Dissabte, 20 d'abril de 2024
És notícia

Lleida començarà a finals d’any la recollida porta a porta en una part de Pardinyes i Balàfia

Serà un sistema mixt, en què s'eliminaran les illes de contenidors i només es mantindran els de vidre i orgànica

Lleida iniciarà en el darrer trimestre de 2020 la segona fase de la prova pilot de la implantació de la recollida porta a porta en una zona dels barris de Pardinyes i Balàfia. Serà amb un sistema de recollida mixt, en què s’eliminaran de l’espai públic les illes de contenidors, mantenint només els de vidre i nous contenidors de matèria orgànica, que s’obriran a través d’un xip identificatiu, mentre les fraccions de paper i envasos i la resta es recolliran a través del porta a porta. La primera fase, iniciada el novembre de 2018 a Ciutat Jardí i Vila Montcada, ha multiplicat gairebé per tres els valors de recollida selectiva, passant del 32% abans del desplegament a un 87% actualment, millorant també la qualitat de la recollida.

Mentre que la primera fase acull 1.307 habitatges i 15 comerços, aquesta segona fase comprèn 3.764 habitatges i 300 establiments comercials, representant una població superior als 9.000 habitants. La tipologia d’habitatges que inclou aquesta segona fase, amb edificis plurifamiliars, alta densitat de població i nombrosa activitat comercial als baixos, ha portat l’equip tècnic a definir un sistema de recollida mixt, en què la novetat més destacada serà la incorporació de contenidors de fracció orgànica amb tancament electrònic i identificador d’usuari a través d’una targeta, facilitant que la fracció que genera més olors i incomoditats, es pugui dipositar en el contenidor específic sempre que es requereixi.

A l’espai públic també es mantindran els contenidors de vidre, mentre que la resta de fraccions es recolliran a través del porta a porta amb bossa estandarditzada, i amb la novetat respecte a la primera fase que se separaran el paper i els envasos, passant a un model de recollida on s’ampliarà el nombre de fraccions a cinc.

El tinent d’alcalde i regidor de Transició Ecològica, Sergi Talamonte, ha assenyalat que reactivar la implantació del porta a porta “és una prioritat d’aquest mandat en aquesta lluita urgent per frenar el canvi climàtic”. Així, ha remarcat que es farà amb un model “que s’ha dissenyat per facilitar les coses al màxim a la gent i per aconseguir la viabilitat”, després d’haver detectat detectar “desequilibris econòmics” que la Paeria “ja ha pogut solucionar”.

Talamonte ha dit que ls resultats de recollida a Ciutat Jardí i Vila Montcada, pròxims al 90%, fan ser optimista. A la vegada, ha agraït “la bona feina que està fent el veïnat de Lleida per reduir la generació de residus i augmentar el reciclatge”, un esforç que “té conseqüències positives per al planeta però també per a l’economia”, ja que “es redueix la despesa en fer menys ús dels abocadors”, ha indicat. El tinent d’alcalde ha explicat que “el porta a porta permet alhora donar un nou ús als materials que abans es llençaven, evitant així l’extracció de recursos naturals, i contribueix a treballar en l’economia circular”.

Per facilitar la correcta recollida a les llars de la fracció orgànica, la Paeria repartirà 3.764 cubells airejats i més de mig milió de bosses compostables. Amb l’objectiu de cobrir una part d’aquesta despesa, l’Ajuntament de Lleida ha informat a la Comissió Informativa de Polítiques de la gestió i promoció d’Habitatge i Transició ecològica que es presenta a una subvenció del Ministeri per a la Transició Ecològica amb un import sol·licitat de 14.528 euros, prop de la meitat de la despesa prevista en cubells i bosses.

Previsió del desplegament del porta a porta a Pardinyes-Balàfia

Durant els mesos de juny i juliol, la Paeria prepararà un campanya comunicació a veïns i entitats, adquirirà el material per repartir als habitatges i formarà el personal d’informació ambiental, amb un pressupost de campanya de 110.000 euros.

Al setembre, es posarà en marxa la campanya de comunicació, treballant amb els sectors socials implicats i presentant la implantació del porta a porta al veïnat i entitats. També s’entregaran a les llars els materials i les targetes electròniques amb visites individualitzades dels informadors ambientals a habitatges i comerços. I, a finals d’any, s’iniciarà el desplegament i la campanya de seguiment de la implantació durant dos mesos, informant de dubtes, problemes, beneficis.

Nou contracte de manteniment als Camps Elisis

La Comissió Informativa de Polítiques de la gestió i promoció d’Habitatge i Transició ecològica de la Paeria també ha tractat la licitació del nou contracte de manteniment de la jardineria dels Camps Elisis. Com a novetat, es destinarà a Centres Especials de Treball, avançant en la implantació de la contractació pública social i responsable. El contracte tindrà dos anys de durada més dos més de possibles pròrrogues, es preveu que comenci el pròxim 16 de gener i té un pressupost total anual (manteniment i neteja) de 323.156,34 euros.

Total
0
Shares
Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Notícia anterior

Reus no obrirà les piscines municipals aquest estiu

Notícia següent

La Diputació de Girona destina 1,5 MEUR a pal·liar la pobresa i les desigualtats provocades per la covid-19

Notícies relacionades