L’Hospital Arnau de Vilanova de Lleida estrena un neuronavegador i un microscopi d’última generació

Evitarà mig centenar de derivacions anuals per a cirurgies complexes com ara extirpacions de tumors cerebrals

L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova (HUAV) de Lleida ha renovat el seu servei de Neurocirurgia amb els equipaments tecnològics més capdavanters que hi ha en aquest camp. Concretament, ha adquirit un nou neuronavegador i un microscopi que permetran millorar l’assistència al pacient neuroquirúrgic i evitaran unes una cinquantena de derivacions a l’any a altres centres que, fins ara, per motius de complexitat, no podien assumir-se amb garanties a l’hospital lleidatà.

El servei de Neurocirurgia de l’hospital lleidatà treballa de forma coordinada amb el de la Vall d’Hebron, que aporta suport assistencial i científic. La incorporació d’aquests nous equipaments a l’Arnau ha estat possible gràcies al finançament de la Diputació de Lleida.

La cirurgia cerebral ha de permetre curar la malaltia, però sempre amb l’objectiu de preservar les funcions neurològiques de les àrees cerebrals implicades. Amb aquest propòsit, la neurocirurgia està obligada a implementar tots aquells avenços científics i tecnològics disponibles per minimitzar els riscos relacionats amb les cirurgies i, per tant, per millorar el pronòstic dels pacients. Els nous equipaments incrementen la precisió i la seguretat de les intervencions, i són clau en els procediments neuroquirúrgics, ha explicat el responsable del servei de Neurocirurgia de l’HUAV i cap clínic del servei de Neurocirurgia de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, Fuat Arikan.

En aquest sentit, ha indicat que el neuronavegador es comporta com si es tractés d’un GPS cerebral, ja que incorpora les proves de radiodiagnòstic prequirúrgiques realitzades als pacients al camp operatori. “Això és possible gràcies a una precalibració just abans d’iniciar-se la cirurgia i de dues càmeres que informen, en tot moment i a temps real, en quina localització del cervell ens trobem”, ha explicat. “Evidentment, suposa un gran avenç i aporta major fiabilitat i seguretat, la qual cosa es tradueix en menys complicacions i menys riscs de seqüeles neurològiques”, ha destacat Arikan.

Per la seva banda, el microscopi serveix per magnificar el camp quirúrgic i donar major precisió al cirurgià per respectar les estructures cerebrals relacionades amb la lesió. “Estructures petites es poden visualitzar amb gran detall, cosa que aporta la seguretat i precisió necessàries en un òrgan tan delicat i noble com es el cervell, durant el procediment neuroquirúrgic que suposa la resecció dels tumors cerebrals”, segons Arikan. “La gran magnificació que ens aporta el microscopi quirúrgic ens permet minimitzar els danys a les estructures cerebrals que envolten les lesions i, per tant, com més seguretat i fiabilitat menys complicacions, menor risc de seqüeles, disminució del temps d’hospitalització i convalescència i, en definitiva, una millor assistència per al pacient”, ha afegit.

El servei de Neurocirurgia de l’hospital lleidatà practica de mitjana cada any unes 250 intervencions quirúrgiques i treballa de forma coordinada amb el seu homòleg de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron, que aporta suport assistencial i científic. “L’Arnau de Vilanova compta actualment amb un servei de Neurocirurgia completament renovat, potenciat amb professionals i la tecnologia més capdavantera disponible per a la pràctica neuroquirúrgica”, ha dit Arikan. En aquest sentit, ha ressaltat que “el neuronavegador és el més modern i potent que hi ha actualment a tot Catalunya”.