L'Ajuntament de Lleida va presentar ahir la proposta guanyadora del concurs de projectes per a la redacció del Pla de Millora Urbana de la Mariola i que té com a objectiu la transformació urbana d'aquesta part de la ciutat.
L'alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, va presentar juntament amb la tinenta d'alcalde, Begoña Iglesias, la proposta que anirà a càrrec de l'empresa Paisaje Transversal SL, un projecte que preveu actuar en un àmbit de 23.000 m2 que comprèn els Blocs Mariola amb l'objectiu de transformar el barri mitjançant un projecte innovador i exemplar que integra àmbits urbanístics, residencials i ambientals.
L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, acompanyat de la 1a tinenta d’alcalde i regidora d’Agenda Urbana, Begoña Iglesias, va presentar ahir la proposta guanyadora
Aquesta proposta se centra en la rehabilitació d'habitatges, l'impuls de l'activitat econòmica al barri, generar nous espais públics i, també l'aposta per la sostenibilitat en els edificis del barri. "El més important és que tenim un Pla que planteja la rehabilitació dels edificis existents i no parlem només de totxo, sinó de l'ànima del barri, de com millorar les condicions de vida de les persones que hi viuen", va assegurar el paer en cap.
Els costos de la redacció d'aquest projecte són de 117.249 euros i un termini per fer-ho de 18 mesos. El paer en cap va explicar que l’equip redactor del projecte guanyador del concurs ha estimat que la inversió giraria al voltant dels 30 milions d’euros. “Buscarem finançament per fer realitat aquest projecte, sabent ja que el Ministeri d’Habitatge i Agenda Urbana ja ha mostrat el seu interès pel mateix. Tindrem l’oportunitat de presentar el Pla de Millora de la Mariola a la ministra que al setembre estarà de visita a Lleida”.
Actuació en 23.000 m2
El projecte comprèn l’actuació en 23.000 m2 de sòl, en concret en els carrers que configuren els Blocs Mariola. Això seria entre els carrers Mart, Mariola, Júpiter i Cardenal Cisneros. Concretament, en 9 blocs d'habitatges del Grup Mariola i 2 de Cardenal Cisneros, que van ser construïts entre els anys 50 i 60 i pateixen greus patologies urbanístiques, d'habitabilitat, així com altres problemàtiques de caràcter social.
El pla aborda una regeneració integral del barri que combina la millora de l’espai públic amb la rehabilitació dels habitatges, l’activació de l’activitat econòmica i amb actuacions ambientals. En total, el pla preveu abastar 435 habitatges (27 de la Generalitat, 4 de l'EMAU, 42 de societats i 287 de particulars).
Estratègia de conjunt
L’estratègia de conjunt que planteja la proposta inicial és la rehabilitació dels 400 habitatges existents, amb la renovació en façanes i instal·lacions per complir normativa d’habitabilitat i accessibilitat. També inclou la dinamització de les plantes baixes i l’espai públic, que es vinculen amb nous usos vinculats a equipaments i comerç.
El projecte aborda la re-edificació dels buits urbans, redissenyant l’espai públic de qualitat per dinamitzar el barri, amb increment d’espai verd i superfície permeable.
Un barri més sostenible
Des del punt de vista de la sostenibilitat a l’espai públic es planteja la millora de la permeabilitat de les zones verdes, el reaprofitament d’aigua i generació d’energia i parcs veïnals com a espai de trobada. Pel que fa als habitatges es proposa el desmuntatge elements existents a les façanes, l’aïllament façanes, l’increment de la superfície interior dels habitatges, passeres d’accés, ascensors i voladius, així com instal·lacions fotovoltaiques a coberta.
En l’àmbit de la sostenibilitat social, la proposta inclou la regularització habitacional i foment de la diversitat social, l’impuls de la constitució de les comunitats de veïns i la dignificació de l’àmbit perquè sigui valorat pel veïnat del barri com per la resta de la ciutadania de Lleida.