Dilluns, 17 de juny de 2024
És notícia

Lleida tindrà una nova deixalleria municipal

Disposarà d'un espai per fer tallers de sensibilització i per a la reparació i reutilització de materials i aparells

Els terrenys on es construirà la nova deixalleria municipal de Lleida. ACN

Lleida disposarà d’una nova deixalleria municipal amb major capacitat i serveis que l’actual. També tindrà un espai destinat a fer tallers de sensibilització i per a la reparació i reutilització de materials i aparells. L’Agència de Residus de Catalunya (ARC) ha concedit a la Paeria una subvenció de de 994.535,36 euros, que permetrà afrontar la construcció de les instal·lacions al carrer Vilanova de la Barca, al costat de l’N-240. Des de la Paeria han posat de relleu que la nova deixalleria permetrà fer una aposta decidida per la promoció de l’educació ambiental seguint criteris d’economia circular, és a dir, prioritzant la reducció en la producció de residus, la reutilització i el reciclatge. El termini d’execució de l’obra és de 24 mesos.

L’alcalde Miquel Pueyo i el regidor de Cultura, Ciutat i Transició Ecològica, Jaume Rutllant, han visitat aquest dimarts els terrenys que acolliran la nova deixalleria municipal. En concret, s’ubicarà en una finca de propietat municipal de fàcil accés i 5.000 metres quadrats de superfície, entre el carrer Vilanova de la Barca i la carretera N-240, a prop del barri dels Magraners.

Pueyo ha destacat que la nova instal·lació és necessària davant les noves necessitats en la recollida i gestió dels residus de la ciutat. “L’objectiu no és nomes proporcionar a Lleida una deixalleria adaptada a les circumstàncies actuals i a les dimensions de la ciutat, sinó també amb la voluntat d’implementar i posar en valor els criteris d’economia circular, prioritzant la reducció de residus, la reutilització i el reciclatge”, ha afirmat l’alcalde de Lleida.

Per la seva banda, Rutllant ha dit que la Paeria “està posant en marxa una baula d’aquesta cadena de l’economia circular perquè el compromís mediambiental així ho exigeix”. “Aquest espai, que potser hauríem de deixar d’anomenar deixalleria, contribuirà d’una forma significativa per assolir el repte d’assolir l’any 2030 el valor del 70% del reciclatge a la ciutat, com a totes les ciutats europees”, ha indicat.

L’Agència de Residus de Catalunya ha concedit a l’Ajuntament de Lleida una subvenció de 994.535,36 euros per construir el nou equipament. L’ajut cobrirà la major part del pressupost del projecte, que està fixat en 1.073.510,97 euros.

L’actual deixalleria fixa principal, situada a Pardinyes, es va construir l’any 1998, així com les instal·lacions de la concessionària del servei de recollida i neteja viària de Lleida. Passats aquests 23 anys, la situació és molt diferent, i, degut al propi creixement de la ciutat i a les noves necessitats de reciclatge i reutilització de materials, s’ha quedat petita i no disposa de la capacitat per desenvolupar les funcions que requereix a dia d’avui una deixalleria, han assenyalat des de la Paeria. Les instal·lacions actuals s’aniran desmantellant durant els dos anys en què es construiran les noves.

Actualment, les deixalleries ja no són només centres de recepció i emmagatzematge de residus, com havia estat el seu objectiu inicial, sinó que són instal·lacions que han d’incloure una separació i triatge dels materials aprofitables amb una selecció, manipulació i reparació, i donar sortida a aquests materials a través de botigues de segona mà, contribuint així a l’economia circular.

Per altra banda, la recollida porta a porta iniciada l’any 2016 als establiments grans productors, al 2018 en els domicilis al barri de Ciutat Jardí-Vila Montcada, i l’any 2021 en una part de Pardinyes-Balàfia, ha creat la necessitat d’augmentar el paper de les deixalleries, ja que són un espai de recollida auxiliar necessari en qualsevol disseny de recollida model porta a porta, segons remarquen des del govern municipal.

La deixalleria actual tampoc està adaptada per a la recollida d’un residu com el fibrociment, element residual amb potencial risc contra la salut pública i que necessita d’uns requeriments específics de tractament que s’han de donar en la mateixa deixalleria. Per aquest motius, la nova deixalleria s’adaptarà a les noves necessitats en quant a gestió dels residus, tindrà una major superfície i millorarà els accessos. També disposarà d’una aula educativa per fer divulgació ambiental als centres educatius i a entitats ciutadanes que ho sol·licitin.

Recollida de residus

Es tracta d’una deixalleria considerada segons la norma tècnica sobre deixalleries del 2021 de l’ARC, com a de tipus gran, dissenyada per una població d’entre 150.000 i 200.000 habitants, amb major capacitat i més serveis que l’actual de què disposa Lleida. El projecte planteja “una deixalleria molt més urbana i menys industrial, pròxima al ciutadà, amb un gran espai per a vianants separat de la circulació de vehicles”.

Disposarà de molls de descàrrega i carretons per transportar els residus al seu contenidor corresponent (material orgànic, fusta, paper i cartró, vidres, restes d’obres menors, tèxtils, ferralla i plàstics). També hi haurà un espai cobert per emmagatzemar els voluminosos (mobles i matalassos, per exemple) amb una zona de desballestament, i espais tancats adequats per a la recollida correcta i segura d’amiant, d’aparells electrònics, pneumàtics, agulles i punxants i altres residus especials (com fluorescents, piles, bateries, olis de cotxe, frigorífics, pintures i radiografies, entre d’altres).

Es preveu una façana integrada a l’entorn, amb una gran zona verda, que entra dins l’espai de la deixalleria i un tancament que mantingui la seguretat de les instal·lacions però que s’integri amb la zona verda i amb la ciutat.

Educació ambiental

El projecte dona una especial rellevància a les activitats de sensibilització i promoció de l’economia circular, seguint els criteris de jerarquia de residus per tal de reduir al màxim els que arriben als abocadors, com marquen les directives mediambientals europees. Des de la Paeria assenyalen que la prioritat ha de ser la reducció de residus, seguida de la reutilització i, només quan aquesta no és possible, el reciclatge.

És per aquest motiu, que la nova deixalleria incorporarà una aula ambiental per poder dur a terme visites i tallers de sensibilització ambiental a les instal·lacions, una zona destinada a reparació d’aparells, botiga de segona mà i espai d’intercanvi, per potenciar la reutilització dels residus. En aquest mateix àmbit s’integren també tres zones verdes.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Cunit projecta una “gran” llacuna per practicar surf durant tot l’any

Notícia següent

Els comptes de 2022 de la Seu d’Urgell són “els més expansius del segle XXI”

Notícies relacionades