Lleida

Lleida avança en el nou Pla de Mobilitat i la Zona de Baixes Emissions

Aquest nou pla, que es pretén aprovar en el ple del 18 d’octubre, vol reduir a la meitat els desplaçaments en vehicle privat i preveu que un 55% dels desplaçaments de la ciutadania siguin a peu

L’Ajuntament de Lleida pretén aprovar en el proper ple extraordinari, el pròxim divendres 18 d’octubre, el nou Pla de mobilitat de l’equip de govern i la Zona de Baixes Emissions (ZBE) que entrarà en funcionament a partir de l’1 de gener desplegada en tres fases diferents fins al 2030. 

Així ho ha explicat aquest matí la tinenta d’alcalde Cristina Morón, acompanyada per l’intendent de la Guàrdia Urbana Josep Ibarz, després de celebrar la Comissió Informativa de Seguretat, Mobilitat i Civisme amb dos grans projectes “que comportaran un canvi de paradigma amb l’objectiu d’aconseguir una millor qualitat de vida de les persones i una ciutat més pacífica, sense soroll” com són el Pla de Mobilitat Urbana i Sostenible i la Zona de Baixes Emissions.

Pel que fa al Pla de Mobilitat, és un procés que va començar l’any 2021 i que ara, al mes de setembre, es va poder finalitzar el procés participatiu que encara estava obert i que va rebre un total de 37 propostes. Segons Morón, aquest pla “ofereix organització i permetrà organitzar la ciutat i aplicar aquelles mesures que volem fer per millorar la mobilitat. A més, ens ha permès tenir una diagnosi de quin és l’estat de la mobilitat de la nostra ciutat i aplicar mesures concretes”.

La tinenta d’alcalde ha explicat que a partir de l’1 de gener es començarà a aplicar la primera fase que s’ubica al Centre Històric, per seguir al 2028 amb més barris de la ciutat i acabar amb la incorporació a Cappont. Durant els primers sis mesos hi haurà una moratòria en les sancions i s’incidirà en informar als conductors. Igualment hi haurà exempcions concretes.

El Pla de mobilitat que ha presentat aquest dijous l’equip de govern del PSC preveu que un 55% dels desplaçaments que fa la ciutadania siguin a peu, un 20% en transport públic, un altre 20% amb vehicle privat i un 5% amb bicicleta.

La tinenta d’alcalde ha explicat que “en aquest darrer any ja hem anat treballant en diferents millores que promoguin una mobilitat més sostenible impulsant diferents accions i iniciatives, com nous carrils bici, l’estudi d’un servei públic de lloguer de bicicletes, millora d’entorns escolars, el plànol Metrominut, bus nocturn en dies festius, reajustament de línies de bus (Caparrella o Instituts) i busos llançadora com el de Mangraners o el de Ciutat Jardí, que posarem en marxa properament”.

Pel que fa al sistema de mercaderies, s’implementarà un nou sistema de control amb una APP que regularà els temps d’estacionament i les zones de càrrega i descàrrega.

Morón ha posat de relleu que “hem d’entendre els canvis no com un problema, sinó com un benefici per a la ciutadania, sobretot des del punt de vista de la salut i aquests projectes són essencials per avançar en la millora de la qualitat de vida de les persones”.

Per últim, pel que fa a la ZBE ha explicat que no hi ha hagut canvis substancials respecte al que ja es va presentar a finals del mes de juliol i que s’aplicarà en 3 fases, la primera de les quals s’iniciarà l’1 de gener del 2025 que afectarà un 10% del sòl urbà i que es concentra, bàsicament, al Centre Històric.

Tot i així, ha recordat que hi haurà 6 mesos de moratòria en què no s’aplicaran sancions i que només no es permetrà l’entrada de vehicles sense etiqueta i que sí podran accedir-hi les persones que tenen l’impost de circulació a Lleida.

La segona fase entrarà en funcionament al 2028 i la tercera al 2030. En totes tres fases l’horari d’aplicació serà de les 7.00 del matí fins a les 20.00 hores de la tarda. Així mateix, es recullen moltes altres excepcionalitats per a persones amb discapacitat, vehicles municipals, transport sanitari, persones amb rendes baixes, etc.

Arribats a aquest punt, ara el govern municipal portarà al ple del 18 d’octubre aquests dos temes i s’iniciarà el període d’exposició pública per tal que la ciutadania pugui fer més aportacions o valoracions i poder incorporar-les.

La tinenta d’alcalde ha confirmat que “hi ha hagut alguna oposició per part d’Esquerra Republicana, però no per qüestions tècniques sinó per qüestions de procediment administratiu. Hem incorporat les esmenes que ens van demanar i no han qüestionat en cap moment ni la zona ni la calendarització, a excepció dels comuns, que per ideologia s’oposen a què es faci una implantació progressiva i volen més contundència”. 

Daniel Hurtado

Missatges recents

Continuen atrapats els passatgers dels trens regionals entre Saragossa i Barcelona: La Guàrdia Civil porta avituallament i es prepara el rescat

Els passatgers atrapats des de primera hora de la tarda a causa d’una avaria d’electrificació a la línia R15 podrien…

1 hora fa

VÍDEO | Infracció greu a l’AP-7: condueix marxa enrere per agafar una sortida que s’havia saltat

Les imprudències a la carretera poden tenir conseqüències tràgiques. Aquest dissabte al migdia, un conductor ha posat en risc la…

2 hores fa

Nou Barris es mobilitza per una educació pública i inclusiva

Nou Barris ha parlat alt i clar. El passat 5 d’abril, les Associacions de Famílies d’Alumnes (AFA) del Districte van…

2 hores fa

La dona assassinada per la seva parella i trobada al maleter a l’AP-7, era veïna de Calafell

Ja s’ha confirmat la identitat de la dona assassinada en el feminicidi que ha commocionat Tarragona i el conjunt del…

2 hores fa

PortAventura defensa la seva gestió durant la jornada de vaga i destaca els serveis operatius

Després d’una jornada marcada per la vaga convocada pels sindicats UGT i CCOO, PortAventura World ha emès un comunicat aquest…

3 hores fa

Els Comuns donen suport a la vaga històrica de la plantilla de PortAventura

Aquest dissabte 19 d’abril, els Comuns han mostrat el seu suport a la vaga de les treballadores i treballadors de…

3 hores fa

Esta web utiliza cookies.