El diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú, va participar ahir dimarts a la jornada ‘Fotovoltaica i territori’, una sessió adreçada a tècnics, representants polítics i entitats agrícoles que va celebrar-se a la Sala Polivalent del Palau de la Diputació i va servir per analitzar els reptes de la implantació fotovoltaica i reivindicar un model energètic just i arrelat al territori.
L’acte, organitzat per les Oficines Comarcals de Transició Energètica (OCTE) del territori, va obrir la programació de la Setmana Europea de l’Energia Sostenible, i va servir per posar sobre la taula els principals reptes del desplegament de l’energia fotovoltaica a Catalunya, especialment pel que fa als impactes territorials, l’ús de sòl agrícola i la necessitat de fomentar un model energètic descentralitzat, més just i adaptat a les necessitats locals. També s’hi han presentat iniciatives com el projecte Energia i Món Local, impulsat pel G10, i que pretén donar eines al món local per tenir un paper actiu en aquesta transformació.
La jornada també va comptar amb la participació del cap d’àrea d’energies renovables de l’ICAEN, Francesc Vidal; de l’assessora de la Transformació de la Diputació de Lleida, Teresa Botargues; del representant de l’OCTE Ribera d’Ebre, Oriol Serra; del conseller d’UNEFCAT, Pere Borràs; del tècnic del Departament de Territori Alfred Burballa; dels membres de l’ICO David Garcia i Marc Anton; del president de l’Energètica, Santi Martínez, i del director de l’Observatori del Paisatge de Catalunya, Pere Sala, entre altres ponents. Tots han coincidit a assenyalar la importància d’accelerar la transició energètica garantint alhora el respecte pels valors ambientals, agraris i paisatgístics del territori.
En la seva intervenció, Jordi Verdú va defensar que el desplegament de renovables ha d’anar molt més enllà del canvi de tecnologia. “La generació d’energia renovable no pot limitar-se a substituir fonts actuals, sinó que ha de transformar de manera integral tot el sistema energètic: des de la generació fins al consum, passant per les tecnologies, infraestructures i distribució”, va afirmar. El diputat va remarcar que “el capital natural renovable, com el sol, les terres cultivables o els boscos, és el recurs més valuós del nou paradigma econòmic, i més del 55% d’aquest capital es troba concentrat a la demarcació de Lleida”, va explicar.. Verdú també va subratllar el valor de la col·laboració institucional com a condició necessària per afrontar la triple transició energètica, alimentària i industrial que viu el territori. “A través d’una agenda compartida, fa temps que les principals institucions de Lleida treballem plegades per impulsar una transformació que sigui justa i generadora de valor compartit. Per això vam impulsar el G10, una aliança institucional sense precedents que és reconeguda per organismes com la Comissió Europea, l’OCDE o Nacions Unides.”
Aquesta acció forma part del compromís del G10 per impulsar la transformació econòmica del territori, en el marc de l’Agenda Compartida ‘Lleida, Terra d’Oportunitats’.