L’oposició del govern de Lleida s’alinea per exigir que s’aturi la construcció de l’alberg de Pardinyes

El text també demana obrir un procés participatiu i de diàleg sobre el model d'atenció a temporers i altres col·lectius

Els vots favorables del PSC, Cs, PP, Comú i del regidor no adscrit Sergio González han permès l’aprovació en el Ple de la Paeria d’aquest dijous de la moció presentada pel grup socialista per aturar la construcció de l’equipament comunitari per a temporers, sense sostre i emergències que el govern d’ERC i JxCat preveu ubicar al barri de Pardinyes.
El text també insta el govern a iniciar un procés participatiu i de diàleg sobre el model d’atenció a temporers. L’alcalde Miquel Pueyo ha dit que amb aquest equipament es posarà “solució a un problema històric a la ciutat” i ha lamentat que els anteriors governs socialistes deixessin passar l’oportunitat de demanar ajuts a la Generalitat per construir equipaments destinats a aquest objectiu.
El Govern va aprovar dimarts atorgar una subvenció de 4 milions d’euros a la Paeria per a la construcció i posada en funcionament de l’alberg per a temporers i persones sense sostre en un solar situat al carrer Josep Pallach número 2, al barri de Pardinyes. Aquest equipament per a usos múltiples atendrà necessitats d’allotjament temporal, ja siguin derivades de la covid-19 o altres urgències socials de la ciutat que provoquin el desallotjament de llars i requereixi un recurs habitacional.

D’altra banda, el Ple de la Paeria ha proposat nomenar i incorporar tres membres al Comitè Ètic: Anna Sàez, Fidel Molina i Josep Giralt. L’objectiu de la creació d’aquest Comitè és acabar amb determinats comportaments i transformar les institucions per acostar-les a la ciutadania. Amb el nomenament d’aquests nous membres, des del govern es considera que es compleixen les qualitats per vetllar el compliment de l’ètica del Bon Govern.

En l’apartat de les polítiques de la Gestió Econòmica, Presidència, Participació i Promoció Econòmica, s’han aprovat diversos plecs de clàusules de contractes de servei, entre els quals destaquen el del manteniment de Jardineria, del Sector 4, mitjançant procediment obert amb diversos criteris d’adjudicació i contracte reservat a Centres Especials de Treball; el contracte de Serveis d’Intervenció Socioeducativa Municipal, que inclou els SIS de Remolins, Companyia, Pas a Pas i Mercadet, i el del Servei d’intervenció integral i comunitària d’atenció social a joves en situació de vulnerabilitat al carrer, anomenat projecte Sostre 360º.

Ple presencial

El Ple del mes de setembre ja s’ha pogut celebrar de manera presencial al Saló de Sessions de la Paeria. La distribució dels diversos regidors s’ha hagut d’adaptar a les condicions de la sala per tal de respectar les mesures de prevenció i seguretat per l’actual situació sanitària. A més també, s’ha pogut seguir en directe per internet. Pueyo també ha tingut unes paraules per expressar la solidaritat de la ciutat amb els damnificats per l’erupció del volcà a l’illa de la Palma.

L’inici de la sessió també ha estat marcat per la condemna rotunda que ha manifestat l’alcalde per l’agressió sexual a una menor amb discapacitat a Rosselló (Segrià). “Hem de continuar mantenint una actitud vigilant, proactiva i intransigent pel que fa a la protecció dels drets de les persones i, en concret, dels drets de les dones”, ha expressat Pueyo.

Abans de passar a l’ordre del dia, s’ha procedit a la presa de raó de l’expulsió de la regidora María Burrel com a regidora del grup municipal de Ciutadans i el seu pas a regidora no adscrita. El seu posicionament en les votacions del ple d’aquest dijous ha estat l’abstenció.

Aprovació de la modificació de l’ordenança de l’aigua

La Paeria ha aprovat la modificació de l’ordenança de l’aigua amb “una proposta compromesa, ajustada a les necessitats de la ciutadania i que té un ferm compromís local”, segons el grup d’ERC. La votació al ple, que ha anat precedida per l’aprovació d’una esmena, ha tirat endavant amb els vots favorables d’ERC i l’abstenció dels grups del PSC, JxCat, el Comú de Lleida i els regidors no adscrits Sergio González i Maria Burrel. Hi han votat en contra el PP i els dos regidors de Ciutadans.

La tinenta d’alcalde Jordina Freixenet ha explicat la necessitat que hi havia de posar en ordre la concessió d’Aqualia, així com per resoldre un problema pendent tarifari i d’inversions i avançar el tracte de la pobresa energètica amb el fons social de solidaritat de 100.000 euros i la rebaixa del 10% a les famílies acollides al bo social. Amb això, també es preveu un calendari d’obres per actuar a la xarxa de clavegueram i la revisió del contracte per revisar les inversions d’Aqualia. Així, amb la progressivitat s’incentiva un estalvi en el consum de l’aigua, ha remarcat.

En aquest sentit, l’aprovació de la modificació del contracte de concessió de l’explotació del servei d’abastament i sanejament a Lleida també ha obtingut el suport necessari.

Gestió Urbanística, Habitatge i Transició Ecològica

La corporació municipal ha donat llum verda a tres punts en què s’ha aprovat la modificació dels articles 47 i 48 de l’ordenança municipal de circulació de vianants i vehicles de Lleida i dona vigència al Pla de Mobilitat Urbana fins que s’aprovi el nou Pla, que està en redacció. També s’ha donat conformitat al text refós del Pla de millora urbana de cinc habitatges unifamiliars al carrer Baldomer Gili i Roig, promogut per Agrònoms Free, SL. D’altra banda, s’ha ratificat la dissolució del consorci GlobaLleida.

Mocions

Al marge de la del PSC sobre l’alberg de Pardinyes, el Ple també ha debatut la moció presentada per l’entitat Rebel·lió o Extinció Lleida per a una moratòria del desplegament del 5G al municipi de Lleida. El text s’ha aprovat parcialment, en allò que afavoreix que les administracions públiques puguin participar per desplegar la tecnologia. Concretament, els punts per promoure i mantenir el dret a un entorn saludable per a totes les persones i definir i mantenir ‘zones blanques’ (lliures o molt baixes en emissions); instar la Paeria a elaborar un manual d’ús responsable dels dispositius i tecnologia sense fil adreçades al a població, i a aplicar la taxa ja existent del 1,5% sobre els ingressos bruts per a l’ús públic per part de les empreses de telecomunicacions.

L’entitat Slow Shop Lleida ha promogut la segona moció per aprovar la Declaració de Barcelona sobre les polítiques de temps, per implementar prendre consciència i impulsar polítiques que avancin cap a una millor gestió del temps per a una societat més sana, igualitària, productiva i sostenible.

Pel que fa a les mocions dels grups municipals, Ciutadans n’ha presentat una per a la creació d’una Taula de treball per afrontar la neteja, que tirat endavant amb els vots a favor de Cs, PSC, Comú de Lleida i PP i l’abstenció de Burrel. ERC i JxCat hi ha votat en contra. L’objectiu és analitzar la situació de neteja a la ciutat i aportar propostes i solucions per millorar-ne l’estat, així com per conscienciar sobre el civisme davant actituds que fan un mal ús de l’espai públic.