Dijous, 25 d'abril de 2024
És notícia

Lleida inicia l’acció ‘Truca a la Porta’ per conscienciar i detectar situacions de soledat en persones grans

Avatar photo

L’alcalde, Miquel Pueyo, ha afirmat que el govern de la Paeria té com a una de les màximes prioritats abordar aquesta realitat

Lleida ha desvetllat aquest dilluns la campanya “Truca a la Porta”, dins del programa Sempre Acompanyats, que representa el tret de sortida d’una sèrie d’activitats de sensibilització sobre la soledat de la gent gran, que es duran a terme a Lleida durant aquest mes d’octubre coincidint amb la commemoració del dia 1 d’octubre, Dia Internacional de les Persones Grans.

El paer en cap, Miquel Pueyo, acompanyat de la regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall; la responsable del programa Sempre Acompanyats de la Fundació “La Caixa”, Eulàlia Cardeña, i la presidenta de la Creu Roja a Lleida, Dolors Curià, han participat en l’acte, que s’ha fet a la sala Alfred Perenya.

La iniciativa, impulsada en els territoris en què es desplega el programa, neix amb la voluntat de conscienciar sobre la realitat de la soledat i la importància de crear vincles. A més, s’obre a la ciutadania per captar voluntaris, detectar situacions de soledat i posar en valor la tasca de les entitats que treballen en el territori.

L’alcalde de Lleida ha afirmat que aquest fenomen no és personal per esdevenir una qüestió de totes i tots i que “les institucions hem de posar en l’agenda política la soledat no desitjada com a realitats que s’han d’abordar amb prioritat” amb el desenvolupament de polítiques públiques que tinguin en compte aquesta condició social i sanitària. L’equip de govern té com a una de les prioritats aquesta realitat i el paer en cap ha destacat el treball en xarxa per detectar, intervenir i prevenir situacions de vulnerabilitat. Segons Pueyo, la societat es fa gran gràcies a la solidaritat i l’empatia de les persones i, entre tots i totes, s’ha de contribuir a fer entorns més propers, humans i saludables. Tall de veu M.Pueyo 1 i 2

La responsable del programa Sempre Acompanyats, Eulàlia Cardeña, ha assenyalat que la clau de la campanya és el treball col·laboratiu i els vincles que es creen i ha fet una crida a la societat lleidatana perquè s’atansi a les portes i es visibilitzi el problema. Tall de veu E.Cardeña

Per la seva part, la presidenta de la Creu Roja a Lleida ha explicat que el mètode que s’aplica en el programa es basa en tres eixos: la persona, el treballa comunitari i la societat. Curià ha incidit en l’aportació de les entitats i de les persones voluntàries per ajudar les persones i per adaptar els nous programes d’acord amb noves necessitats. Tall de veu D.Curià

La campanya Truca a la Porta estarà activa durant el mes d’octubre en els espais públics de la ciutat. El telèfon de contacte, tant per participar en el programa com a usuari o com a voluntari, o per traslladar una possible situació de solitud és el 900 223 040, de dilluns a divendres, de 9h a 17h. També es pot contactar amb el programa trucant a la Creu Roja de Lleida al 973 279 900.

Activitats al mes d’octubre

En aquesta línia, i en temps marcats per la distància social, les entitats col·laboradores del programa, al costat de l’Equip d’Intervenció, i dintre del marc de la celebració del Programa Sempre Acompanyats, donen a conèixer al mes d’octubre l’acompanyament que han fet als participants gràcies a la creativitat i compromís de les entitats vinculades al programa. S’han organitzat diverses accions, com una trobada poètica i musical el 13 d’octubre, una matinal de cinema al CaixaFòrum el 20 d’octubre, o un cinefòrum a l’EspaiCaixa Balàfia el 26 d’octubre. També hi ha les caminades saludables els divendres del mes i una exposició al Centre Cívic del barri, que a partir de novembre podrà itinerar per diferents espais.

El programa Sempre Acompanyats en Lleida

El programa Sempre Acompanyats contempla la gent gran com a subjectes actius i parteix de les seves necessitats, interessos i capacitats per ajudar-les a afrontar la seva situació de solitud des del foment de relacions socials significatives i el reforç de les fortaleses personals. En el conjunt d’Espanya, les persones més grans de 65 anys representen el 19,1% de la població i la previsió és que aquest percentatge augmenti fins a un 24,9% en 2068. A Lleida, les persones més grans de 65 anys representen el 18% de la població i un 23,64% d’elles viuen soles. El programa va iniciar-se l’any 2019 a Balàfia i enguany s’amplia a l’Escorxador, de la mà de Creu Roja. Compta amb la implicació de 14 entitats socials i 15 voluntaris.

A la zona de l’Escorxador hi viuen prop de 4.800 persones de 65 anys i més i d’aquestes, una quarta part viuen soles.

La soledat, una realitat ineludible

El confinament i l’aïllament social provocat pel context d’emergència sanitària han pogut agreujar les situacions de soledat en les persones grans. Segons una enquesta online realitzada durant el confinament, i dirigida a persones que participen en el programa de gent gran de la Fundació “la Caixa”, la prevalença de la soledat se situava en el 54,04%. Es tracta d’una xifra a l’alça en comparació amb la prevalença detectada en l’enquesta que es va realitzar en el marc del programa Sempre Acompanyats, en 2018, que estimava un 39,8% de soledat emocional i un 29,1% de solitud social a aquest col·lectiu. A més, l’últim estudi realitzat per l’entitat revela que més del 34% de les persones enquestades reconeix haver tingut pensaments negatius durant la pandèmia i haver sentit tristesa, ansietat i neguit.

El Programa de Gent Gran de la Fundació “la Caixa”, amb més de cent anys d’història, té com a objectiu estratègic abordar els nous reptes que es presenten en l’etapa de la vellesa. En aquesta línia, ha llançat l’informe El repte de la soledat en les persones grans. Es tracta d’una publicació en dos volums: el primer planteja reflexions per avançar en el coneixement de la soledat recollint diferents mirades des de l’àmbit acadèmic (la salut, la demografia, la gerontologia …); el segon volum recull la metodologia d’intervenció avaluada i consolidada en els diferents municipis del territori espanyol en els quals es desplega el programa Sempre Acompanyats.

El Programa Sempre Acompanyats es duu a terme en 14 ciutats del territori espanyol i l’últim any ha atès més de 660 persones. Compta amb la implicació de 379 entitats vinculades als barris on està implementat i compta amb més de 200 voluntaris.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Queden 3 pacients COVID ingressats als hospitals de la Corporació: 2 al de Blanes i 1 al de Calella

Notícia següent

Troben més d’una desena de cadàvers flotant al mar prop de les Balears

Notícies relacionades