El Saló de Formació i Ocupació de Lleida FormaOcupa, certamen que tindrà lloc del 13 al 15 de febrer al recinte de Fira de Lleida, assoleix la seva edició més completa amb un significatiu increment d’espais, dies, horaris i activitats. El saló comptarà enguany amb un total de 75 empreses i entitats. Els visitants trobaran més de 100 ofertes laborals concretes aportades per les empreses presents, a banda de les de l’Institut Municipal d’Ocupació i del Servei d’Ocupació de Catalunya.
El saló és una plataforma idònia per trobar oportunitats laborals i rebre orientació i assessorament sobre possibilitats acadèmiques i laborals, sobre l’emprenedoria i, en el cas dels treballadors ocupats, sobre la formació contínua. L’horari de FormaOcupa, que és d’accés lliure, anirà de 9.30 a 19 h (dijous) i de 9.30 a 15 h (divendres i dissabte).
La 18a edició de Forma Ocupa es farà els dies 13, 14 i 15 als pavellons 3 i 4 i espai exterior de Fira de Lleida. Enguany s’ha inclòs també el matí de dissabte per afavorir la presència de les persones que ja treballen però estan interessats en un canvi professional o dels joves que vulguin anar-hi amb les famílies o fora de l’horari lectiu. Cal recordar que l’any passat el saló es va fer a La Llotja de Lleida, durant un sol dia i amb un horari més reduït.
El regidor d’Educació, Joventut i Ocupació de l’Ajuntament de Lleida, Xavi Blanco, ha destacat “el salt de qualitat” que suposa aquesta edició i ha remarcat que enguany la Paeria reforça la seva presència amb un espai de la Regidoria de Joventut “amb la vocació de no només donar orientació i assessorament, sinó també pensant en el benestar dels joves perquè puguin assumir un itinerari formatiu i laboral”.
Els eixos del saló, segons Blanco, passen per “donar assessorament, accés al mercat laboral, informació sobre formació ocupacional i certificats professionals i suport a l’emprenedoria”. El certament “acollirà xerrades, demostracions, tallers, entrevistes i espais d’assessorament, i comptarà amb la presència de centres de formació professional, universitats, acadèmies, institucions formatives i empreses amb ofertes laborals, entitats especialitzades en formació ocupacional, organismes que promouen la formació continuada per treballadors i espais d’assessorament per a emprenedors i autoocupació”, ha afegit.
Per la seva banda, el president de la Cambra de Comerç de Lleida, Jaume Saltó, ha dit que FormaOcupa “és una aposta pel talent” i que el saló és un instrument per “alinear la formació amb les necessitats del món empresarial”. Salto ha recordat també que la fira és oberta als joves i també “a tots aquells adults que ja treballin i vulguin reorientar el seu futur laboral”.
El diputat i vicepresident del Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, Jordi Verdú, ha explicat que l’ens provincial “vetlla a través dels seus organismes perquè cap jove es quedi sense accés a les eines per construir el seu futur professional” i en aquest sentit facilitarà el desplaçament de tots els estudiants de la demarcació a la fira destinant 20.000 euros ha habilitar autobusos per a tots els centres que estiguin interessats a participar-hi”. Aquesta iniciativa, vehiculada a través dels consells comarcals, podria beneficiar uns 2.000 estudiants de les comarques de Lleida.
La coordinadora territorial de Formació Professional del Departament d’Educació, Olga Castilla, ha asseverat que FormaOcupa “és una oportunitat perquè el departament mostri a tota la societat que els ensenyaments professionals són una opció de prestigi i de qualitat i per palesar la flexibilitat d’aquests ensenyaments, que permeten adaptar-se a les necessitats de l’entorn professionals de joves i adults”. A nivell de xifres, Castilla ha explicat que la Generalitat aportarà al saló un estand institucional i 24 estands per cada família professional, més de 200 encarregats d’atendre aquests espais, organitzar xerrades dinamitzar activitats i proporcionar atenció individualitzada. S’ha previst la celebració de 12 xerrades, 50 activitats pràctiques i demostracions i 20 activitats exteriors. També ha dit que es preveu la presència a la fira de més de 4.000 alumnes.
Finalment, el director general de Fira de Lleida, Oriol Oró, ha destacat que “per primer cop destinem els dos pavellons, un destinat a la Formació i l’altre a l’Ocupació, a aquest saló, que assoleix la plena normalització després dels anys condicionats per la pandèmia”. També ha incidit en el fet que totes les institucions polítiques i educatives, centres de formació, entitats empresarials, sindicats i empreses col·laboren conjuntament per tirar endavant el saló.
Cal recordar que el saló FormaOcupa està orientat a mostrar les possibilitats d’ocupació en un sentit ampli que inclou l’accés al mercat laboral i ofertes de treball, l’assessorament i orientació laboral i l’orientació en drets laborals. També vol donar a conèixer la formació contínua per a treballadors ocupats per tal d’oferir-los formació adreçada a ampliar les seves habilitats i impulsar la competitivitat de les empreses.
Igualment, el saló esdevé el fòrum idoni per conèixer els serveis i l’assessorament per impulsar l’emprenedoria, les oportunitats de negoci i l’autoocupació, així com per informar-se de l’oferta de cursos de formació ocupacional i certificats de professionalitat, adreçats tant a persones en situació d’atur com a persones treballadores.
La fira constitueix també un instrument per trobar oportunitats laborals, amb empreses que entrevisten candidats i busquen perfils; perquè els joves i les seves famílies trobin orientació i assessorament de cara al seu futur acadèmic i laboral; per rebre informació sobre la nova oferta educativa del 25-26; per informar-se sobre els programes i projectes de la FP professionalitzadora, i per buscar l’assessorament d’experts tant d’orientació formativa com laboral.
Les persones que busquin més informació, vulguin veure totes les activitats i demanar cita amb les empreses expositores, ho han de fer a través del web www.formaocupa.com
El saló està organitzat per l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO), l’Ajuntament de Lleida, el Departament d’Ocupació de la Generalitat de Catalunya i Fira de Lleida, i compta amb la col·laboració de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Lleida, Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida, CCOO, COELL, PIMEC, Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC), UGT i UdL.