-nos dels plens, comissions o juntes de govern on s’haguessin de prendre decisions que tenen a veure amb el projecte, i, finalment, voler influir en el resultat de les pròximes eleccions municipals.

 

Ja vam parlar al desembre que l’oposició política darrerament s’expressa bastant a cop de jutjat.
El PSC va presentar una denúncia al Tribunal de cuentas per un ajut de l’Ajuntament de Lleida a l’Aeroport de Lleida, una col·laboració que es va iniciar en temps que de governs socialistes. No entenem per què aquesta reacció, però comprenc que hi ha un procés de judicialització de la política quan a través dels mecanismes judicials un partit o una entitat pretén aconseguir pels tribunals el que no ha assolit a través de les eleccions.

 

Quan estarà en marxa la nova ZBE que s’hauria de començar a implementar?
L’Estat va fer una cosa una mica estranya. No va publicar un decret sobre la Zona de Baixes Emissions fins al 28 de desembre, el dia dels Sants Innocents. Per tant, totes les ciutats de més de 50.000 habitants estem obligades a pacificar el trànsit d’uns d’una zona important de la ciutat. En aquests moments, estem canviant les màquines de la zona blava i col·locant càmeres, però és evident que els processos que impliquin una limitació de la circulació de determinats vehicles s’hauran d’establir progressivament i amb un procés de negociació. Abans que un percentatge important hi hagi canvi el seu vehicle, que en la qualitat del transport públic no hagi millorat i hàgim pogut construir espais per l’ús de la bicicleta, no podem perseguir i fer la vida més complicada als ciutadans de Lleida. Tot i això, per una qüestió de salut i d’adaptació al canvi climàtic, saben que la mobilitat canviarà en els pròxims anys.

 

 

Quins són els principals reptes que li agradaria afrontar en un hipotètic segon mandat?
Els projectes que ja estan en marxa com la renaturalització del Turó de Gardeny, del Turó de la Seu o la construcció de nous carrils bici. A més, m’interessa molt el rellançament econòmic i industrial. Hem previst la creació d’una gran zona industrial a Torreblanca – Quatre Pilans. Lleida va perdre històricament el tren de la industrialització i ara és un tren que no ens podem permetre perdre. Està lligat a llocs de treball de qualitat. Finalment, m’agradaria avançar més en el procés de limitació de la segregació escolar.

 

Aquest cap de setmana han aprovat les llistes per a les eleccions amb l’àrbitre Estrada Fernández com un dels fitxatges destacats. Què volen transmetre amb aquesta llista?
Hem tancat tota la llista, mentre que curiosament la major part dels nostres adversaris polítics encara no han decidit el número dos. No criticaré el procediment seguit per altres forces, però nosaltres fa temps que hi treballem i ho hem fet amb molt de rigor. Volem una llista diversa que incorpora des de joves i fins a jubilats. El perfil del senyor Estrada té a veure amb l’esport, però també amb la sensibilitat social que sempre ha tingut en les seves activitats com a entrenador i promotor. Quan parlo de diversitat, també parlo de persones amb orígens diversos que representen aquesta Lleida amb arrels en altres països del món. Estic molt content de la diversitat de la llista, la seva qualitat i el seu grau de compromís amb els valors republicans.

 

Quin mapa de pactes espera tenir a partir del 29M?
No hi haurà cap majoria absoluta. Per tant, és important ser la llista més votada, però no és definitiu. Tindré en compte el grau de maduresa desplegat per les forces polítiques en els últims anys i valoraré les forces que han intentat ser part de la solució i qui s’ha dedicat a posar pals a les rodes. El nostre model i el del PSC, que són les forces aparentment amb més possibilitats, són models diferents. Si tinc en compte el que ha passat en aquests 4 anys, espero molt dels resultats dels companys de Junts, la CUP i el Comú. La ciutadania es veurà obligada a decidir entre el perfil de valors republicans d’ERC o tornar enrere amb el perfil continuista del PSC.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

El projecte Patis Oberts de Reus s’amplia durant les vacances de Setmana Santa

Notícia següent

Salou reobre demà divendres el passeig Miramar a la circulació

Notícies relacionades