La Paeria de Lleida ha constituït formalment el Grup de Treball de la Comissió de Sensellarisme, en la reunió del passat divendres a Centre Cívic de l’Ereta, amb la participació de les principals entitats socials de la ciutat que treballen aquest àmbit. El grup ha quedat integrat per persones tècniques i directives de Creu Roja, Càritas Diocesana, Sant Joan de Déu, Arrels Sant Ignasi i Fundació Jericó, així com del tinent d’alcalde Carlos Enjuanes (qui presideix la comissió) i de professionals tècnics i de direcció de la Regidoria d’Acció i Innovació Social.
Aquest nou espai de treball neix amb la voluntat d’esdevenir un òrgan estable de coordinació i planificació estratègica, amb l’objectiu de millorar l’atenció a les persones sense llar i prevenir situacions de sensellarisme a la ciutat. La iniciativa promou un model de treball basat en la cooperació entre institucions i entitats, més enllà de l’intercanvi d’informació, per avançar cap a una col·laboració activa i una acció conjunta, consensuada i eficaç.
Cap a una acció coordinada i amb mirada d’innovació
Durant la reunió, es va compartir el retorn de les entrevistes prèvies amb les entitats, on s’han recollit propostes i elements clau per al bon funcionament de la comissió. Un dels aspectes que s’ha remarcat és posar l’èmfasi en la innovació social, incorporar nous enfocaments en l’atenció a les persones sense llar i revisar bones pràctiques existents a Lleida i en altres municipis.
La sessió va incloure dues dinàmiques de treball col·lectiu: la primera, per definir el funcionament operatiu de la comissió (funcions, composició, periodicitat, seguiment d’acords),i la segona, per identificar les prioritats del pla de treball, com la diagnosi territorial, la definició de circuits i la prevenció del sensellarisme.
La comissió està dinamitzada per l’entitat Momentum, que fa funcions d’oficina tècnica de suport, amb l’encàrrec de facilitar el procés, garantir el seguiment de les accions i ajudar a construir un full de ruta estratègic, consensuat i viable.
La sessió ha comptat amb una implicació activa de totes les parts per fer front a un dels reptes socials més importants amb una estratègia comuna, innovadora i compromesa amb la dignitat de les persones.
Primeres passes i pròxima reunió
El grup ha acordat que la pròxima reunió serà a mitjans de juny, per començar un mapeig compartit de recursos i serveis actuals. Aquest mapa inclourà dispositius d’allotjament i pernoctació i recursos complementaris, com l’alimentació, la higiene, l’atenció a addiccions o la salut mental, la formació i la inserció sociolaboral i espais d’interrelació.
Aquest treball s’articula dins de la Taula Interdepartamental de Vulnerabilitat, fruit d’un pacte entre el govern municipal i el grup municipal de Junts, que també ha impulsat la Comissió d’Infància. Les comissions combinen una perspectiva transversal dins l’Ajuntament i la col·laboració amb les entitats del tercer sector.
Una eina alineada amb el Model d’Inclusió Social de Lleida
La creació d’aquest grup de treball s’inscriu dins del desplegament del Model d’Inclusió Social de l’Ajuntament de Lleida. És una proposta impulsada per l’equip de govern, amb el suport de la Generalitat de Catalunya, compartida amb entitats i grups municipals, i que aspira a convertir-se en un pla de ciutat amb el màxim consens polític i social.
El model promou un abordatge integral i transversal de l’exclusió social i el sensellarisme. Actualment, es troba en fase d’execució d’equipaments i finançament per part d’altres administracions, com el CATemporers (fases 1 i 2), el Hub Balàfia, el Hub Acadèmia o l’adaptació de pisos socials. També s’està treballant en la transformació i millora de serveis existents.