Lleida celebra de nou la Diada de Sant Jordi

La Paeria habilita l’avinguda Francesc Macià perquè el sector professional del llibre i de les flors puguin instal·lar les seves parades

temps lectura-Temps de lectura: 4 minuts

El paer en cap, Miquel Pueyo, juntament amb el regidor de Ciutat i Cultura, Jaume Rutllant, i la regidora de Consum, Comerç i Mercats, Marta Gispert, han presentat la programació al voltant de la Diada de Sant Jordi. Les principals novetats són l’habilitació d’un recinte perimetrat situat a l’avinguda Francesc Macià perquè el sector professional del llibre i de les flors puguin instal·lar les seves parades amb totes les garanties sanitàries i de seguretat, així com la programació de tot un seguit d’actes previs al llarg de tota la setmana, tant presencials com a les xarxes socials de l’Ajuntament de Lleida.

L’alcalde ha explicat que “enguany, malgrat les restriccions, malgrat les normes que hem d’atendre i respectar des de la responsabilitat per preservar la seguretat de tota la ciutadania, no volem renunciar a celebrar amb alegria una diada tan especial a casa nostra com la de Sant Jordi, que ens identifica com a comunitat, on llibres i roses seran els protagonistes”.

En aquest sentit, Rutllant ha posat de relleu que “per celebrar aquest dia tan especial, la nostra ciutat disposarà d’un únic espai habilitat per al control d’aforament i per garantir la seguretat de tothom, que s’iniciarà a l’avinguda Francesc Macià, on el sector professional del llibre i de les flors podrà oferir les publicacions i les roses que vulgueu adquirir per obsequiar a la gent que us estimeu”. Així mateix, en el mateix espai, s’habilitarà la parada de Sant Jordi de la Paeria, on s’obsequiarà amb dos volums de la col·lecció municipal ESCATA DE DRAC. Relats de Sant Jordi, corresponents a l’any 2020 i al 2021.

Gispert ha destacat, també, que “aquesta Diada de Sant Jordi està organitzada, pensada, exclusivament per al sector professional del llibre i de la flor en el recinte habilitat enguany. A l’avinguda Francesc Macià hi haurà un total de 10 llibreries i editorials més la parada de la Paeria i 6 floristeries”

Atenent les mesures excepcionals d’aquest any, la regidoria de Consum, Comerç i Mercats ha coordinat / organitzat l’esdeveniment tenint en compte el Pla específic de Sant Jordi aprovat pel departament de Cultura de la Generalitat i avalat pel Procicat, per a la celebració de la Diada de Sant Jordi.

Això vol dir que serà una Diada segura, amb el suport de personal de Mercats que, a més, comptarà amb servei de control d’accessos, per garantir l’aforament permès en aquest esdeveniment que s’ha determinat que és de 1.000 persones.

L’Ajuntament de Lleida aplicarà l’exempció de la taxa d’ocupació de via pública corresponent a tots els professionals que s’instal·laran.

Per tal que l’atmosfera literària i d’il·lusió per celebrar Sant Jordi no es limiti només al dia 23 d’abril, l’Ajuntament de Lleida ha organitzat tot un seguit d’actes previs al llarg de la setmana.

Programa

Dilluns 19

Inici de la promoció a les xarxes socials de l’Ajuntament de Lleida de les novetats d’autors i autores lleidatans de Sant Jordi 2021 publicats per les editorials Bronca, Fonoll, Pagès editors, i de les llibreries de la ciutat, Abacus, Bronca, Caselles, El Genet Blau, La Fatal, La Irreductible i La Sabateria.

Dimarts 20

19 h. Cafè del Teatre de l’Escorxador. ACABANT EL POEMA. Pep Planas diu Joan Margarit

L’actor Pep Planas fa un recorregut personal per alguns poemes de Joan Margarit on es reflexiona sobre la identitat, l’amor, la pèrdua, el pas del temps i la mort, entre d’altres temes acarats pel poeta de Sanaüja, que ens va deixar recentment. Aforament limitat a 70 persones.

Per assistir-hi cal fer reserva prèvia

Dimecres 21

18.30 h. Sala Alfred Perenya (av. Blondel, 64). Presentació del llibre Joan Culleré (1916-1995). La llibertat per maleta (Pagès editors) de Ferran Dalmau

En paraules del propi autor de l’obra es tracta “d’una aproximació biogràfica on el lector descobrirà el recorregut vital i polític d’un “homenot” que va viure i prendre part en els esdeveniments més transcendents que van canviar aquest racó de món el passat segle XX”. Amb la participació del paer en cap, Miquel Pueyo, Lluís Pagès (president de Pagès editors) i l’autor de l’obra.

Aforament limitat a 40 persones. Per assistir-hi cal fer reserva prèvia

Dijous 22

19.30 h. Cafè del Teatre de l’Escorxador. Acció literària Deixa el teu missatge després de sentir el senyal. Amb la participació dels escriptors i escriptores lleidatans, creadors dels missatges: Marta Alòs, Jaume Barrull, Eduard Batlle, Josep Borrell, Pep Coll, Rosa Fabregat, Teresa Ibars, Montse Gort, David Marín, Francesc Pané, Maria Pons, Marialba Revés, Carme Romia, Montse Sanjuan i Ramona Solé.

Tenim la necessitat de parlar amb l’altre/a, de sentir-li la veu, ens urgeix comunicar-nos-hi… però de vegades l’altre/a no està disponible i aleshores parlem amb una màquina i hi deixem un missatge. Escriptores i escriptors de Lleida hauran de deixar el seu missatge després de sentir el senyal….

Aforament limitat a 70 persones. Per assistir-hi cal fer reserva prèvia

Divendres 23 / Sant Jordi

De 9 a 21 h. Espai habilitat a l’avinguda Francesc Macià.

Parades de Sant Jordi sector professional: LLIBRES i ROSES

Parada de Sant Jordi de la Paeria: ESCATA DE DRAC

Els visitants de la parada seran obsequiats amb 2 volums de la col·lecció municipal ESCATA DE DRAC. Relats de Sant Jordi fins esgotar existències, el corresponent al 2021, que conté els relats dels escriptors Miquel Àngel Estradé, David Marín, Núria Miret, Pepa Roma i Ramona Solé, i el volum del 2020, que conté els relats dels autors Enric Boluda, Teresa Ibars, Eduardo López, Maria Pijuan i Anna Sàez.

Aforament i mesures segons Pla específic de Sant Jordi 2021 Procicat.