Lleida es prepara per a la gran Batalla de Moros i Cristians

Tots els actes tenen lloc seguint les recomanacions sanitàries, amb aforament limitat i amb reserva prèvia

La plaça Sant Joan ha acollit avui les Ambaixades de la Festa de Moros i Cristians de Lleida, el preludi de la gran batalla que torna als carrers de Lleida després del parèntesi de l’any 2020, quan no van poder celebrar-se per les mesures sanitàries de la Covid-19, i l’endarreriment d’enguany, de les seves dates tradicionals al maig fins ara, convertides en un dels actes principals de les Festes de la Tardor. De fet, la festa de Lleida és la primera de les festes de moros i cristians de l’Estat que reprèn l’activitat.

Les tropes cristianes han arribat avui a la ciutat, on han demanat la rendició les tropes mores, mitjançant una batalla dialèctica entre els ambaixadors de tots dos bàndols, Miquel Ángel Gil Sallen, per part de la comparsa mora dels Banu-Hud, i José Maria Secaduras Lujano, per part de la cristiana dels Anglesola. Tots dos han llegit el text, obra de l’escriptora i periodista Mireia González Antó i ple de referències iròniques a l’actualitat política, davant de la presència del Paer en Cap, Miquel Pueyo, qui ha destacat el valor “del diàleg, la negociació i la concertació” per tancar ferides.

“Hem de mantenir viva la identitat pròpia, la nostra cultura, la nostra llengua, les nostres institucions, la nostra manera d’entendre la vida, la força de la nostra societat i la capacitat que tenim tots i totes per recuperar-nos en els moments més adversos. Lleida és un fortí inexpugnable i tenaç de llibertat”, ha afirmat Pueyo, qui també ha citat el poema Mahalta de Màrius Torres.

No hi ha hagut acord i demà tindrà lloc aquest enfrontament incruent. El programa previst és que a les 17.30 hores es concentrin les comparses a la plaça Bores i s’iniciï la desfilada de lluïment per l’avinguda de Blondel, entre el Pont Vell i la passarel·la del Liceu Escolar. A partir de les vuit del vespre, la plaça dels Apòstols de la Seu Vella serà l’escenari de la batalla per conquerir Madina Larida, amb el caid moro, Antoni Pomés, i la comtessa cristiana, Mariona Franco, al capdavant de tots dos exèrcits.

Tant l’acte d’avui com els previstos demà han comptat amb limitació d’aforament (300 persones a les Ambaixades i la Batalla i fins a 700 en la desfilada) i per a presenciar-los és necessari disposar de reserva prèvia i respecta la resta de mesures de seguretat sanitària, com l’ús obligatori de la mascareta.